luni, 29 ianuarie 2018

VIDEO: Ortodoxinfo şi Mihai Silviu Chirilă recunosc că Sava a căzut în schismă.

De ce ortodoxinfo nu a spus adevărul la timpul potrivit? În urmă cu un an au fost semnalate aceste curente schismatice între nepomenitori. De ce a trebuit să se ascundă aceasta până acum?

   Filmarea de mai jos artă mărturia marilor teologi greci despre căderea în schismă a monahului Sava. Amintim că Sava a fost dat afară din sinaxa de la Volos, iar în prezent a rămas cu câţiva monahi atoniţi, printre care şi ieromonahul Haralambie, în timp ce, în România, ideile sale sunt susţinute de gruparea schismatică de la Rădeni din care face parte şi ieromonahul Spiridon Roşu. 

   Asupra acestor tendinţe schismatice ASTRADROM a atras atenţia în urmă cu un an. Părintele Macarie Banu a fost prigonit de către adepţii grupărilor lui Sava (şi de către site-urile administrate de aceştia) pentru că a atras atenţia asupra învăţăturilor schismatice propovăduite cu mult "curaj" de către cei vizaţi.

Detalii în cele ce urmează:


     Adepţii lui Sava care ne criticau că suntem "trădători" şi "fricoşi" pentru că nu pactizăm cu grupările lor create în România (cu centrul la Rădeni), s-au dezbinat în noi fracţiuni. Unii au făcut o nouă "sinaxă" la Roman, alţii la Rădeni sau care pe unde. Aceste "sinaxe" de "mărturisitori" învrăjbiţi între ei au tendinţe schismatice şi tulburente. În atitudinile lor nu vedem duh de pace, aşa cum vedeam la părintele Iustin Pârvu sau la părintele Arsenie Papacioc, sau la Sfinţii Părinţi care au mărturisit pe Hristos cu preţ de sânge. Liderii şi adepţii acestor mici grupări au o stare de nelinişte pe care o constată oricine intră în contact direct cu ei. Odată cu scăderea popularităţii lui Sava în România, o parte dintre susţinătorii acestuia l-au părăsit.

    Un apărător şi susţinător al schismaticului Sava era şi Mihai Silviu Chirilă, organizatorul conferinţei din ianuarie 2017 de la Rădeni, unde a debutat schisma unei părţi dintre nepomenitori. După cum se observă în filmarea de mai jos, chiar dacă mai târziu, acesta a recunoscut că monahul Sava este în schismă: 



    În cele din urmă, chiar susţinătorul concepţiilor lui Sava, ortodoxinfo, a ajuns să recunoască înşelarea în care se află acesta. 
 http://ortodoxinfo.ro/2018/01/25/gheron-sava-lavriotul-cazut-schisma/

    SACCSIV şi ortodoxinfo au postat şi susţinut ideile despre validitatea Împărtăşaniei în BOR din conferinţa de la Rădeni. Atunci nu erau supăraţi pe Sava deoarece aveau aceleaşi convingeri. Vasile Vieru, unul dintre administratorii site-ului ortodoxinfo, susţinea cu înverşunare că după sinaxa lui Sava, pomenitorii vor fi reprimiţi în "biserică" doar prin mirungere. Tendinţele schismatice sunt clare în acest caz.

    Acum, administratorii acestui site, a ajuns la concluzia că ASTRADROM avea dreptate anul trecut, când a semnalat căderile în schismă ale monahului Sava şi a ieromonahului Haralambie. Ne-am fi bucurat dacă ar fi ajuns la această concluzie cu un an în urmă, când am atras atenţia pentru prima data asupra acestui aspect. Ortodoxinfo, a recunoscut aceasta doar acum, când au observat că nu mai au susţinători.  Pentru a nu cădea prost la imagine, au întors-o. Ei, bine. Merge şi aşa. Important e că au ajuns să recunoască acest lucru.
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/04/nepomenitorii-si-au-schimbat-directia.html
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/09/schismaticii-anti-bochisti-din-romania.html

    Menţionăm că primii dintre nepomenitori care s-au retras din sinaxele cu tendinţe schismatice, au fost cei de la Schitul Oituz. Părintele Macarie şi Atanasie nu au participat la sinaxele lui Sava de la Rădeni, şi nici la altele, motiv pentru care adepţii lui Sava au răspândit zvonuri denigratoare la adresa acestuia. Iată că în România au fost şi nepomenitori, cu dreaptă socoteală, care au preferat să spună adevărul la timp, despre noul fenomen schismatic, acceptând calomniile care le-au fost aduse prin viu grai şi pe internet.
    Menţionăm că în perioada când ortodoxinfo susţinea ideile proschismatice ale monahului Sava, ieromonahul Macarie Banu de la Schitul Oituz era blamat de către adepţii acestora pentru că a atras atenţia asupra pericolului unui nou curent schismatic ce începea să apară şi pe care susţinătorii lui Sava îl promovau.
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/07/de-ce-ieromonahul-macarie-banu-intrat.html

Ne întrebăm şi noi ca mulţi alţii: 
- Dacă între Sava şi Mihai Chirilă nu ar fi apărut conflicte, ortodoxinfo ar mai fi recunoscut căderea în schismă a lui Sava?
- De ce ortodoxinfo a ascuns asta un an, susţinând şi promovând convingerile extremiste ale grupării lui Sava?

    Dintre cei care, anul trecut, au atrasa atenţia asupra tendinţelor schismatice ale nepomenitorilor din gruparea lui Sava au mai fost şi:

pr. Gheorghe Aniţulesei:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/03/monahul-sava-lavriotul-si-tendintele.html

pr. Eftimie Mitra:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/03/parintele-eftimie-mitra-previne-asupra.html

mh. Teodot Rogojină:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/03/monahul-teodot-rogojina-se-dezice-de.html

5 comentarii:

  1. Acuma sper că nu mi-i dați ca exemple demne de urmat în Ortodoxie pe d-alde Macarie Banu, Gheorghe Anițulesei, Eftimie Mitra și Teodot Rogojină? Vă rog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar pe cine ai vrea sa primesti exemplu? Pe Schismaticul Ciprian Staicu sau Spiridon de la Radeni si altii din tagma lor?
      Hai sa fim seriosi, lasa teoriile schismatice. Nu ne intereseaza astfel de p[reri.

      Ștergere
    2. De care voi vorbești? Sunteți mai mulți?

      Ștergere
  2. Arhiepiscopul Averchie adeseori cita din Sf. Ignatie Briancianinov: “Să nu îndrăzneşti să ridici mâna ta cea slabă pentru a opri valul puternic al apostaziei. Evit-o, păzeşte-te tu însuţi de ea, şi-ţi va fi de ajuns. Cunoaşte duhul vremii, cercetează-l, ca să poţi evita pe cât posibil influenţa lui.”

    Arhiepiscopul Averchie a putut cu uşurinţă să întrevadă cum toate organizaţiile ecleziastice – ecumenice şi antiecumenice, înnoitoare şi tradiţionale – se vor înclina într-o zi în faţa lui Antihrist.Vor căuta să sprijine instituţiile lor bisericeşti renunţând la libertatea duhovnicească şi la mărturisirea înflăcărată care, după cum a repetat Arhiepiscopul Averchie, vor fi singurele care vor sprijini Trupul cel nebiruit al lui Hristos. Astfel va ajunge să se împlinească prezicerea Sfântul Ierarh Ignatie Briancianinov, citată de Arhiepiscopul Averchie:

    „Se poate presupune că instituţia Bisericii, care de multă vreme se clatină, se va prăbuşi cumplit şi cu grăbire. Intr-adevăr, nimeni nu este în stare să stăvilească sau să se împotrivească acestui lucru. Mijloacele adoptate pentru a sprijini Biserica instituţională sunt împrumutate de la stihiile [elementele] acestei lumi, lucruri care-i sunt potrivnice Bisericii, iar urmarea va fi că mai curând îi vor grăbi căderea, decât s-o împiedice. Fie ca Domnul Cel Milostiv să îi apere pe cei rămaşi care cred în El. însă această rămăşiţă este micuţă şi se micşorează tot mai mult”.

    IPS AVERCHIE TAUSEV: TREI NIVELURI ALE APOSTAZIEI http://www.cuvantul-ortodox.ro/ips-averchie-tausev-trei-niveluri-ale-apostaziei/

    RăspundețiȘtergere
  3. Iuliana Vulcănescu31 ianuarie 2018 la 14:11

    Daca Sava si cei din gruparea lui, ar fi ascultat de sfaturile parintilor amintiti in articol, azi ar fi in Biserica Ortodoxa.
    Daca nu au ascultat..., a cazut in schisma...
    Iata rezultatul mandriei.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.