marți, 9 ianuarie 2018

Copiii volohi au învăţat colinde româneşti.

Volohii care au vizitat România vor readuce în viaţa satului lor tradiţiile autentice româneşti.
      În perioada 22-29 decembrie 2017, un grup de copii de naţionalitate română din localitatea Poroşkovo, raionul Perecin, regiunea Transcarpatia, din Ucraina au vizitat România.

      Din toamna anului 2017 copiii şi-au menifestat dorinţa de a veni în România de Crăciun, să înveţe colinde în limba română şi să vadă cum petrec românii sărbătorile de iarnă. Copiilor le-au plăcut foarte mult tradiţiile româneşti, care, după cum spun ei, au multe asemănări faţă de tradiţiile din Ucraina.


În preajma Crăciunului, un grup de 7 copii volohi, din satul Poroşkovo, Ucraina, au fost în România pentru a cunoaşte tradiţiile româneşti. Copiii vorbesc foarte bine limba română, fapt care i-a ajutat să înveţe cu uşurinţă colinde româneşti. Cu această ocazie au mers cu grupuri de colindători din câteva judeţe ale ţării pe la casele creştine vestind Naşterea lui Iisus Hristos. Astfel au ajuns în judeţele Hunedoara, Alba, Bihor, Arad şi Satu Mare.

În perioada şederii lor în România, au fost însoţiţi de un grup de tineri voluntari, studenţi şi elevi din Bucureşti şi Hunedoara, care s-au ocupat în mod special de ei. Fiind în România, am încercat să intrăm în contact direct cu ei pentru a-i întâlni, prilej cu care ne-au colindat şi pe noi. Au cântat colinde vechi tradiţionale româneşti, dar şi colinde ucrainiene. Însoţitorii grupului în România au fost părintele Eftimie Mitra de la Schitul Sfinţii Români din Hunedoara şi eleva deveancă Ioana Horvat din partea asociaţiei "Dor de vatră". În discuţiile cu ei am aflat că peste tot unde copii au mers au cântat colinde în română şi ucraineană: "Colindele ucrainene au fost frumoase, pentru noi a fost ceva nou" spune Ioana Horvat.


Volohii s-au întâlnit cu alte grupuri de colindători cu care s-au colindat reciproc. Tot în această perioadă au întâlnit şi grupuri de tineri care, conform tradiţiilor româneşti, mergeau pe la casele oamenilor cu piesa "Irozii", cu "jocul căluşarilor" şi alte obiceiuri frumoase din folclorul popular românesc. În casa unui sătean din Grădiştea de Munte, colindătorii volohi s-au întâlnit cu feciorii satului îmbrăcaţi în costume populare, care după ce au colindat şi au dansat "jocul căluşarilor" au cântat fetelor volohe "Colinda fetei" şi le-au invitat la jocul lor specific. Au făcut o horă în curtea săteanului încât le era greu să se despartă. Gazda, Stănilă Lăscoi, era foarte încântată că în curtea sa au ajuns să se întâlnească cele două grupuri: "Nu vroiam să-i las să mai plece de la noi atât dă mult mi-o plăcut de ei. Nu ştiu de cât timp nu am mai avut atâţia copii în curtea mea, unul mai frumos ca altul. Pentru mine a fost o cinste ca aceste fete românce din Ucraina să vină în casa noastră şi să facă horă cu feciorii noştri." Spune domnul Stănilă cu bucurie pe chip.


Copiii au fost şi în judeţul Alba unde l-au cunoscut pe judecătorul Nicolae Butan, cel care a finanţat tabăra de la Ighiu, paşapoartele copiilor şi cheltuielile de şcoală ale copiilor care învaţă la şcoala românească de la Solotvino. Cu acest prilej s-au cunoscut personal, au avut un dialog despre comunitatea din Poroşkovo, făcând planuri frumoase de viitor. Domnul Butan este dornic să susţină viitorul centru social care se va înfiinţa la Poroşkovo, unde volohii vor putea învăţa limba română şi vor avea ocazia să afle mai multe despre România: cultură, tradiţii, literatură, istorie, geografie, ştiinţă etc. Au cântat câteva colinde româneşti şi ucrainiene după care au pornit la o plimbare prin oraşul Alba-Iulia vizitând centrul şi cetatea.


Colindătorii volohi s-au îndreptat spre casă în zua de 29 decembrie cu dorinţa ca de acum încolo să colinde în comunitatea românească din Poroşkovo, şi în limba lor maternă. De asemenea, au înregistrat jocul căluşarilor cu telefoanele mobile pentru a arăta şi feciorilor din satul lor cum sunt tradiţiile din România, dorind să vină pe viitor să înveţe şi ei acest joc al căluşarilor.


Grupul a fost doar de 7 persoane. Copiii spun că au vrut şi alţi confraţi de ai lor să vină în această excursie pentru a cunoaşte tradiţiile româneşti, dar nu i-au lăsat părinţii. Una dintre fetele cu care am stat de vorbă ne-au spus că pastorul Ioan Pătraş din Poroşkovo nu a vrut să-i lase pe copii de Crăciun în România: "Au mai vrut să vină cu noi la România şi Erika, şi Snijana şi încă câteva fete, dar mamele lor nu le-a lăsat ca să nu îl supere pe pastorul Jon. O zis că dacă îi lasă pe copii cu popa pravoslavnic în România, nu le mai dă ajutoare." Aşadar, de această dată au fost doar 6 copii şi un însoţitor. Copiii au primit şi bani când au fost la colindat. Aceşti bani îi vor folosi să facă paşapoarte şi altor copii care vor dori să vină în viitor în România.

Copiii au de gând să continue această tradiţie în viitor în comunităţile de volohi: "Noi o să colindăm în româneşte în fiecare an. O să învăţăm şi pe alţi copii colinde româneşti şi o să aducem pe feciorii noştri să înveţe căluşarii să joace şi la noi în anul care urmează la fel ca la România."

Mai multe detalii, vedeţi şi:


Mioara Nicoraş
Marius Pop

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.