miercuri, 12 martie 2014

Violenţe în stradă la Târgu Mureş. Extremişti maghiari cu feţele acoperite de cagule au provocat scandal la un miting neautorizat unde a fost prezent şi liderul Jobbik




Violenţe în stradă la Târgu Mureş. Extremişti maghiari cu feţele acoperite de cagule au provocat scandal la un miting neautorizat  unde a fost prezent şi liderul JobbikExtremiştii maghiari si-au dat întâlnire, luni, la Târgu Mureş, pentru un marş al secuilor care se desfăşoară în acest an fără autorizaţie. Aceştia s-au îmbrâncit cu forţele de ordine si au aruncat cu petarde şi bolovani.

Extremiştii nu au fost lăsaţi să mărsăluiască decât pe trotuare fiindcă manifestaţia nu a fost autorizată. Extrem de violenţi, membrii gărzii maghiare nu au ezitat sa-i loveasca pe jandarmi cu beţele de le steaguri sau cu alte obiecte.

Cu feţele acoperite de cagule şi scandând slogane profund antiromâneşti, precum “Să piară Trianonul”, “Ţinutul Secuiesc nu este România”, “Autonomie” sau “Ţiganilor, plecaţi acasă!” extremiştii au fost ţinuţi cu greu de forţele de ordine.
Conform autoritatilor, cei peste 3000 de manifestanti prezenti au avut o autorizatie pentru comemorare, dar nu si pentru marş. Chiar şi aşa, organizatorul manifestarii, Izsak Balazs, le-a cerut manifestanţilor să pornească în coloană spre Prefectura oraşului, însoţiţi de forţele de ordine. Cei prezenţi au declarat că mărşăluiesc pentru autonomia aşa zisului ţinut secuiesc.
În acest an, Primăria Târgu Mureş, la propunerea Comisiei de avizare a evenimentelor publice, nu a mai dat autorizaţie pentru organizarea marşului, deoarece la mitingul din 2013 au participat membrii unor organizaţii din afara judetului Mures si din Ungaria, intre acestia numarandu-se reprezentanti ai partidului de extrema dreapta Jobbik, extremiştii Gărzii Maghiare şi ai Organizatiei 64 de Comitate, care au promovat sloganuri xenofobe de genul “Opincari, plecaţi acasă!”, “Să piară Trianonul!”, “ţinutul secuiesc nu e România!”, “În Bucureşti toţi sunt ţigani!” etc.

Cine e Garda Maghiară
La o simplă căutare pe internet, pe Wikipedia, aflăm despre Garda Maghiară că este o organizaţie de extremă-dreapta din Ungaria, fondată în 2007 de partidul Jobbik şi scoasă în afara legii de Tribunalul Budapesta în decembrie 2008, decizie confirmată în mod definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Budapesta la data de 2 iulie 2009.

Finalul nu-i aici
După ce a fost interzisă în 2009 printr-o decizie irevocabilă, Garda Maghiară nu s-a desfiinţat ci doar s-a transformat în Garda Naţională Maghiară. An de an, organizaţia primeşte noi membri care depun un jurâmănt în momentul intrării oficiale. În 2012, de 15 martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, ca să evite o intervenţie în forţă a poliţiei, noii membri ai Gărzii Naţionale Maghiare au depus jurământul în şoaptă şi aşezaţi pe jos. După ce Garda Maghiară a fost desfiinţată în 2009 autorităţile de la Budapesta au interzis orice fel de manifestaţii paramilitare care imită evenimente militare oficiale (via Metropol.hu).
Liderii formaţiunii se remarcă prin discursuri xenofobe şi rasiste şi cer în mod repetat “Să piară Trianonul!”, în timp ce membrii flutură steaguri ungureşti dar şi steaguri arpediene. In 2011, liderul Gărzii Naţionale Maghiare, Ináncsi József, a anunţat în timpul comemorării Tratatului de Pace de la Trianon organizat la Versailles, că organizaţia sa intenţionează să adune semnături în vederea organizării unui referendum privind revizuirea Tratatului de la Trianon. Semnarea Tratatului de pace de la Trianon a fost comemorat în 4 iunie în oraşele de pe teritoriul Ungariei, dar şi în regiunile locuite de maghiari din afara graniţei.

Pe canalele oficiale, liderii mişcării susţin că militează pentru păstrarea tradiţiilor ungare însă adevăratul scop al Gărzii Maghiare este desfiinţarea Tratatului de la Trianon şi, implicit, refacerea Ungariei mari.

Csibi Barna, promotorul Gărzii Maghiare în România
Încă din 2007, mai mulţi tineri din Harghita au făcut demersuri pe lângă liderii Gărzii Maghiare pentru a înființa în România o subunitate, numită Plutonul Secuiesc. Liderul grupului care făcea demersurile era Csibi Barna, din Miercurea Ciuc, nimeni altul decât extremistul care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu. La acea vreme, Barna era funcţionar public în cadrul Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita. Plutonul secuiesc este falanga din ţara noastră a organizaţiei extremiste din Ungaria.

Provocarea de Ziua Naţională a României în Cluj-Napoca
Garda Maghiară şi-a mai făcut simţită prezenţa în ţara noastră în 2009, chiar de Ziua Naţională a României. Sosiţi la Cluj-Napoca, şase membri ai organizaţiei extremiste au fost ridicaţi de agenţi ai SPIR, după ce au încercat să pună în aplicare o manifestaţie publică, a cărei scop era cinstirea înfiinţării Batalionului Secuiesc (1 decembrie 1918), responsabil pentru uciderea a cca. 100 de români din Valea Drăganului, nota napocanews.ro la acea vreme. Unul dintre membrii Uj Magyar Garda a declarat pentru NapocaNews că se aştepta la susţinere din partea Gărzii Maghiare din Ungaria. “Din păcate acestora, aflaţi în două autocare, le-a fost interzisă de către Poliţia Română intrarea în oraş”, a adăugat acesta. Organizatorul manifestării extremiştilor Gărzii Maghiare, un tânăr din judeţul Mureş, a fost amendat cu suma de 50.000 de lei pentru încălcarea Legii 60 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Evenimentul comemorativ al celor şase membri ai Uj Magyar Garda, nu era autorizat de primarul Municipiului Cluj-Napoca.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.