luni, 1 iulie 2013

Petitie pentru inchiderea expozitiei "The Human Body" de la Muzeul Grigore Antipa

Trupuri umane conservate definitiv print-un proces numit "plastinatie" prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Aceasta sunt expuse mai apoi in tot felul de ipostaze "familiare", clisee ale vietii de zi cu zi in care trupul omului poate fi la un moment dat angrenat. Cu singura diferenta ca aceste trupuri sunt ale unor oameni morti. S-au purtat si se poarta in continuare discutii pe tema acestei expozitii care se intinde pe perioada 22 martie - 4 august la Muzeul Grigore Antipa din Bucuresti. Argumentele pro sunt in aparenta consistente, iata un fragment din prezentarea expozitiei: "Expoziția ”The Human Body” își poartă vizitatorii într-o călătorie uluitoare prin nouă galerii ce prezintă componentele esențiale ale anatomiei umane. „De ce strănutăm?.. De ce sunt şoldurile femeii mai mari decât cele ale bărbatului?.. Unde se află cele mai mici oase în corpul nostru? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilităţii? Care muşchi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai bărbatului? Care este rolul placentei? (...)” sunt doar câteva din întrebările la care veţi afla răspuns vizitând expoziția ”The Human Body”." 
Insa o intrebare simpla ar putea da peste cap toate aceste asa zise argumente: pentru a afla raspunsurile la toate aceste intrebari oare trebuie sa avem in fata toate aceste trupuri de oameni morti, de multe ori afisate in ipostaze chiar injositoare? Trupuri ale unor oameni care au avut o viata, au avut sentimente, au suferit, s-au bucurat si au plans iar in acest moment sunt prezentati ca niste bucati de carne lipsite de orice urma din ceea ce au reprezentat ei cu adevarat odata, cu alte cuvinte lipsiti de suflet... Biserica nu poate fi de acord cu o astfel de lipsa de respect fata de persoana umana, pentru ca in fond despre asta e vorba, reducerea persoanei umane la ceea ce nu este. Oricare ar fi justificarile care ni se aduc in aparenta, aceasta expozitie il indeparteaza pe om de viziunea pe care ar trebui sa o aiba despre sine insusi, aceea de chip si asemanare a Celui care l-a creat. 
Nu stim cata putere mai avem cei care gandim astfel impotriva acestui gen de injosire a omului; tabara adversa pare sa fie din ce in ce mai puternica si oamenii din ce in ce mai usor de manipulat spre a fi convinsi ca totul e in regula in aceste manifestari asa zis "progresiste". Iar atunci cand niste voci oneste si de bun simt se ridica impotriva, "progresistii" ii arata pe acestia cu degetul catalogandu-i in fel si chip. Aceasta nu trebuie sa ne opreasca in a ne sustine punctul de vedere atata timp cat mai putem si noi sa facem diferenta intre normal si anormal. Va punem la dispozitie mai jos un link spre semnarea unei petitii impotriva acestei expozitii pe care va rugam sa o semnati in virtutea acestei bune cuviinte la care mai apelam inca in acest haos generalizat:
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.