duminică, 21 octombrie 2012

Sfântul Sofronie de la Cioara sărbătorit în ctitoria sa


21 octombrie pentru românii din Ardeal reprezintă un pas important pentru unificarea fraților de același neam. Dezbinarea din 1700 fiind reparată de protopopul Traian Belașcu și 36 de protopopi Greco-catolici care în 1948 au cerut revenirea la ortodoxie. Tot în această zi se sărbătoresc și martirii care în perioada ocupației austro-ungare și-au dat viața pentru păstrarea nealterată a dreptei credințe.


Ziua  de 21 octombrie, pentru ardeleni, este o zi de mare insemnanatate  istorica, fiind  data cand  s-a facut revenirea greco-catolicilor la ortodoxie. Biserica Ortodoxa Romana  a rânduit  ca în această zi sa fie sărbatoriți și sfinții ardeleni martizați de către propagandiștii catolici și stăpânitorii habsburgi: ieromonahii Visarion si Sofronie, țăranul Oprea Miclaus, preoții Ioan din Gales si Moise Măcinic din Sibiel. Sfântul Sofronie de la Cioara a fost sărbatorit intr-un mod deosebit de către monahii mănăstirii Afteia împreună cu un sobor de preoti condus de protosinghelul  Ioan (starețul mănăstirii), impreuna cu sute de credinciosi.

           Locul de amplasament al  mănăstirii Afteia are un  bogat trecut  istoric, fiind  important deoarece aici a vietuit sf.  Sofronie de la Cioara, cel care impreuna cu oamenii din zona au pornit rascoala nesângeroasă de eliberare a ardelelenilor de sub  jugul uniatismului. Rascoala a început după ce  din ordinal generalului Bukow s-a dat foc schitului unde vietuia sf. Sofronie  si a omorat 14 călugari (deveniți mucenici). Pe locul unde s-a săvarsit martiriul, actualii vietuitori ai mănăstirii au ridicat o troiță pentru a nu se uita jertfa acestora. 



          Sarbatoarea  a  fost marcată prin săvârsirea sf. Liturghii in paraclisul de vară cu hramul sf. Sofronie de la Cioara. A fost săvârsită taina sf. maslu, in ajun fiind slujba de priveghere, dupa randuiala athonita. În cuvântul de învatatură  ce s-a tinut la sfârsitul Sfintei Liturghi, staretul manastirii, protosinghelul Ioan, a făcut o asemanare între  evanghelia de azi si mărturiserea credintei, dupa modelul sfîntului Sofronie:  ,,sa marturisim  după modelul sfintilor sarbatoriti azi, credinciosii sa se intoarca la casele lor cu flacara credintei arzânde în suflet pentru a deveni purtători si mărturisitori ai lui Hristos, căci numai întariti in credintă, vom putea în vremurile ce vor veni, să dovedim iarăsi prin jertfă de sânge că suntem ostasii lui Hristos!”

La sfarit, credinciosii, incarcati duhovniceste, au participat la o agapa  frătească, bucurandu-se cu totii de frumusețea  acestei zile de foarte mare importanta pentru istoria ortodoxiei din romania.
Marius Pop

2 comentarii:

  1. da in 1948 toti au fost asa de bucurosi la revenirea la ortodoxie incat au si murit de bucurie in inchisoarea de la Sighet

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inchisoarea de la Sighet a fost politica si nu religioasa. Acolo au fost multi ortodocsi care au suferit in conditii foarte grele. Faci mari confuzii anonimule drag.

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.