marți, 31 mai 2011

Întoarcerea la Metanie

Călugărul tradiţionalist Eftimie de la Huta se întoarce la Mănăstirea Petru Voda

În iarna aceasta parintele Eftimie Mitra de la Schitul Huta - Bihor a plecat de la schitul ctitorit de sfintia sa. Totul s-a intamplat in urma unei neințelegeri cu "ucenicul" său iscate datorită implicării mirenilor în treburile interne ale mănăstirii.
Părintele Eftimie a fost călugărit la mănăstirea Petru Vodă de către duhovnicul Iustin Pârvu și a fost hirotonit de PS Ioan Mihălțan al Oradiei in anul 2001, la propunerea personală a preasfințitului.
Părintele Visarion a fost călugărit la Schitul Huta de părintele Eftimie si a fost hirotonit de PS Petroniu la propunerea duhovnicului său care pe atunci era și egumen al schitului, Eftimie Mitra.
Înainte de a părăsi Tara Beiușului, Eftimie de la Huta a slujit Sfânta Liturghie în satul Finiș și Taina Sfântului Maslu în satul Nimăiești unde a explicat, pentru prima dată, motivele plecării sale cerându-și frățeasca iertare de rămas bun de la toți cei prezenți precum și de la toți cu care, în perioada cât a stat în zona Beiușului, "am împărțit și necazuri și bucurii". La momentul despărțirii au participat peste 20 de preoți din protopopiatul Beiuș.
Au luat cuvântul pr Nelu Ilea din Finiș, pr Teodor Tent din Beius si pr Traian Blaș din Nimăiești. In încheiere pr Visarion a acceptat despartirea si și-a cerut iertare de la fostul său duhovnic pentru atitudinea ucenicilor sai și l-a invitat să mai vină pe la Huta când trece prin zonă. Despre motivele plecarii si condițiile puse de pr Eftimie de revenire la Huta, fostul său ucenic nu a mentionat nimic.
Episcopia Oradiei nu a făcut nici o precizare despre situația creată aprobând pe loc cererea de ieșire din eparhie a părintelui Eftimie.
Tot despre acest subiect vedeti si: http://www.razbointrucuvant.ro/2007/11/27/sofronie-inchizitorul/

În cele ce urmează prezentăm cuvântările părintelui Eftimie și a părintelui Visarion:












14 comentarii:

  1. Nu ştiu ce să spun dragii mei... nu cunosc problema în amănunt...
    Dar îmi aduc aminte de cuvântul Mântuitorului care zice "binecuvântaţi nu blestemaţi.... ca să fiţi fiii Tatălui..."
    Eu nu cred şi nu admit să existe vre-o formă de blestem "legitim" sau cu justificare.
    Evanghelia ne învaţă altfel.
    Argumentaţia este foarte bogată.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga anonim. Va rugam sa fiti mai atent la context si sa vedeti daca e chiar asa cum ziceti. Mantuitorul a blestemat smochinul ca nu a dat roada buna, Sf Ap Pavel ii da anatema pe cei ce au schimbat credinta etc. Nu intentionam sa va aducem argumente dar va rugam sa ascultati cu atentie la ce "blestem" s-a pus la Huta. A fost dat asupra unei persoane sau pentru a se pastra o randuiala? Va rugam ascultati cu atentie inregistrarea si va promitem ca in cat mai scurt timp vom cere si o explicatie parintelui Eftimie

    RăspundețiȘtergere
  3. Una înseamnă anatema Bisericii şi altceva gărgăunii cuiva, în fine.
    Sunt dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat.
    Nu judec, să nu judece nimeni.
    Dar dezordinea, indiferent de context, nu are altă valoare decât de dezordine.
    Se fac de râsul curcilor şi odată cu ei, slavă Domnului că doar la un nivel aproape inexisten, fac de râs Biserica. Ce ar însemna să ne ridicăm toţi poalele în cap atunci când ne confruntăm cu un eşec sau când ne mănâncă undeva, fiecare dintre noi?
    Aştept lămurir mai în amănunt din partea părintelui Eftimie şi dece nu, lămuriri din partea actualului "superior" al schitului.
    Nu că aş fi eu nu ştiu cine, sunt un anonim, cum bine am fost catalogat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu daca e vorba de o simpla galceava asa cum vrea unii sa dea impresia. Mai de graba e vechea lupta intre ecumenism si traditionalism in care, dupa cum se pare, cu ajutorul "superiorului" de la Huta s-a facut o miscare foarte importanta. In folosul cui? La noi in Beius acest lucru a inceput sa se simta. De ce "superiorul" schitului Huta evita sa discute subiectul? si inca altele...
    Un alt anonim

    RăspundețiȘtergere
  5. Primii doi anonimi (care de fapt este unul) către ultimul anonim:
    pune mâna pe carte şi lasă vrăjeala!!!
    Voi acolo aveţi probleme serioase pe care le ignoraţi. Mă refer aici la sectele de tot felul.
    Că doar este mai uşor să vânezi "fluturi" decât rechemarea celor rătăciţi.
    Mai uşor este să trăncăniţi despre ecumenism decât să faceţi seri duhovniceşti şi ore de catehizare pentru credincioşi.
    Nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tot primul anonom,
    apoi cum să meargă treaba bine la Huta, când cei doi tătă ziulica "colindau" prin ţară şi nu numai...
    Abia găseai pe vreunul pe acolo din când în când.
    Nu ştiu ce rânduială era acolo, dar pot să vă spun că erau zile în şir când nu se găseau nici unul din cei doi pe acolo.
    Cum poţi să faci o mănăstire fără orar liturgic zilnic?
    Dacă autorităţile ecleziale superioare nu vor impune un program care să fie urmat zi de zi, la biserică, acolo "se va pustii", după cum urează Pr, Eftimie.
    Aceasta a fost singura problemă a schitului, nu alta. Credeţi-mă.

    RăspundețiȘtergere
  7. colegul de dialog, cred că putin ai luat-o razna. Ia spune cand ai fost in timpul saptamanii la slujba si nu ai gasit pe nimeni? in timpul cărui egumen? Ţin să îţi spun că am fost acolo încă de la începuturi şi am avut ocazia să văd diferenţa. I-a intereseazate de când a început acolo cu "dezordinea" de care te plângi...
    Cine mergea toată ziua prin pelerinaje şi i se făcea toate mofturile?
    Hai sa fim cu capul pe umeri, sa tragem linia după ce am făcut o socoteala corectă...

    RăspundețiȘtergere
  8. Şi inca un lucru pe care ar fi trebuit sa il sti ca vad ca te ţii deştept. Cat timp ucenicul a ascultat de duhovnic totul a mers bine in schitul acela. Dar era prea frumos in perioada aceea. Şi uite unde a dus razvratirea fata de duhovnic.
    Cu ce esti tu mai bun ca ucenicul? sau poate şti mai bine ca toată lumea, că vezi Doamne eşti vreun atoateştiutor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnilor care "dialogati", ce tot vorbiţi? Beiusenii sunt oameni rai iar popii de acolo sunt oamenii intereselor personale. Ce sa caute pr. Eftimie intre astfel de oameni. Asa a vrut Dumnezeu, voi nu intelegeti? Nu stiti ca nimic nu e intamplator in lumea asta. Sunt sigur ca are alte planuri Dumnezeu cu el, de aceea a plecat de acolo. Asa ca mai lasati polemicile si vedeti-va de ale voastre. Rugaţi-vă pentru amândoi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tot primul anonim, către anonimul cu postarea
    20 iunie 2011, 15:50,
    Repet, "pune mâna pe carte şi lasă vrăjeala"!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai anonimul 1 , nu vezi ce smecher e ucenicul. Se bucura ca a scapat de cel care a facut om din el. "Va vom pomeni la ctitori" sau "Sa mai treceti pe la noi" etc. De ce n-a zis "Sa nu plecati" sau "Merg cu tine"?
    Ca sa vezi asta nu ai nevoie de carte ci doar de bun simţ.

    RăspundețiȘtergere
  12. Oameni dragi nu stiu de ce vorbiti aiurea cu toti in nestiinta de cauza.Daca ati fi vazut lucrurile din interior sau ati fi vrut sa le vedeti cu ochii duhovnicesti ati putea vedea ca situatia sta astfel.Problema a pornit mai ales din neascultarile si razvratirile ucenicului impotriva Par.Eftimie.Ne pare rau pt.plecarea Par.Eftimie si pt.toata dezbinarea care s-a produs din cauza acelor femei mironosite care nu stiau altceva decat sa produca dezbinare intre cei doi.Ar fi bine sa renuntam la barfele si toate lucrurile acestea murdare cu care se incerca inca sa se mai arunce in Par.Eftimie.Sa il lasam pe Par.acolo unde este sa aiba si el linistea si pacea sufleteasca.Par.drag sa ne pomeniti in rugaciune si sa ne intalnim cu drag.DOAMNE AJUTA!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. PARINTE EFTIMIE, DOMANE AJUTĂ, ACOLO UNDE SUNTEŢI, VĂ AŞTEPTAM CU DRAG ÎNAPOI.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dupa ce a trecut un an ne-am dat seama ce s-a intamplat cu adevarat. Cuviosul Visarion a urmat calea calugariei de birou in cabinetul episcopal de la Gyula unde sta la internet si scrie hartogarii, iar p Eftimie a mers la un schit izolat de lume unde se roaga pentru noi.
    Cine are ochi de vazut sa vada si cine are urechi de auzit sa auda etc.
    Care am fost la Sarmisegetusa am constat ca pr Eftimie e acelasi, iar viata in preajma sa e ca atunci cand era la Huta.
    Nu vreau sa dezgropam mortii dar cineva este responsabil pentru alungarea acestui parinte de la Huta, pentru ca a fost sters din randul ctitorilor schitului la putin timp dupa plecarea sa, si pentru impactul asupra Beiusului si a imprejurimilor. Atat preotii cat si mirenii care au sustinut razvratirea "ucenicului" Visarion sunt direct responsabili pentru pierderea acestui parinte pe care beiusenii nu l-au meritat. De ce sa nu o spunem direct ca pr Teodor Tent si pr Ionel de la Delani au fost alaturi de "preacuviosul" Visarion incurajandu-l in atitudinea sa razvratita fata de pr Eftimie. Trist e ca acesti doi preoti se pretind a fi ortodocsi...

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.