duminică, 29 mai 2011

Schitul Măgureni


Măgureni este locul care a intrat cel mai recent pe lista satelor părăsite. Satul Măgureni este situat la 1.000 de metri altitudine şi la 30 de kilometri depărtare de Orăştie. Ca să ajungi în sat, trebuie să ţii dreapta la prima bifurcaţie mare a drumului şi stânga la următoarea. Când te apropii de el, din drum, printre brazi zăreşti o casă dinspre care nu se aude niciun lătrat de câine. E pustie, cum este şi cea situată la câţiva metri mai în sus de ea. Din a doua gospodărie n-a mai rămas decât grajdul şi o căruţă cu roţi de maşină. Un pic mai încolo este mormântul de curte al familiei. Pentru că nu aveau biserică, nu aveau nici cimitir, aşa că localnicii îi înmormântau pe cei trecuţi pe lumea cealaltă aproape de casă, de regulă, la umbra unui copac. De fapt, în zonă se povesteşte că oamenii, iarna, erau nevoiţi să ţină mortul şi câte două-trei săptămâni până când un preot, uneori adus pe braţe, prin nămeţi, ajungea aici pentru slujba de înmormântare. Un pic mai în sus de casa prăbuşită, în stânga, lângă cantonul silvic, un prim semn de viaţă este dat de o vulpe care goneşte spre pădure atât de repede încât i se vede doar vârful alb al cozii. De aici, până la următoarele case mai e de mers aproape un kilometru. Un stâlp de antenă radio aminteşte că aici a fost cândva o mică staţie meteo. În grădina casei, pe versant, se mai vede cum a fost curăţată pădurea pentru a i se face loc unei mici pârtii de schi care avea şi o instalaţie de cablu. Drumul duce însă spre centrul satului, o culme de deal domoală de pe care răsare colorată şi proaspăt vopsită o biserică de lemn. Lângă ea, în fază de construcţie, sunt chiliile schitului de maici de la Măgureni.
Aici, într-un loc părăsit de lume, și-au găsit alinarea sufletească o mână de măicuțe alături de părintele ieroschimonah Nectarie Apostol. În acest loc, noțiunea de slujire a lui Dumnezeu devine bucurie in Duh din împletirea dintre rugăciunea continuă și lucrare prin mijlocirea Sfinților mărturisitori din perioada comunistă.

Pentru mai multe detalii urmăriți :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.