vineri, 1 martie 2019

Situația Bisericii din Ucraina se înrăutățește. Se constată tot mai multe abuzuri și acte de violență din partea schismaticilor.

Filaret Denișenko

Declarația adoptată în sesiunea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 26 februarie 2019.

Sfântul Sinod al Bisericii Ruse remarcă cu adâncă îngrijorare o agravare dramatică a situației Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Acordarea “tomosului autocefalie” de către Patriarhia de Constantinopol așa-zisei “biserici Ortodoxe din Ucraina”, creată artificial prin combinarea a două organisme schismatice, a adâncit dezbinarea dintre creștinii ortodocși din Ucraina și a agravat tot mai considerabil relațiile inter-confesionale.
   

Intervenția masivă a autoritătilor statului din Ucraina în viața internă a Bisericii provoacă o îngrijorare deosebită, precum și tentativele politicienilor de a folosi Biserica în interesele lor oportuniste. Prin aceste acțiuni, ei încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului asigurate, de exemplu, de Constituția Ucrainei.

Legile discriminatorii au fost adoptate de Rada Supremă a Ucrainei și au avut efect, țintind spre deposedarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de numele ei și spre legalizarea practicii de a acapara bisericile și mănăstirile ei. Credincioșilor Bisericii canonice li s-au interzis și alte drepturi: Clericii lor au fost deposedați de ocazia de a avea grijă pastorală de personalul și prizonierii forțelor militare și de ordine.

Devine tor mai evident că scopul reprezentanților autorităților statului  incumbent este de a lichida Biserica Ortodoxă Ucraineană. Autorităților locale și agențiilor de securitate li s-au dat recomandări de a depune un efort maxim pentru a asista la transferul comunităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene la schismă.

Se fac amenințări ca vor fi luate de la Biserica Ortodoxă Ucraineană cele mai mari mănăstiri ale ei și locașuri istorice -Lavra Peșterilor din Kiev și Poceaev. 

În cele mai multe cazuri, acaparările de biserici au avut loc în ciuda deciziilor comunităților religioase de a rămâne parte a Bisericii canonice. Decizia unei comunități religioase este înlocuită cu un vot al unei adunări publice a cetățenilor care nu sunt nicidecum totdeauna membri ai parohiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Documentele unor astfel de adunări primesc aprobare imediată de la autorități și, după aceea, clădirea bisericii este acaparată cu asistența unităților de securitate și de ordine.

Acțiunile curente ilegale au condus la o izbucnire de violență împotriva clerului și mirenilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În ciuda asigurării din partea conducerii Ucrainei și a Patriarhiei de Constantinopol cu privire la natura pașnică a așa-numitei “unificări a Ortodoxiei ucrainene”, zeci de biserici au fost acaparate prin spargeri cu susținerea unităților militarizate și au fost stabilite multe acte de bătăi asupra clericilor și credincioșilor Bisericii canonice care încercau să-și apere lăcașurile. Zeci de comunități ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene au trebuit trebuie să se adune penteu rugăciune în case particulare sau pe drumuri. 

În această situație dificilă, chemăm pe toți fii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ruse să-și intensifice rugăciunile pentru frații și surorile lor în suferință din Ucraina, așa încât Domnul să le dăruiască putere și răbdare creștină în apărarea sfintei Ortodoxii.

Facem apel la autoritățile statului din Ucraina să înceteze persecuția propriilor lor cetățeni care nu doresc să se alăture schismei.

Cerem Bisericilor Ortodoxe surori să sprijine cu rugăciune Biserica Ortodoxă Ucraineană persecutată condusă de Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine.

Facem apel la comunitatea mondială să-și îndrepte atenția la faptele de încălcare flagrantă a drepturilor omului și să aibă o abordare potrivită față de intervenția masivă a statului ucrainean în treburile Bisericii.

Traducere de ieromonah Lavrentie Carp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.