miercuri, 6 martie 2019

Redenumirea Bisericii canonice a Ucrainei - o logică incoerentă a politicienilor din Rada Supremă


După logica redenumirii Bisericii Ucrainene ar însemna că Ucraina ar trebui să fie numită stat al SUA – a declarat Mitropolitul Luca de Zaporojie

La puțin timp după emiterea controversatului tomus de către Patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol, Rada supremă a Ucrainei a decis schimbarea denumirii Bisericii canonice a Ucrainei din «Biserica Ortodoxă a Ucrainei» în «Biserica Rusă din Ucraina».

Ulterior, schismaticii ucraineni, împreună cu susținătorii lor politici (SUA si Vatican) au adus acuze ierarhilor și preoților canonici că ar fi trădători de țară. La aceste diversiuni create de către naționaliștii ucraineni, Mitropolitul Luca de Zaporojie vine cu câteva răspunsuri:


Membrii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt luați în derâdere ca fiind nepatrioți în ciuda marii lor iubiri pt pământul natal și întreaga Biserică este acuzată că ar fi agent al unui stat așa-zis agresor - Rusia. În orice caz, în aceeași logică de a insista pe redenumirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene în "Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina", Ucraina ar putea fi numită un stat al SUA, a explicat Mitropolitul Luca de Zaporojie într-un interviu la PolitWera vineri.

Acuzațiile de lipsă de patriotism sunt absurde, a spus Mitropolitul Luca, deoarece membrii Bisericii canonice și-au dovedit dragostea pt Ucraina natală prin faptele lor. Doar în dioceza aceasta au fost donați 167.000$ (4,5 mil. de grivne) pt achiziționarea de echipament nou pentru spitalele locale. Mulțumită acestui echipament, de exemplu, secția de oncohematologie din Zaporojie a devenit una din cele mai bune din Ucraina.

Zeci de vieți au foat salvate deja. Rata de supraviețuire a acestor copii a crescut mulțumită echipamentului nostru. Pot cita multe astfel de exemple... Și noi nu suntem patrioți?" a spus Mitropolitul Luca, minunându-se de afirmațiile naționaliștilor schismatici ucraineni.

În decembrie 2017 Mitropolitul Luca a început să viziteze și să poarte de grijă păstorească de copiii cu sindrom Down, cu deficiențe cerebrale și autism care fuseseră scoși în stradă de episcopul local al "Patriarhiei de Kiev", care a decis să-și pună reședința în centrul unde erau îngrijiți ei mai înainte. După cum au relatat înșiși părinții copiilor, "Nimeni nu ne voia multă vreme cu problemele lor; toți s-au întors de la noi până ce ne-am adresat personal Vlădicăi Luca".

Și, după cum se întâmplă în Ucraina, bisericile, clerul și credincioșii Bisericii canonice sunt sub atacuri, nu doar sub acuzații. De exemplu, luna aceasta mai devreme, două parohii din eparhia Mitropolitului Luca au fost vandalizate cu simboluri naziste de extremiști ucraineni.

Mai mult, în opinia Mitropolitului Luca, logica pentru redenumirea Bisericii (dictată de noua Lege nr. 5309) este extrem de ciudată și, dacă este urmată constant, ar însemna că Ucraina ar putea fi numită un stat american.

La urma urmei, după cum remarcă, cei împotriva Bisericii canonice pretind că centrul ei administrativ este localizat în Moscova pe baza faptului că Biserica Ucraineană participă la Sinoadele Ierarhice ale Bisericii Ortodoxe Ruse și aderă la deciziile lor. "În același fel, poți să acuzi Ucraina că este unul din statele SUA deoarece există o reprezentare a Ucrainei la ONU și ONU este localizată în SUA", a explicat Mitropolitul Luca.

Ucraina este reprezentată, de asemenea, în Consiliul de Securitate al ONU, a spus, și hotărârile sale sunt obligatorii pentru Ucraina. “Această nebunie țintește un lucru - să rupă Biserica noastră, să-i rupă pe parohieni, să găsească vină” a susținut Vlădica Luca.

În opinia sa, acțiunile actuale împotriva Bisericii pot fi comparate cu cele ale împăratului roman Nero, care a ars Roma pentru distracție și apoi i-a acuzat pe creștini de incendiu și a deschis o persecuție în masă sângeroasă împotriva lor.

Obștea Lavrei Poceaev a acuzat și ea autoritățile ucrainene actuale de folosirea fățișă a tacticilor sovietice împotriva Bisericii.

În fața unei asemenea fărădelegi, Mitropolitul Luca îi cheamă pe credincioși să trăiască cu ardoare viața ortodoxă și să lucreze la îndreptarea lor și să stea fermi în fața persecuției.

=====================================
Sursa: (Logic of renaming the Ukrainian Church means Ukraine should be called a U.S. state – Met. Luke of Zaporozhye) http://orthochristian.com/119554.html
Traducere de ieromonah Lavrentie Carp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.