marți, 5 martie 2019

Mitropolitul Atanasie de Limassol nu susține hotarârea Sinodul Bisericii din Cipru în ce privește decizia față de Biserica Rusă în cazul Ucrainei. Biserica Ciprului a criticat Biserica Rusă pentru că nu a participat la pseudosinodul din Creta.


„Nu am fost odihnit cu decizia Sinodului și nu am semnat-o”

Mitropolitul Atanasie de Limassol a vorbit la Postul de Radio al Mitropoliei despre subiectul bisericesc din Ucraina și despre comunicatul Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului, care a fost emis pe 18 februarie 2019.

Preasfințitul, răspunzând la o întrebare a unui ascultător, printre altele, a menționat că subiectul Ucrainei este unul mare în mediul creștinilor ortodocși și trebuie să se facă ceea ce se pare că propun toate Bisericile Ortodoxe (fiind inclusă și Biserica Ciprului), adică să se facă un Sinod al Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe și Întâistătătorii să asculte, să judece și să decidă cum trebuie să ieșim din această criză.

Cât privește comunicatul pe care l-a emis Biserica Ciprului referitor la subiectul Ucrainei, Mitropolitul de Limassol a atras atenția că nu a fost de acord cu acest comunicat în Sfântul Sinod, fapt care a fost consemnat în procesele verbale ale Sfântului Sinod, nu l-a semnat și, din această cauză, nu poate să-l apere. Cu toate acestea, îl respectă și îl acceptă ca pe o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului.

La final Mitropolitul Atanasie de Limassol a îndemnat să ne rugăm să ajute bunul Dumnezeu să fie trecută această criză pentru că în Ucraina poporul lui Dumnezeu suferă și este chinuit, de vreme ce este un popor chinuit și trebuie ca Biserica să aducă pace și liniște.

A încheiat spunând că nu este un subiect ce ține de credință, din fericire, ci de rânduială canonică și el poate fi soluționat mai ușor cu rugăciune și dragoste pentru Biserica noastră.

Traducere de ieromonah Lavrentie Carp

Nefiind o temă de credință, nu se pune problema validității deciziei Sinodului cipriot, ea putând fi luată și cu majoritate de voturi, adică fără unanimitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.