luni, 3 aprilie 2017

Nepomenitorii de la Schitul Ortodox Oituz consideră că lupta împotriva ereziei ecumeniste trebuie dusă cu discernământ pentru a nu cădea în capcanele vrăjmaşului



Monahii de la Schitul Oituz, jud. Bacău, consideră că la sinaxa nepomenitorilor din Grecia nu vor fi împărtăşite şi convingerile lor. Organizatorii sinaxei au decis că românii nepomenitori să fie reprezentaţi de Ciprian Staicu şi Mihai Silviu Chirilă.

Monahii de la Schitul Ortodox Oituz nu participă la sinaxa nepomenitorilor din Grecia care va avea loc în localitatea Oreokastro, lângă Tesalonik. Părintele Macarie Banu şi Părintele Atanasie Parfeni sunt primii care au oprit pomenirea ierarhului lor, după “Sinodul” din Creta. Se delimitează de orice acţiune extremistă a nepomenitorilor din România care, prin negarea validităţii Împărtăşaniei în BOR[1], ar putea crea noi schisme.



În cele ce urmează vom prezenta un comunicat de presă emis de preoţii nepomenitori de la Oituz. În acesta se prezintă motivele pentru care monahii de la Oituz nu consideră că interesele lor sunt reprezentate la sinaxa din 4 aprilie din Grecia, precum şi un îndemn pentru credincioşi să urmeze linia echilibrată de mărturisire şi apărare a dreptei credinţe.




    “Decizia noastră este determinată de faptul că în România nu a existat o Sinaxă a tuturor celor care luptă împotriva panereziei ecumeniste sau au oprit pomenirea ierarhului locului în urma evenimentului din Creta. Credem că era necesară o sfătuire în sobor mai întâi la noi în ţară, pentru a putea prezenta starea reală a luptei pentru păstrarea credinţei ortodoxe în România, aşa cum o vedem fiecare dintre noi, şi pentru a face cunoscut tuturor, mai apoi, problemele cu care ne confiuntăm după întreruperea pomenirii ierarhului, astfel incât toate acestea să fie incluse in discuţiile şi dezbaterile care vor avea loc la această sinaxă din Grecia.



    Noi suntem şi rămânem membri ai Bisericii Ortodoxe Române şi vom duce lupta împotriva panereziei ecumenismului din interiorul Bisericii, considerând totodată că este greşit a îndemna pe credincioşi să se constituie în grupări care promovează învăţături cu tendinţe schismatice, mai precis a îndeamna poporul să nu mai meargă,la Biserică, ci doar la preoţii care au întrerupt pomenirea. Aceştia deşi spun că există Har in Biserica Ortodoxă Română, consideră că nu mai sunt Taine valide unde se pomeneşte episcopul.



    În aceste vremuri de încercare, îi indemnăm pe credincioşii ortodocşi să stea neclintiţi în Biserica strămoşească, să-şi aleagă cu mare discernământ duhovnicii şi să-i urmeze atâta timp cât aceştia sunt dreptcredincioşi şi nu le impun sub nici o formă panerezia ecumenismului.”



Documentul integral, fotografiat, poate fi găsit aici:
     http://psaltirea.ro/files/78.%20Comunicat%20schit%2002.04.2017.PDF




[1] Liderul nepomenitorilor din România, laicul Mihai Silviu Chirilă, consideră că BOR s-a împărţit în două. Astfel consideră că BOR „adevărată” este cea din care fac parte nepomenitorii, iar la ei toate sunt valide, iar în BOR „oficială” fac parte pomenitorii la care, după opinia lor, Sfintele Taine nu ar fi valide. Această concepţie, domnul Chirilă a lansat-o, în grupuri restrânse, în urma opririi pomenirii de către unii clerici din judeţul Neamţ, doar între adepţi. Pentru prima dată a fost făcută public în conferinţa monahului Sava Lavriotul de la Rădeni. Mentorul grupării lui Mihai Chirilă este preotul Antim Gâdioi, plecat din mănăstirea Bistriţa (jud. Neamţ) după oprirea pomenirii mitropolitului Teofan Savu al Moldovei. Despre acest aspect vom reveni curând cu detalii pe blogul ASTRADROM.

11 comentarii:

  1. Valerian Apostolescu3 aprilie 2017 la 18:53

    Mi se pare logic si clar ce spun acesti parinti.
    E normal ca daca reprezinti pe cineva, sa stai de vorba cu ei, macar sa le asculti parerea.
    Si totusi, iata ca se poate si in duh de pace.
    Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se poate mentiona, va rog frumos, cine, unde si cand (si daca este inregistrat sa se mentioneze si momentele) a afirmat ceea ce sustineti legat de lipsa harului in bor? Este foarte important sa fie clara aceasta treaba. Din cate imi aduc eu aminte, prin luna octombrie a avut loc in bucuresti conferinta cu pr. Sava si acolo a spus aceasta, ulterior dandu-si sema ca a gresit si s-a corectat.
    Va rog sa spuneti care stiti.
    Doamne ajuta!
    Alexandruandrei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi conferința de la Rădeni. Acolo mh. Sava si Ciprian Staicu sustin o teorie prin care la nepomenitori (in BOR oficială) Sfintele Taine nu sunt valide.

      Ștergere
    2. Conferinta are peste 3 ore. Cine stie clar poate mentiona minutul unde se gaseste teoria si mai ales poate fi scrisa pentru a se analiza exact.
      Altfel inseamna ca toate acuzele sunt zero. Spuneti, oameni buni, clar: in conferinta cutare la minutul cutare s-a sustinut cutare de catre cutare in contextul cutare. Nu fiti si voi serpi.
      Doamne ajuta!
      Alexandruandrei

      Ștergere
  3. De ce va mai bateti capul cu ei. Lasatii sa isi faca biserica lor si s-a terminat toata tarasenia asta. Nu vedeti ca ei in mod intentionat fac aceste scandaluri pentru a avea motive sa isi faca alta biserica in care ei sa fie lideri?
    Asta e fratilor. Daca aveau cugetul smerit nu faceau acest taraboi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci in concluzie cu drag asteptam o Sinaxa in Romania , organizata de romani bineinteles, constituita din preoti, monahi, monahii care lupta impotriva panereziei ecumenismului si ne asteptam la cel putin cateva sute de preoti, monahi si monahii , caci din cate stim sunt multi "anti", dar refuza sa ia atitudine prin nepomenirea ierarhului care propovaduieste erezia cu capul descoperit, probabil au mai mult discernamant, cine stie! Dar astea sunt vise, caci nu va fi nicio Sinaxa in Romania organizata de Romani, pentru ca sa TEM, le e FRICA sa nu cumva supere mai marii..deci conform Sf Grigorie Palamas, sunt intr-a treia forma de ateism ( caci stau ca strutul cu capul in nisip )...pana sa dati cu pietre in Pr Sava care a venit intr-o tara de 18.000.000 de Ortodocsi ca sa marturiseasca Ortodoxia, el fiind Grec,v as ruga politicos sa nu mai dati cu pietre in el! Sper ca macar de data asta imi veti publica comentariul! Nu mai triati comentariile! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Adica nu sunt destui teologi in Romania? Noroc de pr Sava care este un zelotist canonisit de Sf Minte sa stea cuminte la o manastire, dar care vine in Romania fara sa aiba nicio delegatie oficiala si nicio invitatie oficiala. Pr Iulian de la Prodromu se imparataseate si slujeste cu pomenitorii,pr Simeon de la Sihastria la fel, dar el e mai cu moț. face el misiune in Romania unde sunt sute de manastiri si atatia calugari induhovniciti. Exact pe el l-a ales Dumnezeu sa vina si sa tulbure apele in Moldova, ca apoi sa ii faca pe oameni sa se dea cap in cap din cauza Pr Boca. Sutwle de monahi din romania nu sunt destul de induhovniciti si de pregatiti pt o asemenea misiune. Noroc de pr Sava. Serios??!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimabile, ziloti au fost multi, unii chiar Apostoli! Dta te auzi ce vorbesti?..invitatie oficiala, delegatie oficiala..Doamne fereste! Stimabile domn, cand vi se da ocazia sa L marturisiti pe Hristos si sa aparati Credinta Ortodoxa, sa nu o faceti daca nu aveti invitatie oficiala! Sunteti penibili, iertati-ma!

      Ștergere
  6. http://www.glasulstramosesc.ro/blog/nu_exista_canoane_sau_texte_patristice_care_sa_afirme_ramanerea_in_comuniune_cu_ereticii_care_nu_au_fost_condamnati_inca_de_un_sinod/2016-12-11-252
    acesta este un subiect lamurit deja ,ca ereticii nu trebuie pomeniti ,caci in biserica nu pot exista doua optiuni ortodoxa si ecumenista caci astea se bat cap in cap si il suparam pe Dumnezeu daca ne batem joc de ortodoxie prin pomenirea ereticilor ca si cum nu s-ar fi intimplat nimica rau la Creta

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.