joi, 6 aprilie 2017

Nepomenitorii români au fost mai echilibraţi în Grecia decât la ei acasă. Sunt speranţe de revenire?

De ce nepomenitorii din România si-au mai temperat atitudinile extremiste la sinaxa din Grecia?
În cele ce urmează vom aduce câteva precizări referitoare la schimbarea de atitudine a nepomenitorilor la sinaxa din Grecia.


În filmarea de mai sus, la minutul 7:48, Ciprian Staicu spune: “Nu Taina este cea mai important(ă), ci credinţa este cea mai importantă. Dacă te Împărtăşeşti şi credinţa ta este greşită, te împărtăşeşti spre osândă. Dacă Iuda s-a împărtăşit şi după aceea a intrat satana in el, tre să avem grijă cum şi unde ne împărtăşim. Da?

Afirmaţia lui Ciprian Staicu este în contradicţie cu ce spunea la Rădeni când, împreună cu monahul Sava, conform clasificărilor personale, afirmau că Sfintele Taine nu sunt valide la preoţii din BOR („pomenitorii”) deoarece îi pomenesc pe ierarhii ecumenişti. În acest context spunea că Împărtăşania nu este validă datorită preoţilor căci aceştia îi pomenesc pe ierarhi, nicidecum datorită ereziei în care sunt cei ce se împărtăşesc cu cuget ecumenist.

Pr. prof. Teodor Zisis a anunţat, în 3 apr. 2017, că împreună cu alţi mari teologi din Biserica Greciei, nu va mai participa la sinaxă, deoarece nu vrea să fie părtaş la divizarea Bisericii. 
Detalii vedeţi aici: https://katanixis. blogspot.ro/2017/04/oxi.html? m=1
Pe unele bloguri extremiste din Grecia, profesorul Zisis si teologii care nu au participat la sinaxa, au fost catalogati ca "tradatori" si "fricosi".

Ciprian Staicu susţine că prof. Teodor Zisis, ar fi putut fi manipulat de pr. Matei Vulcănescu, ceea ce nu ne vine să credem. Chiar poate crede cineva că un teolog de talia părintelui Zisis nu este capabil să discearnă singur unde sunt anumite greşeli teologice care ar putea duce la schismă?  

Suntem de acord cu condamnările aduse documentelor controversate ale „Sinodului” din Creta, indiferent că acestea sunt aduse de către teologi, persoane individuale, sinaxe, comunităţi ale credincioşilor, pomenitori sau nepomenitori, etc.

Nu suntem de acord cu cei care, în mod direct sau subtil, sub diferite pretexte aşa-zis „patristice”, au tendinţe extremiste ce pot cauza schisme.

ASTRADROM a sesizat câteva aspecte ale unor tendinţe schismatice întâlnite la nepomenitorii români. 

Se pare că atitudinea prof. Teodor Zisis de a nu participa la sinaxă i-a determinat pe organizatori să renunţe (măcar temporar) la afirmaţiile acestora făcute la Rădeni. Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile în viitor. În ce priveşte viitorul "sinod" de la Bănceni, încă nu a fost declarat oficial. n cazul în care ştirea este reală, probabil se va ţine seama de anumite greşeli din trecut, ca acestea să nu se mai repete.
prof. Cristian Marc

2 comentarii:

  1. chiar sunteti orbi de-a binelea si intelegeti doar ce va convine. spune clar nu avem ce merge la pomenitori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Viata e scurta si chiar din cauza credintei sa o pierdem?

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.