vineri, 24 martie 2017

Monahul Sava Lavriotul şi tendinţele extremiste din conferinţa de la Rădeni. O scurtă analiză făcută de un participant.



Atenţie la extremele nepomenitorilor plini de zel şi înflăcărare.

Cine răspunde de sufletele ce se pot pierde?

Părintele Gheorghe Aniţulesei (in foto) este preot în Arhiepiscopia Sucevei. A fost la conferinţa de la Rădeni (19 ianuarie 2017) a monahului Sava şi a tras unele concluzii care au fost postate în 23 ianuarie la rubrica de comentarii a unui articol de pe blogul „Cuvântul ortodox”. Astfel, relatează despre modul extremist şi contradictoriu al monahului Sava Lavriotul, dar şi inovaţiile pe care acesta le face pornind de la ipoteze şi păreri personale.

Redăm mai jos textul integral:

Joi 19 ianuarie am fost cu 4 preoți la Rădeni crezând că va fi o sfătuire preoțescă, în realitate a fost o conferință aproape monolog cu public în care n-am putut dialoga. Cum am ajuns am fost întâmpinați cu multă răceală și ostilitate. Preoți și maici pe care-i cunosc de zeci de ani cu fețele încruntate se prefăceau că nu mă cunosc. Am facut eu pasul de a detensiona situația și mi-au răspuns doar câțiva la salut. Ceilalți preoți împreună cu mine se întrebau dacă nu cumva am nimerit la stiliști.

În conferința a spus că-și asumă responsabilitatea sufletelor creștinilor ce mor fără a merge la biserică deoarece nu au în zona pr. nepomenitor. A dat exemplu faptul că în timpul Sf. Grigore Teologul creștinii în Constantinopol nu mergeau la biserică deoarece majoritatea bisericilor erau date arienilor. Exemplu fortat, pentru că arianismul era condamnat deja din 325, iar acum nu e aceeași situație.

Ei spun că nu contestă existența harului în Biserică dar, cu botez , împărtășanie, înmormantare să se caute obligatoriu preot nepomenitor chiar dacă ierarhul acestuia nu a fost în Creta și nu a făcut niciodată slujbe ecumeniste. Fac ca monahul care merge să se liniștească în pustie, dar își pune indicator prin pădure să știe unde să vină lumea.

Spunea – trebuie întreruptă pomenirea tuturor episcopilor români. Ierarhul meu nu a fost în Creta, de câte ori i-am cerut ceva, să oprească aghiazma ecumenistă de la Siret, concertele cu catolicii în catedrala Rădăuți, a intervenit ortodox. Nu este un bun teolog, ci mai degrabă un monah și nu cred că în sinod poate face prea mult în privința Creta, mai ales că este mereu vânat și desconsiderat.

Deși spunea că nu contestă existența Harului în Biserică, Sava a lansat teoria tainelor valide, nevalide și inexistente. Eram cu un pr. profesor de dogmatică și nu știa de aceasta. Caut de atunci întrebând preoți, să citesc și eu de la sursă și nu găsesc teoria asta...

Menționez că toți cei 5 preoți suntem împotriva sinodului din Creta, am făcut cateheză în biserici explicând greșelile sinodului, nu am oficiat niciodată slujbe ecumeniste, considerăm nepomenirea unor episcopi vădiți ecumeniști canonică, dar nu putem admite schisma.

Bisericile Bulgariei, Georgiei și Antiohiei deși au condamnat categoric Creta, nu-și permit să spună românilor să nu mai meargă la biserică, să primească taine doar din mâna preoților nepomenitori, ba au riscat venind în România slujind și împărtășindu-se nevalid și arzându-se. Dacă aceste biserici  clar antiecumeniste și curajoase nu îndrăznesc să îndemne creștinii înainte de o condamnare sinodală la așa ceva, oare avem în grupul nepomenitorilor din România o supra-Biserică?

Spuneau că nu au fost sf. părinți care să fi pomenit episcopi eretici până la condamnare. Ulterior, s-au contrazis singuri zicând că trebuia întreruptă pomenirea episcopilor din 1961, de la recunoașterea teoriei ramurilor și intrarea în CMB. Păi în perioada asta au fost sfinți ca Porfirie, Ilie Lăcătușu, Iustin Popovici, etc. Cuviosul Paisie Aghioritul oprește pomenirea patr. Atenagora la trei ani după ridicarea anatemei cu papa, după ce a văzut și urmările acestui gest, patriarhul spunea că filioque și primatul sunt doar niște tradiții. După moartea lui Atenagora deși următorul patriarh nu a condamnat public gesturile lui Atenagora, Cuv. Paisie a pomenit patriarhul. Nu l-a considerat laș și trădător. Cuv. Porfirie nu a întrerupt pomenirea lui Atenagora și între cei doi cuvioși nu au existat acuze sau desconsiderare, ci dragoste și susțiere reciprocă.

După 1961 am avut atâția duhovnici: Măndiță, Ioanichie Bălan, Antim Găină, Vichentie Mălău, Făgețeanu, Papacioc, care nu au întrerupt pomenirea episcopilor înainte de condamnarea sinodală, unii au suportat chiar necazuri mari din partea unor episcopi vădit eretici. Să înțeleg că toți aceștia sunt în iad, că cei care au primit taine din mâna lor s-au ars? Exclus.

Patr. Teoctist a slujit liturghie până la crez cu papa și pr. Papacioc, deși ținea de Patriarhie, a dezaprobat gestul, dar nu a întrerupt pomenirea și nici nu a spus cuiva că tainele patriarhului sunt nevalide. La un moment dat pr. Staicu spunea „suntem abia la început, poate suntem puțin grăbiți” – nesiguranța. Nu lasă, ci forțează ca toți preoții antiecumeniști să întrerupă pomenirea la timpul hotărât de ei. Întreb: oare pr. Gavriil și Iulian din Sf. Munte știu concret atitudinea practică a nepomenitorilor sau sunt folosiți? Pr. Iulian spunea că preoții ar trebui să oprească pomenirea episcopilor măcar la proscomidie, iar pr. Teodor Zisis spune că a mers la pr. Gavriil și a întrebat dacă să pomenească patriarhul sau nu. Răspunsul a fost – cum îți dictează conștiința – nu acuzații, nu forțat să faci ca mine, atitudinea mea e sigur singura bună, fugiți de cei care nu fac ca mine.

Să dea Dumnezeu ca nepomenitorii să nu ajungă schismatici. Când devii puțin vedetă te cuprinde mândria și poți ușor cădea. În pustie să meargă cel ce s-a întărit suficient duhovnicește spre a putea rezista singur la ispite, acolo nu are cine să-l învețe sau tragă înapoi când cade. Cine nu are această măsură mai bine stă în obște, unde are cine-l îndrepta.




31 de comentarii:

  1. Am banuit ca prea intinde coarda acest monah. Am avut multa incredere in el, dar acum vad ca a sarit calul binisor. Daca el organizează sinaxa din Grecia, ma tem sa nu faca acolo mai rău ca la Rădeni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi totuşi ASTRADROM a avut dreptate când a atenţionat asupra unor tendinţe schismatice? Iată dovada. Ne mai luminăm şi noi, măcar acum. De ce celelalte bloguri susţin aceste extreme?
    Atitudinea voastră dovedeşte că aţi avut echilibru şi discernămând în toată această luptă. Va felicit!

    RăspundețiȘtergere
  3. “SFINTII” inselati romani

    Un calugar athonit.
    A-ndraznit de “ne-a smintit”.
    Vrand ca sa ne ispiteasca.
    “Zeii nostri” sa-i huleasca.
    Insa multi dintre romani.
    Cu putere in plamani.
    Strigau tare ca turbatii.
    Nu ne huliti inselatii :
    Boca, visarionistii.
    Dorobantu si stilistii.
    Veronica, Maglavit.
    Iata un popor smintit.
    Gheron Sava Lavriotul.
    Vrea “sa ne-nsele” cu totul.
    Cu Credinta cea smerita.
    Ce nu poate fi primita.
    Adio…Ortodoxie.
    Primesc doar “ce-mi place mie”.
    Erezii si inselari.
    Si-n Dogme modificari.
    Astazi Tara noastra vrea.
    Chiar Credinta a-si schimba.
    Si numele Romania.
    Sa-l preschimbe-n “Arsenia”.
    Dumnezeu sa ne pazeasca.
    De-nselarea cea draceasca.
    Si sa cugetam smerit.
    Ca un popor “ne-smintit”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poezie facuta de un amator. Pe langa faptul ca nu are stil literar, mai si scalda lucrurile. Pare a fi stilul incult al lui Dinu, un extremist din gasca nepomenitorilor.

      Ștergere
  4. Pana cand pr Anitulesei nu se hotaraste in ce barca este el nu este altceva de cat o replica a monahului Teodot.Biserica nu are nevoir de latrai,caldicei ci de marturisitori adevarati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părintele Aniţulesei s-a hotărât în ce barcă este. Citeşte cu atenţie ce a scris aici şi te vei dumiri.
      E impotriva ecumenismului si a pseudosinodului din Creta, dar nu încurajează schisma pe care o pune la cale acest monah zelotist din Athos.

      Ștergere
    2. Nu incurajeaza schisma? Dar cine o incurajeaza, Sava Lavriotul? Parintele Anitulesei este impotriva Ecumenismului dar a cazut in acord cu ecumenistii ca Ecumenismul sa fie eliminat din biserica prin masuri inovatoare, inventate de ei de la sine putere.Cine le da voie lor sa judece Duhul Sfant Care Spune Intreruperea Pomenirii cand e vorba de erezie?...Au puterea acesti Parinti mai mult decat Sinoadele? :) E noaptea mintii in biserica la ora actuala

      Ștergere
  5. "...arianismul era condamnat deja din 325, iar acum nu e aceeași situație."

    De ce acum nu este aceeasi situatie, din moment ce ecumenismul a fost condamnat si dat anatema de catre un sinod?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e vorba numai de grupul de la Radeni.Nepomenirea ierarhului s-a dovedit un exemplu de zelotism.Multi credinciosi sunt opriti acum prin inselarea demonilor de la Sfintele Taine.Repet si eu,cine raspunde de aceste suflete pierdute?Parintele Zisis amintea intr-un interviu dat Parintelui Staicu ca masura nepomenirii este si o greseala tactica.Nepomenitorii sunt izolati si persecutati in afara Bisericii.Nu mai vorbim de ratacirile in care au intrat.Numai ca marele teolog grec nu a fost consecvent cu propriul sfat.Cum spunea Parintele Arsenie Papacioc, ”se face zgomot prea degraba si acest lucru este in favoarea dusmanilor Bisericii”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nimeni oprit de la sf Taine, sunt indemnati dupa cuvantul sf paRINTI, SA MEARGA SA SE IMPARTASEASCA LA PREOTI CARE NU AU TREABA CU EREZIA! sA VA FACETI GRIJI CE SE FAC CEI CE AU RAMAS INTRE ZIDURILE BISERICILOR,( CU CARE NU AVEM NIMIC DE ALTFEL,) URMAND PE CEI CE SUNT IN COMUNIUNE CU EREZIAQ!

      Ștergere
    2. Dupa calculele nepomenitorilor cei care isi pomenesc ierarhul ar face marea crima de a fi eretici. Aceasta parere a voastra personala ne ajuta sa intelegem ca voi faceti reguli dupa propria minte si apoi ne spuneti ca sunt de la sfintii parinti? Care credeti ca este solutia? Sa meraga toata lumea la nepomenitori, doar pt ca ei ar avea har si taine valide? Cel putin asa este opinia extremista a celor de la Radeni si a monahului Sava.Cine are urechi de auzit sa auda si cine are putina minte sa traga concluziile.

      Ștergere
  7. Monahul Atanasie24 martie 2017 la 23:19

    ”39 Și Iisus a zis: „Spre judecată am venit în lumea aceasta, pentru ca cei ce
    nu văd sa vadă, iar cei ce văd sp fie orbi”.
    40 Au auzit acestea unii dintre fariseii care erau cu El și I-au zis: „Nu cumva
    și noi suntem orbi?”
    41 Iisus le-a zis: „Dacă ați fi orbi, n’ați avea păcat. Dar pentru că acum ziceți: Vedem. . . , păcatul vostru rămâne.” (Ioan 9, 39-41)
    Adică dacă n-ați ști ce e ecumenismul și celelalte legate, n-ați avea păcat. Dar pentru că știți și vedeți... păcatul vostru rămâne.
    Mântuitorul s-a adresat aici fariseilor, celor simpli întâi le-a propovăduit și după aceea și pentru ei zice:
    ”46 Eu, Lumină am venit în lume, pentru ca tot cel ce crede în Mine să nu rămână în întuneric.
    47 Și dacă aude cineva cuvintele Mele și nu le păzește, Eu nu-l judec; că n’am
    venit să judec lumea, ci să mântuiesc lumea.
    48 Pe cel ce se leapădă de Mine și nu primește cuvintele Mele, are cine să-l
    judece: cuvântul pe care Eu l-am grăit, acela îl va judeca în ziua de apoi...” (Ioan 12, 46-48)
    Așadar, sunteți creștini ortodocși și nu știți pe ce se bazează credința noastră? n-aveți nici o scuză decât dacă nu sunteți la vârsta înțelegerii, dar pentru cei conștienți, pentru cei care au dram de minte nu este nici o scuză a te lepăda de Hristos și a asculta mai mult de oameni... ce nu puteți zice un Doamne miluiește-ma! cu credința ca să vă lumineze Dumnezeu mintea să vedeți care e pomul care face roade bune și cel care are poame rele? Invocarea necunoașterii unei legi într-un proces nu înseamnă că vei fi absolvit de consecințe și după caz pedeapsă. Legea e una... a iubi pe Dumnezeu. A doua a venit ca o completare pentru a o împlini pe prima - adică a iubi pe aproapele, pentru a-l aduce la Dumnezeu, să-L iubească așa cum Îl iubesc eu. Dacă inversăm ordinea iese ceva de genul: EU ma consider Dumnezeu și vreau ca toți să fie ca mine, pentru că sunt inteligent, bogat și curat (opțional), eu știu ce-i mai bine pentru toți... trebuie să impun deci iubirea, eu vreau binele vostru... cum de nu vedeți, măi...? Și așa nu aducem pe aproapele la Dumnezeu ci la un mare și rătăcitor EU. Un mare EU e numele unui ierarh x,y,z care deodată a devenit centru ortodoxiei prin pomenirea sau nepomenirea lui... nu fraților... capul nostru este Hristos... pe EL să nu-L uităm. Să stăm bine, să luăm aminte... vedem în viața ierarhului, preotului, monahului sau mireanului pe Hristos?

    RăspundețiȘtergere
  8. ASTRADROM si-a schimbat pozitia ! Lupi in piele de oaie ! Oameni buni , raspunsul il avem citind vietile Sfintilor , nu relatarile unor preoti pomenitori ! feritiva de capcana !



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ne-am schimbat pozitia. ASTRADROM are pozitia pe care a avut-o initial. Nu recunoastem "Sinodul" din Creta, acceptam oprirea pomenirii, dar nu acceptam tendintele schismatice si extremiste.
      http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/03/ne-delimitam-de-tendintele-extremiste.html
      Pozitia parintelui Anitulesei este echilibrata, daca deranjeaza pe cineva acest lucru, e de inteles. Probabil a dat in vileag planurile schismatice ale unora care s-au folosit de noi pana acum.
      Repetam ce am mai spus: Ne delimitam doar de tendintele extremiste, nu si de lupta impotriva "Sinodului" din Creta.
      Daca considerati ca doar voi spuneti adevarul si doar voi aveti Impartasanie valida, va inselati cu propriile ganduri semete.
      Nu va spun pentru a va mustra, ca am observat ca nepomenitorii nu au puterea sa accepte sa fie criticati sau sa spuna cineva ca au gresit, dar poate ca o sa intelegeti odata ca nu voi decideti cine are Impartasanie valida si cine nu.
      Marius Pop

      Ștergere
  9. Felicitari pentru ASTRADROM. Nu toate blogurile au curajul sa spuna adevarul despre acesti deviati care se folosesc de unele citate sa isi acopere tendintele schismatice. E clar si limpede ca din moment ce afirmi ca impartasania ar fi invalida la preotii din BOR (numiti pomenitorii) esti in cai schismatice.
    Totusi celelalte bloguri tac de frica sa nu fie ponegriti de SACCSIV.

    RăspundețiȘtergere
  10. Unde ati fost pana acum Parinte Gheorghe?
    Si daca doriti sa afirmati ceva,exprimati-va mai ortodox ca sa nu dati Sfintia Voastra mai mare socoteala ca smintiti oamenii!
    Daca vorbiti despre Sfantul Paisie Aghioritul ,va indemn cu respect intai sa va informati cati ani nu a pomenit Patriarhul care a tradat Ortodoxia fara sa faca vreun anunt oficial.Iar cand vorbiti despre Parintii nepomenitori faceti-o cu acelasi respect cu care dansii s-au rugat la Dumnezeu pentru ca Sfintia Voastra sa ajungeti sa nu mai fiti de acord cu Creta.Mai e putin si se face un an si abia acum anuntati ca nu sunteti de acord cu ce s-a semnat la Creta.
    Cand ati fost la Radeni trebuia sa vi se faca o recunoastere speciala si v-ati suparat ca nu s-a intamplat ,iar acum aruncati doar cu cuvinte?Sau ati fost pentru a cauta un nod sau o vina si ati inteles totul cu masura cu care v-ati dus?
    Parintele Sava Lavriotul ca si Parintii nepomenitori din Romania au indemnat pe toti sa procedeze dupa cum ii indeamna constiinta.Iar pentru fiecare alegere in parte au intarit credinciosii pentru a nu deznadajdui ca s-au pierdut de Corabia Ortodoxiei Mantuitorului Hristos.
    Despre Sfanta Impartasanie stiu sigur ca oamenii nu sunt opriti a merge sa se impartaseasca acolo unde sunt Parintii pomenitori.Se fac afirmatii doar ca sa se denigreze si sa se ajunga la schizma in ortodoxie ca sa poata aduce o vina acestor Parinti.De ce nu aveti mai multa grija sau mai multa informatie la baza afirmatiilor pe care le sustineti?
    Pentru cei care aleg sa stea in casa sa se roage li s-a explicat la Radeni ,sau in particular la sfat, ca s-a mai procedat asa in istorie si nu au ramas oamenii afara din Har;pentru cei care merg in continuare la bisericile unde se pomeneste ,li s-a facut incurajarea sa se roage cu nadejde, caci Domnul le va vedea teama de a nu cadea in vreo erezie necunoscuta si va pastra si pentru ei Harul in acele biserici prin Mila Sa Nesfarsita;la fel cum si pt Parintii pomenitori, din frica de a nu fi prigoniti,indeamna la multa rugaciune si atentie pt ca Harul sa ii miluiasca in continuare.
    Si nu v-ati dat seama ca pentru rugaciunile acestor Parinti nepomenitori ,Parinte Gheorghe,Dumnezeu v-a luminat sa deveniti marturisitor!Iar Sf.Vtra vrand sa nu se ia seama ca pana acum ati cam tacut ,aruncati cu cuvinte si smintiti oamenii de la adevar.
    Nu e mai ortodox sa luati atitudine cu respectul cuvenit fata de Parintii care in mod canonic corect prin nepomenire vor sa atraga atentia asupra pericolului caderii libere catre erezie?
    Sau aveti o noua forma de a marturisi adevarul bazata pe discreditarea celuilalt?
    Ati observat cumva cum s-a inlocuit sintagma "dreptmaritorii crestini" din cadrul Sfintei Liturghii cu sintagma "crestinii ortodocsi"?Nu arata acest lucru ca cei care au fost la Creta si au semnat mai stiu ceva sau stiu clar ca au tradat Ortodoxia si nu vor sa recunoasca,dar modifica multe ca sa-l "pacaleasca" pe Dumnezeu sa nu le ridice Harul?
    Sau poate urmariti sa micsorati vina celor de la Creta ca sa se invaluie ochii celor care au inceput sa se alarmeze ca ni se fura sistematic ortodoxia?
    Nu e periculos ce afirmati ?Oamenii se pot indeparta mult mai periculos de Adevar prin cele ce spuneti !
    Iertati si rugati-va numai ,asa cum ne indeamna Sf. Efrem Sirul in caz de erezie-nu rastalmaciti ci rugati-va si Dumnezeu va face lumina in cugete si-n inimi!Amin!

    RăspundețiȘtergere
  11. O iota de veti schimba, Anatema sa fie!
    ....
    Cand Epscopii apostaziaza si smintesc turma care-i urmeaza.... cei care se ingradesc de erezii (semnate in Creta si puse CU URA in aplicare o data "intorsi" in jurisdictia canonica... producand nu doar confuzie ci chiar sminteala si indepartare de Adevar.
    Nu e suficient ritualul, si in filme se prefac actorii.
    Acesti putini care nu ii urmeaza sint schismatici???
    Sint calugari si preoti si teologi care cauta raspuns la urmarile deciziilor cretane si interpretari [nu doar] "practice.
    Dupa ce semnezi ca Hristos este si in alta parte... ca la ortodocsi nu e Advarul intreg... ca tainele se arunca la porci... te astepti ca acela sa fie ascultat de Sfantul Duh???
    Credeti ce vreti, dar asta nu este orotodoxie ci New Age, unde oricum, oriunde, oricine si oricand se va duce in Imparatia lui Dumnezeu, far discernamant.
    ------
    Aparent, "schisma" reprezinta o "cantitate" mica, desprinsa din intregul prezumat sanatos.
    Cand majoritatea este "imbolnavita" (de erezia asumata prin semnatura si prin ascultarea si "urmarea" semnatarilor Episcopi), aceasta majoritate se rupe, paraseste Calea, Adevarul, Viata.
    Ca cel care au supravietuit unui accident, de exemplu scufundarii Titanic-ului.
    Unde este VIATA?
    In cei multi tarati in moarte (in Creta - spirituala) sau in cei putini, supravietuitorii naufragiului?
    Asta s-a intamplat si degeaba cautati sa ras- si para- interpretati.
    PS: sint curios daca aprobati... mesajul anterior, publicat initial... a disparut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. argumentele tale sunt fortate si scoase din context. Nu poti compara un accident ca in cazul Titanicului cu ceea ce se intampla azi legat de negarea indirecta a harului in BOR prin minciuna prin care unii nepomenitori spun ca tainele in BOR nu sunt valide.
      Acesti nepomenitori nu au cazut in schisma datorita opririi nepomenirii, ci datorita conceptiilor mincinoase ca impartasania in BOR nu ar fi valida.

      Ștergere
    2. Nepomenitorii chiar cred ca Dumnezeu asculta de aberatiile lor?
      Nu vad cat sunt de penibili.
      Se vor trezi cândva din inselarea in care sunt?
      Le-a dat cineva dreptul sa decida daca in BOR este sau nu este Har si Impartasanie valida?

      Ștergere
  12. Ion Amariei, Suceava27 martie 2017 la 12:17

    Pr. Anitulesei si-a exprimat de mult pozitia fata de sinodul din Creta in predicile sale, cand nepomenitorii inca aveau impartasanie invalida pentru ca inca nu intrerupsesera pomenirea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Un preot care s-a impotrivit public ereziei ecumeniste si poate fi umit eretic doar pentru ca il pomeneste pe ierarh? Caderea in erezie a pr. care pomeneste ierarhul este un argument fortat si ilogic, in acest caz, pe care nepmenitorii il aduc pt a-si acoperi constiintele si pentru a ne face pe noi sa credem ca doar ei sunt singurii in adevar. Acest exclusivism si fanatism alimentat de orgolii si prostie omeneasca duce la tulburari si schisme. Aviz celor care se cred doar pe ei in adevar, cautandu-si justificari prin citate de la sfintii parinti.

    RăspundețiȘtergere
  14. un lucru e CLAR: ecumenistii si-au atins scopul: ORTODOXIA IN DEGRINGOLADA...Anitulesei are teoria lui ...la Radeni au teoria lor...iar bor-ul are teoria sa...NUMAI PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NU-L AUDE NIMENI: ,,Cum puteţi voi să credeţi, slavă unul de la altul luând şi pre slava cea dela singur Dumnezeu nu o căutaţi?’’ (Ioan 5.44)...si......"Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipsi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.” (Matei 6.24)...si...:..."Felul vostru de vorbire sa fie: "Da, da; nu, nu"; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rau." (Matei 5.37)

    RăspundețiȘtergere
  15. Axios părinte Anițulesei
    Axios ASTRADROM
    Mă bucur că nu vă temeți de calomniile comentatorilor de serviciu a blogurilor extremiste. Acesta este martiriul vostru.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mai bine s-ar smeri să revină la pomenire până nu se pierd de tot. Încă nu e târziu.
    Marii teologi greci nu recomandă oprirea pomenirii tocmai pentru că nu toți nepomenitorii au discernământ si viață duhovnicească să își cunoască limitele. Așa apar extremiștii, din lipsă de echilibru și smerenie. Teribilismul lor îi duce la pierzare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Păcat parinte Anitulesei de astfel de atitudine. Mă întreb, de ce aveți atâta ură și dispreț față de nepomenitori și îi huliți, doar pentru faptul că dv. vă place comuniunea cu ecumenismul și prin hula vreți să vă scoateți? Așa s-a purtat și parintele Antim cu dv.? Se vede antiecumenismul dv. că problema nu mai este la papistasi, baptiști, monofiziti, penticostali etc ci la nepomenitorii de episcopi ecumenisti care se îngrădesc de erezie, că vă aruncați cu mânie asupra lor. Așa se comportă un drept slăvitor ortodox? "Va veni vremea când va da frate pe frate la moarte".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihailavl Ești pe lângă adevăr rău de tot. Revino-ți până nu e prea târziu!

      Ștergere
  18. Cine pomeneste ierarhi eretici, este el insusi eretic pentru ca accepta faptul ca este de acord cu credinta acelui ierarh eretic. In Romania dupa 29 octombrie 2016 toti ierarhii s-au dovedit a fi eretici deoarece au acceptat erezia din Creta.
    Problema harului in BOR e o pseudoproblema. Harul se da la toti oamenii ca nu cumva sa spuna la Judecata ca nu au avut har. Problema nu este a harului in sine care se da la toti si peste tot, ci a conlucrarii oamenilor cu harul.De aceea ereticii nu au taine valide, pentru ca ei nu conlucraza cu harul. Prin urmare, in BOR nu avem Sfinte Taine decat la preotii care nu sunt eretici, adica numai la cei care nu-i pomenesc pe ereziarhii din Creta si in plus nu sunt inselati cu alte erezii, deoarece numai acesti preoti conlucreaza cu harul lui Dumnezeu.
    Hristos ne invata sa spunem da, da sau nu, nu. Anitulesei invata da amestecat cu nu, adica recunoastem ca ierarhii sunt eretici dar mergem la slujbele unde sunt pomeniti ei ca nu dauneaza cu nimic.Nu merge. Logic nu merge.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule,
      Pr. Anitulesei are perfecta dreptate. Are o pozitie echilibrata si in acelasi timp ramane in Biserica. Parerea ta personala ca Harul nu lucreaza la pr. Anitulesei nu are fundament teologic si nici o baza canonica. Sau te-ai gandit tu sa decizi la cine lucreaza harul? Nu vezi ca este mai mult decat absurd? ce vrei sa spui prin asta? Ca IPS Serafim de Pireu sau IPS Iermia de Gordina sau IPS Hierotheos Vlachos sau alti preoti si ierarhi antiecumenisti nu au impartasanie valida doar pentru ca asa vreti voi? Argumentele tale sunt folosite de cativa nepomenitori care zbiară pe internet dand impresia ca doar la ei este adevarul. Daca ar fi adevarul la voi n-ati mai fi asa de obsedati sa va impuneti convingerile. Ati ramas cu frustrari pentru ca nu vi se da dreptate. Asta e o problema a voastra personala pe care trebuie sa v-o rezolvati cu duhovnicul. Dupa logica ta bolnava ar trebui sa mergem doar la bisericile nepomenitorilor si, daca se poate, sa punem cat mai multi bani pe pomelnice, credeti ca nu ne-am dat seama de ce ne chemati sa mergem doar a slujbele voastre, ca si cum noi suntem prosti si nu ne dam seama cum nepomenitorii invart citatele Sf. Parinti dupa bunul plac.

      Ștergere
    2. Mihnea, de unde ai scos tu aberaţia că suntem chemaţi la nepomenitori pentru a pune bani pe pomelnice ? Am fost acolo şi nu mi-a cerut nimeni niciun leu. Eşti un mincinos ! Iar cu Aniţulesei am vorbit şi noi, că suntem din zonă, şi pot să afirm că se bătea cu cărămida în piept că va întrerupe pomenirea după Sinod. A venit Sinodul şi a spus că va întrerupe pomenirea după Sinodul BOR. Au trecut şi sinoadele BOR şi acum a dat-o pe "nepomenire=schismă". Aniţulesei n-are coloană vertebrală, e un laş care își găseşte scuze. Vai de el şi de cei care se lasă înşelaţi de dânsul.

      Ștergere
    3. Eu am discutat cu pr. Anitulesei inainte de Sinodul BOR si era impotriva opririi pomenirii. Deci ce ai spus tu "Unknown" este o minciuna.
      Imi este duhovnic si nu a spus niciodata ca trebuie oprita pomenirea. Au vazut reyultatele nepomenitorilor? Au dat-o in bara cu scandalurile dintre ei. Acesta este duhul care ii stapaneste.

      Ștergere
    4. Amin Frate ANONIM,,asa este,,har este insa nu conlucreaza l-au taiat. Au pus un zid sau perdea intre har si cei care prin procedura lor necanonica pomenesc tradatorii,marea nelegiuire semnata in Creta cu buna stiinta,,

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.