marți, 14 martie 2017

VIDEO: ieromonah Macarie Banu, predica la Duminica a doua din Postul Mare

Pr. Macarie Banu, de la Schitul Oituz, jud. Bacau, a oprit pomenirea episcopului ecumenist Ioachim Bacauanul ca semn de protest fata de ereziile semnate de catre acesta in Creta. Intr-un mod echilibrat ne indeamna sa luptam impotriva ereziei ecumeniste si a sinodului talharesc din Creta, astfel incat sa nu avem tendinte extremiste si schismatice.

8 comentarii:

  1. George V. - Spania14 martie 2017 la 11:43

    E bine ca ne lamurim si noi, in diaspora, de cum sa intelegem oprirea pomenirii. Am vazut si comentariile veninoase de pe Sacccsiv, care m-au facut sa-mi dau seama ce duh ii stapaneste pe unii nepomenitori. Mi se pare foarte clar si lucid ca pr. macarie vrea sa duca o lupta in duhul sfintilor parinti, in care se ingradeste de erezie, dar si de schisma. e logic de inteles ca cei care afirma ca Tainele preotilor pomenitori nu sunt valide au tendinte schismatice. Prin asta acestia se autoexclud, considerandu-se pe ei insisi ca fiind singurii care mai au har in Biserica. Aceasta este o blasfemie a adresa Bisericii, care este trupul lui Hristos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca IPS Serafim coliturghiseste cu semnatarii sinodului inseamna ca el nu recomanda intreruperea pomenirii ierarhului. Daca IPS ieroteos slujeste cu ips Teofan, inseamna ca nici el nu recomanda intreruperea pomenirii. Daca avva iulian de la Prodromu s-a razgnadit si poemneste ierarhul, inseamna ca initital a fost manipulat de cei care vor dezbinare. La fel si Pr Simeon de la Sihastria. CINE VREA DEZBINARE IN BOR? UN FRUSTRAT CU COMPLEX DE INFERIORITATE SLUJITOR IN PIREU SI UN CALUGAR ZELOTIST CARE NU E RECUNOSCUT DE SF. CHINOTITA. Ei au manipulat si manipuleaza. Sinoade vor mai fi, episcopii se vir schimba in timp..insa voi veti ramane pe dinafara. Voi care va considerati a fi Biserica autentica veti sfarsi in schisma.

    Is curios pe ce antimis slujes liturghia parintii nepomenitori? Cand v-au hirotonit ierarhii bor, atunci nu erau ecumenisti? Acum gata..is rai. Sau atunci nu erati atat de cunoscatori ai adevarului..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este o logica matematica, Anonimule.
      Canonul 15 nu functioneaza după matematici, ci după constiință.
      Despre erezia ecumenistă nu ai nimic de obiectat?
      Cu siguranță slujește pe un antimis ortodox.
      Problema nepomenitorilor nu e comuniunea, atâta timp cât rămâne în Biserică, ci mândria de a spune că doar ei sunt adevărata "biserică" considerându-i pe restul "înșelați" și "apostați". Ba chiar maigrav, mint enoriașii spunând că doar la eiestevalidă împărtășania.

      Ștergere
  3. Sunt si eu o credincioasa ca oricare, interesata de situatia Bisericii noastre. Am citit toate noutatile de pe siteurile ortodoxe. Am remarcat următorul lucru foarte clar:exista parinti nepomenitori care se autointituleaza "martiri, mucenici, marturisitori...etc", însă parintele Macarie este printre putinii care priveste lucrurile in mod foarte responsabil, nu cauta slava oamenilor, nu se chinuie sa-si atragă enoriasi la schit, nu umbla pe la romanii din diaspora si pe la bogatasi dupa fonduri, ci spune adevărul intr-un mod foarte echilibrat chiar cu riscul de a fi batjocorit de către alti nepomenitori sau pe site-urile extremiste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Raisa, mulți nepomenitori caută să facă impresie de martiri și alții au interese materiale. Pe aceștia îi cunoști prin faptul că vor sa atragă enoriașii doar la ei justificând că doar la ei e validă Împărtășania.

      Ștergere
  4. Preotul poate sluji Liturghia doar ca delegat al episcopului. Antimisul e semnul vizibil al acestei delegatii. Daca nu mai pomenesti episcopul, nu poti sluji liturghie pe antimisul semnat de el. Asta e ideea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu este asa. Poti sa ai un antimis al unui episcop care a decedat acum 20 de ani de exemplu...vorbuti fara sa fiti documentat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimilor, care va certati pe antimise, incercati sa puneti lucrurile in contextul lor. Daca ai oprit pomenirea unui ierarh e normal sa nu mai slujesti pe un antimis al ierarhului fata de care ai oprit pomenirea. E drept ca e valabil un antimis si de sute de ani, nu doar de zeci de ani, pentru ca e sfintit de acelasi Har.
      Dar mi se pare absurd ca cei de la Radeni, care au oprit pomenirea Mitrop. Teofan sa slijeasca la un antimis semnat de acest ierarh. Asta dovedeste ca inca mai sunt in comuniune liturgica.

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.