vineri, 18 octombrie 2024

Controversatul politician, regizor și preot Ciprian Mega - între iudaism, masonerie și ortodoxie.

 Familia Mega invită românii la concert cu muzică evreiască la sinagoga Sion din Oradea


    Sunt cunoscute legăturile cu masoneria ale preotului Ciprian Romeo Mega, de la biserica Sf. Spiridon din Oradea, dar și legăturile pe care le are cu Rusia încă de la începutul șederii sale în Cipru. După eșecul filmului “21 de rubini”, un film cu scop electoral-politic, după cum tocmai el a afirmat, dar și cu mesaje gnostice[1], acesta a încercat să își depună (în secret) candidatura la președenția României, încălcând regulamentul bisericesc, sfidând întreaga ierarhie a BOR. Din informațiile pe care le avem din cadrul Episcopiei Oradiei, politicianul, regizorul și preotul Ciprian Mega nu a cerut binecuvântare pentru acest demers.

     Mega se contrazice spunând public că este victima serviciilor secrete, în timp ce este cunoscut deja că ar fi avut sprijinul acestor servicii care au făcut presiuni asupra ierarhiei BOR, pentru a fi acceptat să slujească ca preot în România la venirea din Cipru la Oradea. Totuși a adunat semnături (din diaspora) pentru ca să poată candida la funcția de președinte. De ce totul în secret? De ce doar diaspora? Se pare că cei care i-au promis sprijinul la aceste electorale l-au abandonat pe ultima sută de metri.

    În cele ce urmează, vom prezenta câteva dintre contradicțiile între vorbe și fapte ale politicianului regizor si preot, dl. Ciprian Romeo Mega. Acesta a trimis PF Daniel Ciubotea o scrisoare publică în care încerca să-și justifice tentativa de a candida la prezidențiale, aducâd argumente impresionante. Se pare că scrisoarea este doar pentru public, neajungând încă la patriarh. Ca de obicei, scrisorile deschise ale politicianului regizor și preot, dl. Ciprian Mega, nu întotdeauna sunt depuse și la cancelaria patriarhală, fiind doar publicate pe anumite site-uri. Această așa-zisă scrisoare către Patriarh a fost publicată pentru prima dată pe un site al nepomenitorilor[2], iar apoi a fost preluată și de alte publicații on-line. Din informațiile pe care le avem de la cancelaria Patriarhiei Române, până la ora publicării acestui material, scrisoarea nu a fost trimisă, în mod oficial, patriarhului. Totuși, de ce sunt adresate patriarhului, dacă nu sunt trimise personal și acestuia?

    Cert este că familia lui Mega este în legături vechi cu comunitatea evreiască din Oradea și cu unele loji masonice așa-zis “naționaliste”. Aceste legături l-au ajutat să-și facă carieră pe plan cineastic, în mod deosebit prin legăturile cu masonul Dorel Vișan. Dacă un alt preot sau ierarh ar fi promovat acțiuni sau ar fi participat la astfel de evenimente la sinagogi, nepomenitorii ar fi sărit ca arși să ia atitudine. Se pare că, în cazul lui Ciprian Mega, aceștia se fac că nu observă nimic. Oare de ce? Lupta lor este pentru adevăr sau doar împotriva autorității ierarhiei BOR?

    Profesorul Cristian Marc, din Oradea, ne-a semnalat cele de mai jos prin email.


PR. CIPRIAN MEGA CONDAMNĂ SINODUL DIN CRETA, DAR PROMOVEAZĂ MASCAT ECUMENISMUL!

 

În urmă cu câteva zile, a apărut, în spațiul mediatic românesc, o scrisoare deschisă către Patriarhul Daniel[3], semnată de pr. Ciprian Mega. Textul a fost publicat după respingerea candidaturii la președinție a preotului orădean și atrage atenția prin afirmația potrivit căreia deciziile importante nu se votează în Parlament, ci într-o organizație transpartinică, și anume Loja „A.I. Cuza”. Nu discutăm afirmațiile preotului Mega, ci dubla măsură pe care o vădește discursul său.

Dacă, pe de o parte, pr. Mega se adresează românilor de pe poziția sa de vajnic apărător al valorilor democrației și de luptător neînfricat pentru Dreapta Credință, pe de altă parte promovează un ecumenism mascat, prin intermediul soției sale, Laura Irina Mega, care invită credincioșii români la Sinagoga Neologă Sion din Oradea, pentru a participa la un „cineconcert” cu muzică compusă de fratele său, Andrei Cozma[4]

Am accesat, de curiozitate, un link[5] spre evenimentul recomandat de Laura Mega și am vizionat un fragment din concertul de la Sinagoga Sion, cu muzică evreiască de acompaniament. De pe pagina Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) aflăm câteva amănunte despre cineconcert:

„În decorul spectaculos oferit de 𝐒𝐢𝐧𝐚𝐠𝐨𝐠𝐚 𝐒𝐢𝐨𝐧, orădenii au avut ocazia să asiste la un cineconcert-eveniment, un adevărat thriller despre iubire, trădare și ambiție în lumea artiștilor de circ: 𝐕𝐚𝐫𝐢𝐞𝐭𝐲. Un clasic al cinematografiei germane din anii ’20, Variety i-a ținut pe spectatori cu sufletul la gură, iar experiența vizionării producției realizate de Ewald André Dupont a fost completată de muzica originală și acompaniatul live al trupei 𝐒𝐢𝐥𝐡𝐢𝐚𝐭𝐚𝐫𝐚 (𝐴𝑛𝑑𝑟𝑒𝑖 𝐶𝑜𝑧𝑚𝑎 - sintetizator și percuție, 𝑀𝑖𝑎𝑒𝑙𝑎 𝑆𝑖𝑚𝑎𝑖 – chitară și voce, 𝐸𝑙𝑒𝑜𝑛𝑜𝑟𝑎 𝑅𝑜𝑠̦𝑐𝑎 – violoncel, 𝐼𝑜𝑛𝑢𝑡̦ 𝐶𝑖𝑠̦ – violă).”

Până aici, nimic deosebit. Sinagoga găzduiește și evenimente culturale. La un astfel de eveniment organizat la Sinagoga Sion a participat, acum câțiva ani, și actorul Dorel Vișan, mason de gradul 33 și jumătate, bun prieten cu pr. Mega. Este vorba despre recitalul de poezie „Omul si taina lui”, susținut la TIFF Oradea - editia I[6]. Chestiunea se complică, însă, atunci când astfel de evenimente sunt promovate de o preoteasă care nu cunoaște, se pare, cuvântul Sf. Ioan Gură de Aur despre păgânătatea iudeilor:

“Deci, dacă iudeii nu L-au cunoscut pe Tatăl, dacă ei L-au răstignit pe Fiul, dacă s-au lepădat de ajutorul Duhului, cine să nu ia îndrăzneala ca să spună deschis că SINAGOGA ESTE SĂLAȘ AL DRACILOR ?

Dumnezeu nu este slăvit acolo...

Aici se adună laolaltă ucigătorii lui Hristos, crucea este scoasă de aici, aici Dumnezeu este hulit, aici Tatăl este nesocotit, aici Fiul este ucis, aici Duhul nu este primit.

Nu vine din acest loc un rău mai mare fiindcă iudeii sunt demoni?

Hristos i-a spus femeii canaaneence:

‘Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor.’

Dar iată cum pe urmă s-a schimbat ordinea: ei au ajuns câini iar noi am ajuns copii.(…)

Ei L-au ucis pe Fiul lui Dumnezeu; ai tu îndrăzneală să intri cu ei sub acelasi acoperiș?”[7]

 

În scrisoarea deshisă adresată Patriarhului Daniel, pr. Mega afirmă, între altele:

S-a întâmplat ca, în seara acelei zile, să vizionez fragmente dintr-un podcast electoral, în care pricipalul prezidențiabil, vorbind cu lejeritate despre creștinism și despre avort, a fost întrebat dacă există o femeie pentru care manifestă o admirație deosebită. N-am așteptat răspunsul lui, ci am oprit emisiunea, gândindu-mă la curajul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care, manifestându-și ascultarea înaintea Arhanghelului, deschide întregii omeniri calea unei judecăți înfiorătoare, așezând înaintea fiecărui suflet, caruia i vorbește despre Nașterea mai presus de fire, perspectiva de a se îndoi de integritatea Fecioarei. Dar Ei nu i-a păsat, ci a trasat calea creștinismului: Iată roaba Domnului!”

Este cunoscut faptul că, pentru comunitatea evreiască, Hristos nu e Dumnezeu, iar Maica Domnului nu e Născătoare de Dumnezeu. În consecință, îl întrebăm deschis pe pr. Mega: oare ce părere are Maica Domnului despre invitația pe care familia sa o lansează creștinilor ortodocși din România de a participa la evenimentele desfășurate la Sinagoga Sion? Laura Mega a făcut aceste invitații fără să discute cu soțul ei? Ne îndoim, știind că legăturile lor cu comunitatea evreiască și masoneria sunt mai vechi.

În aceeași scrisoare adresată PF Daniel, pr. Mega se referă la „contextualizarea și receptarea Sinodului din Creta, chestiune aparent minoră, dar care naște sensibilități majore.”

Poate că pr. Mega a uitat motivele pentru care receptarea Sinodului din Creta a născut „sensibilități majore”, și anume trimiterile la „teoria ramurilor”, „egalitatea confesiunilor” sau recunoașterea existenței unor biserici, altele decât cea Una, adică Biserica Ortodoxă. Așadar, dubla măsură își face iar simțită prezența: pe de o parte se condamnă Sinodul din Creta, iar pe de altă parte se promovează mascat ecumenismul și New Age-ul!

În final, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: ce interese servește pr. Mega? Ne amintim de scandalul iscat în jurul producției sub-mediocre „21 de Rubini”[8], un film care prezintă scene de lesbianism și transmite mesaje anticlericale, simultan cu învățături eretice de nuanță gnostică (de tip New Age)[9]. În acest context, invitația familiei pr. Mega la Sinagogă propune o nouă perspectivă asupra filmului „21 de Rubini”, în care dezgustul stârnit de corupția clerului își găsește o rezolvare neașteptată: unirea mincinoasă a religiilor într-o panreligie. Să ne amintim, însă, cuvintele pr. Iustin Pârvu:

„Ecumenismul este un mare fals, ei vorbesc în numele unei iubiri în afara lui Hristos, care te exclude din Adevăr. Dacă ecumeniştii ar iubi cu adevărat lumea nu ar dezmoşteni adevărul de valoarea şi bogăţia spirituală a tradiţiei Bisericii, a Sfinţilor Părinţi. (…) Ecumeniştii au falsa impresie că vor putea aduce ceva nou în Biserica lui Hristos. Să nu uităm că Biserica este trupul al cărui cap este Hristos. Nu o poţi rupe de la Hristos, care este Calea, Adevărul şi Viaţa. Ecumeniştii nu vor reuşi nimic. Realitatea nu o poţi schimba în funcţie de interesele omeneşti. Realitatea dumnezeiască rămâne aceeaşi în orice veac.”[10]

 



5 comentarii:

  1. Legătura lui cu masonii îl vădește.
    Scrisorile sunt doar pentru a mai câștiga cativa adepți. Doar de impresie.
    Nu e nici primul, nici ultimul care recurge la astfel de metode. Scrisorile fac parte dintr-un teatru bine regizat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar așa....La ce folos aceste "scrisori deschise"? Care e scopul?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe acest preot l-am văzut făcând politică la GoldFM, în emisiuni cu Cosmin Gușă.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.