sâmbătă, 6 septembrie 2014

Gazele de șist, situaţie explozivă în Vestul ţării. Analiza apei din Beba Veche arată că ar fi contaminată cu arsenic



Vestul Timisului sta pe un butoi cu pulbere din pricina firmelor de prospectiuni pentru gazele de sist, iar localnicii se pregatesc de revolta. Ultimele analize ale apei din zona arata o crestere alarmanta a nivelului de arsen, o adevarata otrava, spun specialistii, pentru ca in timp duce la dezvoltarea cancerului.


La Beba Veche, cea mai vestica asezare a Romaniei, oamenii s-au ingrozit cand au aflat vestea ca apa ce curge la robinetele lor, din reteaua publica, e toxica, scrie opiniatimisoarei.ro.

Cel care trage semnalul de alarma este primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu.  El sustine ca, in lipsa oricaror surse de poluare in vecinatate, panza de apa freatica ar fi fost influentata de aceste explorari.

“In urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad am constatat ca continutul de arsen din apa potabila de la Beba Veche in ultimele 12 luni a crescut in limite foarte mari. Daca acest continut de arsen este acceptat pana la 10 unitati, el acum, in momentul de fata este crescut la 26 de unitati. Acest lucru nu se poate explica decat prin exploatarile care au loc la un km de comuna Beba Veche, peste granita cu Serbia. Aceste exploatari au loc de doi ani in Serbia si efectele nu au intarziat sa apara si la Beba Veche. Nu am facut nicio sesizare pana in momentul de fata, dar o voi face in scurt timp pentru ca eu consider ca viata locuitorilor din Beba Veche este afectata de aceasta apa cu continut ridicat de arsen“, a spus primarul Bohancanu.
In satul Cherestur de langa Beba Veche, oamenii au iesit marti in strada! Imbracati cu tricouri galbene pe care au imprimat un mesaj anti-fracturare, localnicii s-au adunat in centrul asezarii sa-si strige furia. Protestul lor a stat sub indemnul ‘Impreuna oprim otravirea Romaniei“.
“Noi nu suntem de acord sa faca asa ceva la noi. Si asa e praf, numai praf si necaz. Ne mai trebuie sa avem si otrava pe pamant?“, a spus indignata o localnica.
“E riscant, cumparam apa de la magazin“, a spus un altul.
Oamenii au scandat “Vrem agricultura, NU fractura!” si “Salvam Campia de Vest!”
  • Hotarare anti-explorari
La Beba Veche, Consiliul Local a fost si mai drastic si a dat o hotarare de interzicere a„prospectiunii seismice, explorarii-dezvoltarii-exploatarii hidrocarburilor neconventionale prin metoda fracturarii hidraulice de mare volum pe teritoriul comunei administrativ al comunei Beba Veche: in rezervatia naturala ornitologica Beba Veche, pe domeniul privat al comunei Beba Veche sau fara acordul proprietarilor”.
Problema este ca o hotarare similara a fost data la Pungesti, fiind declarata ulterior ilegala, insa alesii din Timis au avut grija la intocmirea documentului,  sa nu generalizeze, ca sa nu pateasca la fel.
  • Cat este de periculos arsenul?
Arsenul gasit in apa potabila poate cauza probleme de sanatate grave, iar  in timp dezvolta cancere.
Potrivit cercetarilor medicale, expunerea pe termen lung la arsen, chiar si la un nivel scazut, este asociata unui risc crescut de cancer la vezica, plamani si cancer de piele, cat si riscului de diabet de tip 2 si de afectiuni cardiovasculare, dupa cum se arata intr-un raport al Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, organism subordonat Guvernului.
Presa din Statele Unite, tara in care industria de profil este cea mai dezvoltata, relateaza pe larg despre studiile care s-au facut pe apa din zonele unde se extrag gazele de sist si care arata ca in aceste zone arsenul apare in concentratii mari, desi nu s-a putut stabili cu exactitate cum determina fracturarea aparitia arsenului in apa.
  • Gaze de sist in Serbia, nu si in Romania
In Serbia, mai precis in Voivodina, explorarea gazelor de sist se face deja de mai multi ani, fara sa fi existat o opozitie prea mare din partea societatii civile. Inca din vara anului trecut, la granita cu Romania si-au facut aparitia niste sonde gigantice, vizibile de pe teritoriul tarii noastre de la cativa kilometri departare.
In tot acest timp, autoritatile locale din Timis au negat orice posibilitate ca si la noi sa se faca prospectiuni de acest tip, sustinand ca tot ce se intampla in ograda noastra are de a face strict cu gazele naturale conventionale. Intre timp, aceeasi companie, care in Serbia cauta gaze de sist – neconventionale -, a trecut granita in Romania si s-a apucat de cautat gaze…conventionale.
  • Vestul Timisului, un nou Pungesti?
Pana acum, de partea satenilor nu s-au asezat prea multe figuri publice. Unul dintre putinii care au luat atitudine este deputatul din partea Uniunii Bulgare din Banat, Niculae Mircovici.
Ma opun categoric oricaror demersuri menite sa transforme judetul nostru intr-o zona poluata care sa satisfaca interesele de caștig ale unor oameni care nu au nici o legatura cu Banatul. Reglementarile legale in exploatarea petrolului si minelor nu cuprind dreptul de incalcare a proprietatii pentru explorarea sau exploatarea gazelor de sist. in acest context, regret decizia Tribunalului judetului Vaslui, care a admis aceasta posibilitate”, a declarat Mircovici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.