vineri, 21 iunie 2013

Plecarea la Domnul a părintelui Iustin Pârvu – o pierdere sau un câștig?



   "Zis‑a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Adevărat, adevărat, zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel care M‑a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s‑a mutat din moarte la viaţă. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul şi acum este, când morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi cei care vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viaţă în Sine, aşa I‑a dat şi Fiului să aibă viaţă în Sine; şi I‑a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului. Nu vă miraţi de aceasta, că vine ceasul în care toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui; şi vor ieşi cei care au făcut cele bune, spre învierea vieţii, iar cei care au făcut cele rele, spre învierea osândirii. Nu pot să fac de la Mine nimic; precum aud, judec; dar judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut voia Mea, ci voia Celui care M‑a trimis". (Ioan V, 24‑30)



      Toți știm cine a fost părintele Iustin Pârvu. Unii îl cunoaștem că ne-a ajutat, alții prin mărturisirea crezului său, un mare rugător, alții prin tăria de caracter ce ne-a impresionat și multe astfel de lucruri care ni se păreau peste puterile noastre omenești. Am văzut în el chipul monahului îmbunătățit. 

      S-a dus la Domnul în ziua când Biserica Ortodoxă îi sărbătorea pe Sfinții părinți de la Sinodul I Ecumenic. Părintele Iustin marturisea același crez și cu aceeași tărie ca al acestor Sfinți Părinți combătând ereziile și rătăcirile timpurilor în care se aflau.

      Copleșitoare a fost reacția credincioșilor României, și de peste hotare, care aflând de trecerea sa la cele veșnice au mers la manastirea Petru Vodă pentru a i se închina. Practic, oamenii i se închinau ca unui sfânt. Începând de duminică seara (ora 22,40) când s-a aflat de trecerea sa la Domnul și până în ziua când a fost înmormântat, zilnic, zeci de mii de credincioși veneau rând pe rând să primească binecuvântarea sa.  În acele zile drumul spre mănăstire era blocat de mașinile care nu își găseau loc de parcare. Kilometri întregi de drum blocat și pelerini care urcau și coborau pe jos pentru a i se închina măcar câteva secunde. Urcând spre mănăstire vedeai grupuri de oameni coborând cu fețele senine și plini de bucurie că au reușit să se închine unui mare sfânt al neamului nostru. Chiar dacă oficial nu a fost recunoscut ca sfânt, și, pe bună dreptate nu putea fi într-un timp atât de scurt, cei care au fost la sicriul său nu se îndoiesc de acest lucru. 

      Prezența lângă trupul neînsuflețit al părintelui îți transmitea o stare de pace și liniște duhovnicească de nu îți venea să te mai desparți de sicriul său. O mireasmă frumos mirositoare se simțea la părintele, cu preponderență în zona unde avea cancerul. Stătuse patru zile în căldură și fără a fi tratat cu formol sau alte substanțe chimice, trupul său nu dădea semne de deteriorare. Pielea era moale și avea o culoare plăcută, un gălbui frumos și chipul senin.

      Slujba înmormântării a avut loc joi (20 iunie 2013). Dimineața a avut loc Sfânta Liturghie la care au participat patru arhierei: IPS Teofan al Moldovei, IPS Teodosie al Constanței, PS Ioachim Băcăoanul și PS Longhin de Bănceni. După rânduiala bisericească a fost o slujbă de înmormântare dar cei prezenți au simțit o stare de înaltă trăire duhovnicească. Parcă nu era o înmormântare ci o Înviere. Acolo nu s-a simțit prezența morții și cei care l-au iubit au trecut mai ușor peste momentul despărțirii. Un moment de mare intensitate duhovnicească a fost ridicarea sicriului și ducerea spre mormânt. Știam că nu-l vom mai vedea, dar în același timp eram conștienți că va rămâne veșnic alături de fiecare dintre noi.

      Pentru cei care gândim lumește, plecarea dintre noi a părintelui Iustin e o mare pierdere, dar pentru un om duhovnicesc e o mângâiere deoarece Biserica Ortodoxă s-a îmbogățit cu încă un sfânt român. Nu greșim ca de acum înainte să spunem în rugăciunile noastre: Sfinte părinte Iustin, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi și neamul românesc!”.
ierom. Eftimie Mitra
Anca Avram

Detalii despre înmormântarea părintelui se pot găsii accesânt link-urile de mai jos:
Mesajul Mitropoliei Moldovei (de peste Prut):
http://mitropolia.md/mesajul-de-condoleante-al-ips-mitropolit-vladimir-in-legatura-cu-trecerea-la-cele-vesnice-a-arhimandritului-iustin-parvu/

7 comentarii:

  1. Părintele a accentuat că trebuie să fie unitate în orice situaţie, iar apoi a îndemnat la multă pocăinţă, astfel încât Dumnezeu să ne ierte de multele noastre păcate. În al treilea rând, părintele Justin a spus că în Biserică trebuie să fie ascultare, iar apoi a îndemnat la multă rugăciune”, a spus Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

    RăspundețiȘtergere
  2. Biografia Parintelui Justin, amputata brutal chiar in discursul oficial de la inmormantarea sa. Fariseilor care au mutilat adevarul istoric nu le-a placut ca Parintele Justin a facut 16 ani de temnita pentru apartenenta la Miscarea Legionara. VIDEO - See more at: http://roncea.ro/2013/06/20/biografia-parintelui-justin-amputata-brutal-chiar-in-discursul-oficial-de-la-inmormantarea-sa-fariseilor-care-au-mutilat-adevarul-istoric-nu-le-a-placut-ca-parintele-justin-a-facut-16-ani-de-temnita/#sthash.vPuh9Psd.dpuf

    RăspundețiȘtergere
  3. ....Si daca se va ridica Parintele din mormant si le va trage un toiag peste cap celor care au ascuns sau stricat Adevarul, mintand prin omisiune sau cu jumatati de adevaruri, oare se vor trezi?
    - See more at: http://roncea.ro/#sthash.UIk99RFo.dpuf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce te enervezi ca "ucenicii" parintelui a ascuns acest aspect. Vezi cine semneaza si nu-i acuza pe toti
      - nu toata e vinovata pentru aceasta cenzura.

      Ștergere
  4. http://http://roncea.ro/2013/06/20/biografia-parintelui-justin-amputata-brutal-chiar-in-discursul-oficial-de-la-inmormantarea-sa-fariseilor-care-au-mutilat-adevarul-istoric-nu-le-a-placut-ca-parintele-justin-a-facut-16-ani-de-temnita/
    http://http://www.apologeticum.ro/2013/06/inmormantarea-parintelui-justin-parvu/http://www.apologeticum.ro/2013/06/iubitul-si-multpatimitorul-nostru-parinte-justin-a-trecut-la-domnul/
    http://http://www.apologeticum.ro/2013/06/manifestarea-unei-demonizate-la-racla-parintelui-justin-duhul-rau-din-ea-s-a-cutremurat-de-sfintenia-parintelui-si-a-zis-e-sfant/http://http://www.apologeticum.ro/2013/06/cuvantul-ips-teofan-la-inmormantarea-parintelui-justin/
    http://www.apologeticum.ro/2013/06/marturie-trupul-preacuviosului-parinte-justin-parvu-incuviinteaza-ca-am-castigat-un-sfant-in-ceruri/
    http://www.apologeticum.ro/2013/06/parintele-justin-parvu-biografia-unei-biruinte-video-miscarea-legionara-evocata-de-sfantul-parinte-justin/http://www.ziartarguneamt.ro/e-sfant-atentie-vizionarea-acestui-material-poate-afecta-emotional-cititorii

    RăspundețiȘtergere
  5. UN SFANT A PLECAT DINTRE NOI IN IMPARATIA CERURILOR
    PR.ARHIM. IUSTIN PÂRVU:10.02.1919 - 16.06.2013
    PARTEA 1
    20 IUNIE 2013 ...S-a încheiat un capitol... Deabia îl cunoscusem pe PR.ARHIM. IUSTIN PÂRVU de aprox 3 ani, trebuie sa dau Slava lui Dumnezeu fiindca de cand mi-a dat binecuvantare, viata mea s-a schimbat în bine, am reusit sa-l caut pe Bunul Dumnezeu în Biserica Ortodoxa cu mai multa evlavie, am încercat si ma straduiesc, zic eu ...asa dupa cum pot si ma ajuta Maicuta Domnului sa fac ascultare si de ce mi-a zis Parintele...sa duc o viata crestineasca, sa fac ceva pentru pacatele mele fiindca mi-am dat seama ca vine o vreme când vom da socoteala de toate faptele noastre.
    Doamne ce bine este când simti în sufletul tau, în viata ta ajutorul Sfintilor, a Maicii Domnului, a Bunului Dumnezeu.
    Dupa cum oamenii din toata tara l-au iubit foarte mult, asa si bihorenii l-au cautat si cât a fost în viata si acum la sarutarea cea de pe urma.
    VESNICA LUI POMENIRE!
    Astfel ca din Jud. Bihor am plecat sa ne luam ramas bun de la dragul nostru bunicut în numar destul de mare... persoane din Beius, Oradea si din imprejurimi, cu autoturisme, microbuse, fiecare cu ce-au reusit, desi multi si-ar mai fi dorit sa mearga dar au ramas acasa cu regret in suflet si cu gandul la Parintele nostru iubit.
    În seara zilei de 19 iunie 2013 ne-am îndreptat spre Man. Petru Voda unde am stat la rând aprox. o ora si am reusit sa ne inchinam si sa-i sarutam mâinile. Foarte multa lume dorea sa-si ia ramas bun de la Sfintia sa, randul a mers repede, ne atragea ceva ca un magnet, parca ne grabea ca sa ajungem cu totii. Parintele ne-a iubit mult, pe toti la un fel, a trait pentru noi neamul românesc si si-a dorit ca în continuare sa ne întelegem între noi, sa avem o comunitate duhovniceasca.
    Am reusit sa ma închin de trei ori pâna dimineata cu multa bucurie în suflet si pot sa marturisesc ca mîinile Parintelui erau doar putin reci si nu au fost întepenite foarte tare,- ca la orice om decedat, bunicutul nostru slabise putin de când nu l-am mai vazut, dar chipul Sfintiei sale era senin, parca dormea, in jurul baldachinului unde era asezat sicriul se simtea o mireasma deosebit de placuta.
    Sigur ca fiecare dintre noi a simtit ceva extraordinar, ca de fapt participam cu totii la o slujba cu totul deosebita privind trecerea de la viata trupeasca la viata vesnica din Împaratia Cerurilor unde Domnul Nostru Iisus Hristos ÎL astepta pe Cuviosul Parinte Iustin Pârvu. Nu am participat si nici nu cred sa mai ajung vreodata sa particip la un astfel de eveniment ... nu se poate scrie în cuvinte clipele traite, chiar si rândunelele au participat, zburând deasupra manastirii, în timpul Sf. Liturghii si a slujbei de înmormântare.
    DOAMNE, DOAMNE MILUIESTE-NE!

    - AURICA B.-

    RăspundețiȘtergere
  6. Partea 2
    Si-a asumat crucea pâna la capat, ani de zile în suferinta în temnita, canal, Doamne si noua... daca nu ne merge ceva bine tare mult mai cârtim, ...ultimii ani din viata petrecându-si iar in suferinta din cauza bolii pe care a avut-o. Acum dragul nostru Iustin, Arhimandritul Parintele Nostru nu mai este sa ne aline durerile sufletesti la fiecare dintre noi cei care l-am cautat si ne de-a sfaturi sau macar o binecuvantare. Printre noi nu mai este sufletul ci doar trupul Parintelui,... Sfiintia sa a adormit.
    ACUM ESTE VESELIE MARE ÎN ÎMPARATIA LUI DUMNEZEU si ma gandesc ca la câta dragoste a avut fata de noi pacatosii, precis ca de acum inainte va mijloci pentru noi la Maicuta Domnului, la Bunul Dumnezeu...cred ca doar trebuie sa-l rugam si sa marturisim cu adevarat pe Hristos.
    SFINTE PARINTE IUSTIN, ROAGA-TE LUI DUMNEZEU PENTRU NOI SI NEAMUL ROMÂNESC!
    A ADORMIT Parintelul nostru iubit, care si-a petrecut ani de zile, ore întregi alaturi de noi de cei care il cautam, sa ne ierte ca uneori poate aveam motive bine întemeiate alteori nu, dar o astfel de dragoste fata de semenii nostrii cum a avut Parintele pentru neamul lui si pentru adevarata biserica ortodoxa - nu am mai întâlnit la nimeni. Dormea sau se odihnea doar câteva ore pe noapte, participa la slujbele de la Man.Paltin sau Man.Petru Voda (ctitorite de Sfintia Sa).
    Era pentru DREPTATE si ADEVAR, asa dupa cum ne-a lasat si o mostenire...sa ne tinem prin fapte de cele patru cuvinte importante pentru poporul român: UNITATE în orice situatie, multa POCAINTA, în biserica noastra ortodoxa sa fie ASCULTARE si multa RUGACIUNE.(Speram ca pe viitor sa nu ne tulbure Sarsaila - ci sa facem ascultare de ce ne-a zis Sfantul Parinte Iustin).
    ODIHNA VASNICA!
    Sa rugam toate puterile ceresti, pe toti Sfintii si pe Maicuta Domnului sa mijloceasca la Bunul Dumnezeu sa ne dea macar o faramatura din RABDAREA si o particica din DRAGOSTEA Cuviosului Parintele nostru Justin Parvu si noi ortodocsii sa cautam sa marturisim doar ADEVARUL.

    PR. IUSTIN PARVU: “Nu avem decat un scop: DOBANDIREA SFANTULUI DUH!”

    - AURICA B.-

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.