sâmbătă, 1 iunie 2013

Cuvânt testamentar al părintelui Iustin Parvu de la mănăstirea Petru Vodă



Părintele Iustin şi-a exprimat dorinţa ca, în cazul unui deces, viitorul stareţ al Mănăstirii Petru Vodă să fie părintele Hariton de la Durău.

 Sf.Maslu-in-fata-chiliei-Parintelui-Justin

   În ultimele zile la chilia părintelui Iustin au venit preoţi şi monahi pentru a-l vedea, de la fiecare şi-a cerut iertare şi i-a binecuvântat.
   Joi (ieri), la privegherea de noapte, părinţii de la Mănăstirea Secu au adus sfintele moaşte ale părintelui Antim Găina, un mare duhovnic al mănăstirilor nemţene care l-a povăţuit pe părintele Iustin pe calea monahismului, fiindu-i şi duhovnic.
   Vineri (azi), la ora vecerniei, a venit mitropolitul Teofan al Moldovei pentru a se ruga împreuna cu părinţii din mănăstire pentru sănătatea părintelui Iustin. S-a slujit Taina Sfantului Maslu la care a participat si mitropolitul. După săvârşirea Sfântului Maslu părintele Iustin a cerut să vină IPS Teofan, în chilia sa, pentru a discuta câteva lucruri. Părintele Iustin l-a rugat pe mitropolit să trimită o scrisoare, din partea sa, patriarhului Daniel în care să ceară iertare şi dezlegare de păcate; în locul său a dorit să rămână stareţ părintele Hariton de la mănăstirea Durău. Dorinţa părintelui Iustin a fost ca cei ce rămân în urmă, în mănăstire, să aibă relaţii bune cu ierarhia Bisericii: “Fără ură, fără răutate”. Cuvintele părinteui Iustin au pus un accent deosebit pe: unitate, dragoste, ascultare. Şi-a exprimat dorinţa ca obştea să facă ascultare totală de părintele Hariton. Părintele Hariton a intrat în monahism la Mănăstirea Petru Vodă, a fost călugarit de părintele Iustin, iar ca duhovnic la mănăstirea Durău a mers din ascultare faţă de sfinţia sa.
   Menţionez că starea fizică a părintelui Iustin nu este îmbucurătoare, în schimb era foarte lucid şi mărturia sa este înregistrată. Când părintele Iustin a spus acestea, mitropolitul a chemat preoţii care au slujit la maslu să vină (în chilie) să audă cele menţionate de pr. Iustin şi să-şi ia rămas bun de la sfinţia sa: “Ne luăm rămas bun pentru seara aceasta, dar asta nu înseamnă că părintele Iustin v-a pleca chiar acum dintre noi. Fiecare să meargă la chilia lui cu pace, că noi nu ştim ce va rândui Dumnezeu. Poate să îl mai ţină încă mulţi ani printre noi” a spus IPS Teofan încurajându-i pe cei prezenţi.
  Despre decizia părintelui Iustin, IPS Teofan a spus: “Aş dori să nu încerce nimeni să influenţeze decizia părintelui Iustin, că n-ar fi mai bun ăla sau altul… E decizia părintelui Iustin şi trebuie respectată întocmai. Dacă părintele îşi va reveni şi va lua o altă decizie vom vedea atunci,în funcţie de care îi va fi dorinţa, rămâne în vigoare ce a spus ultima dată, ultimul cuvânt”.


ieromonah Eftimie Mitra

31 mai 2013



P.S.: Pe lângă acest cuvânt testamentar, lăsat prin viu grai, părintele Iustin a mai răspuns unor întrebări legate de neamul românesc şi ierarhia bisericii: http://apologeticum.wordpress.com/2013/06/01/cuvinte-tari-spuse-de-pe-patul-suferintei-de-parintele-justin/

 Adaugat ulterior:
Cuvtul parintelui Iustin Parvu despre urmasul la staretia manastirii Petru Voda:


Cuvantul IPS Teofan:

6 comentarii:

  1. Va multumim ca ati postat aceasta stire. De mult ne doream sa stim care este dorinta pr Iustin. Sa dea Dumnezeu ca acest ucenic sa duca cu bine totul mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Precizare:

    Privitor la anumite dorinţe cu valoare testamentară referitoare la Mănăstirea Petru Vodă ce au fost publicate pe internet în ultimele zile fără consimţământul Părintelui Justin, aşteptăm de la nişte inimi de creştini să şteargă orice postare de acest fel, cu atît mai mult cu cît testamentarul este încă în viaţă şi sănătatea sa se îmbunătăţeşte în fiecare zi.

    Cu dragoste şi supunere fiască, atît cinul monahal de la Petru Vodă, cît şi mulţimea ucenicilor Părintelui Justin respectă şi vor respecta, cu întreagă conştiinţă şi evlavie, ORICE porunci, rânduieli şi dorinţe ale sfinţiei sale, ca unele ce arată Voia şi Darul lui Dumnezeu, apărându-le cu toată binecuvîntarea sa de învăţăturile răstălmăcite şi de rău-voitori. Ca şi Evangheliile, ele sînt pentru cei ce cred şi le împlinesc, nu pentru cei ce le contestă.

    În conformitate cu preţuirea discreţiei pe care orice ucenic al lui Hristos o lucrează, după porunca Domnului Însuşi, publicarea unor informaţii de către persoane din afara mănăstirii fără acordul explicit al părintelui stareţ este o ofensă la adresa cinstirii cuvioşiei sale.

    Pace şi luminare să dea Dumnezeu tuturor!

    Obştea Mănăstirii Sfinţilor Arhangheli

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acestei precizari ii vom da un raspuns.
      Din pacate pe siteul oficial al manastirii Petru Voda nu a aparut nimic pana in prezent. De ce?
      Din discutiile cu monahi din manastirea Petru Voda am aflat ca multi dintre ei nu stiau ca pe siteul manastirii s-a postat vreo precizare din partea lor.
      Am dori sa se faca public cine administreaza acest site si sa se posteze lista semnaturilor vietuitorilor din obste, pentru credibilitate.
      Cu respect,
      Mihaela Bota, departament presa ASTRADROM

      Ștergere
  3. Referitor la “reactiile” tulburi ale unor "anonimi" am postat si pozitia noastra, cu atat mai mult ca aceste reactii ni se adresa in mod direct. Toti acei care s-au impotrivit, indeferent de justificari, sunt rugati sa respecte decizia parintelui, iar in caz contrar sa isi asume responsabilitatea pentru declaratiile ce le fac, fie ca acestea se numesc “articole”, “precizari” , “declaratii” etc.:
    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/06/testamentul-parintelui-iustin-parvu.html

    RăspundețiȘtergere
  4. CUVANTUL PR CALISTRAT LA ADORMIREA PR IUSTIN:

    http://www.parintelecalistrat.com/2013/06/adormirea-parintelui-iustin-trecerea-domnul

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.