miercuri, 23 ianuarie 2013

PS Sofronie s-a impotrivit susținerii unei conferințe ortodoxe la Oradea


Episcopul Sofronie al Oradiei se crede un stăpân infailibil al credincioșilor ortodocși din Bihor. Nimeni nu este mai presus decât “Sfântul Părinte” al Oradiei, iar cei care nu-i fac mofturile sunt luați drept “neascultători. Și-a ales consilieri tineri, fără experiență în pastorație pe care să-i poată manipula cu ușurință. Viața de huzur și mândria dusă la extrem sunt sinonime cu actualul episcop al Oradiei, care pune tot mai mult accent pe ascultarea față de propria persoană indiferent de conjuncturi și consecințe.

S-au evitat subiecte sensibile care să deranjeze fețele bisericești orădene, însă totuși evenimentul s-a soldat cu neînțelegeri privind „binecuvântarea arhierească”.

    Vineri, 17 ianuarie 2013, la Casa de Cultură din Oradea, a avut loc o conferință susținută de părintele Iustin Miron, starețul mănăstirii Oașa, jud. Alba. Alături de pr. Iustin a fost prezent și pr. Pantelimon Șușnea din aceeași mănăstire. Organizatori au fost asociația PROLOGOS și Liga Studenților, ambele fondate de foști ASCOR-iști orădeni, ucenici ai invitatului conferinței. S-a anunțat a fi o seară duhovnicească cu o temă profund ortodoxă, astfel încât să nu poată exista posibilitatea de a aduce nimănui nici cea mai mică acuză din partea fețelor bisericești orădene, evenimentul fiind organizat de o asociație laică, într-o locație ce nu aparține Episcopiei Oradiei. Atât pr. Iustin cât și PS Sofronie, au fost formați la școala duhovnicească a ASCOR-ului din Timișoara sub povățuirea mitropolitului Nicolae Corneanu și a părintelui Teofil Părăian. Cu toate acestea, PS Sofronie a avut pretenția ca organizatorii să ceară binecuvântarea preasfinției sale.

    În dimineața de vineri, 17 ianuarie, doi reprezentanți ai asociației PROLOGOS, au fost în audiență la PS Sofronie pentru binecuvântare. Episcopul nu a vorbit personal cu organizatorii, ci doar prin subalterni. Răspunsul a fost un NU” categoric. Surse din cadrul episcopiei spun că, în momentul în care episcopul a auzit că vine un preot din alt județ, să susțină o conferință la Oradea, s-a înfuriat făcând crize de isterie: ce caută un preot din altă eparhie în episcopia mea fără să-mi ceară mie voie”. Conferința a fost anunțată cu trei săptămâni înainte, s-a făcut publicitate în presa locală și în biserici prin afișe și împărțirea unor fluturași, chiria sălii fiind daja achitată. Anularea conferinței ar fi discreditat imaginea organizatorilor și a invitaților, dar și, ar fi lăsat sute de oameni dezamăgiți de situație. Episcopia Oradiei a cerut proprietarilor sălii să împiedice susținerea conferinței pe motivul că “nu au binecuvântarea Bisericii”. Invitații serii și-au asumat riscul susținerii conferinței chiar dacă condițiile regulamentului bisericesc nu le erau favorabile. Părintele Iustin a spus că nu va mai veni la Oradea, dar va primi cu brațele deschise pe oricine.

    Pentru a nu atrage mânia ierarhului locului, organizatorii și invitații au evitat discuțiile pe teme sensibile ca: ecumenism, cipuri, incinerare etc., selectându-se astfel și întrebările de pe bilețelele primite din sală. Conferința cu tema “Bucuria vieții” s-a derulat în mod pașnic și duhovnicesc. Invitații au vorbit despre bucuria și frumusețea de a fi ortodox, despre ascultare și virtuțile monahale, exemplificând monahi din obștea de la Oașa. Pe langa subiectul conferintei s-au prezentat imagini cu pelerinaje la mănăstirea Oașa organizate de ASCOR, Liga Studenților și PROLOGOS din Oradea, s-a vorbit despre părintele Teofil Părăian și învățăturile transmise părintelui Iustin Miron etc. La sfârșit, pr. Iustin Miron și organizatorii au făcut o invitație participanților să meargă în pelerinaje la Oașa. La conferință au participat aproximativ 7-800 de persoane.

    “Practic, PS Sofronie nu are motive de acuzare la adresa invitaților, decât că au venit fără voia lui în zonă” spun organizatorii care speră că, în curând, mentorul lor va reveni la Oradea cu prilejul altei conferințe: dar de data asta vom cere din timp binecuvântare”.

    Reprezentanții episcopiei spun că și în Bihor se pot organiza pelerinaje: “Episcopia noastră organizează pelerinaje la mănăstirea Izbuc unde vin mulți tineri. De ce să meargă în alte eparhii?”. Aceștia mai spun că PS Sofronie va face demersurile necesare ca invitații să fie trași la răspundere de ierarhul lor, IPS Irineu al Alba-Iuliei, pentru imixtiune în treburile altei eparhii. În acest caz, părintelui Iustin și părintelui Pantelimon, li se pot aduce acuza că nu au avut binecuvântarea nici unuia dintre ierarhi (al Albei de care aparțin canonic și al Oradiei unde a avut loc evenimentul). Aceasta este singura acuză ce le poate fi adusă, în timp ce participanții s-au folosit duhovnicește de o învățătură creștinească pe care au auzit-o în acea seară la Casa de Cultură din Oradea. Singurii care nu s-au folosit duhovnicește au fost oamenii episcopului care, înveninați de ură și învidie au scrâșnit din dinți… Exarhul bihorean Mihail Tărău Bujor nu face comentarii.

    Menționăm că o conferință susținută cu binecuvântarea PS Sofronie și a IPS Laurențiu a fost cea a părintelui Constantin Necula în sala penticostală “Cireșarii” din Beiuș, în Duminica Ortodoxiei, anul 2012. De la acea dată s-au înregistrat peste 20 de convertiri de la ortodocși la penticostali, în timp ce de la penticostali la ortodoxie nu s-a înregistrat nici un caz. Despre acest subiect colegul nostru Cristian Marc va reveni cu detalii.
Marius Pop

5 comentarii:

  1. Nu ii va face nimeni nimic. Il are in spate pe Adrian Lemeni care il scoate din toate mizeriile in care e implicat.
    Urat gestul ierarhului, nu ma mira. Daca nu ar face astfel de gesturi nu ar fi el cu adevarat,

    RăspundețiȘtergere
  2. Autorul e un necunoscator al regulilor bisericesti. Spune ca PS Sofronie a avut pretentia sa i se ceara binecuvantarea. Tin sa ii spun lui Marius ca pr Iustin trebuia sa stie ca inainte de a organiza o astfel de conferinta trebuie sa ceri permisiunea ierarhului locului. Aceasta nu e o pretentie a ierarhului ci o datorie a celui care organizeaza si a invitatului. Daca organizatorii au fost laici aspectul binecuvantarii e discutabil (?) Ma intreb: "mentorul" lor nu a stiut ca trebuie binecuvantare?. Acelasi lucru s-a intamplat si a doua zi la Timisoara, au tinut o conferinta fara binecuvantare. Sunt sigur ca Iustin stia acest lucru, atata doar ca a facut ca ploua...
    In ce priveste neacordarea binecuvantarii e iarasi discutabil. Depinde ce motiv real a fost la mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Normal ca oamenii merg in alte judete. Preotii buni si monahii adevarati i-a alungat din eparhie. Unde sa mearga bietul om, la Izbuc sau la Stana de Vale unde banul are valoare suprema?

    RăspundețiȘtergere
  4. Fraților, totuși, nu v-ați pus întrebarea, de ce de la Ortodocși se trece la Penticostali, și de la Penticostali la Ortodocși, nu?! Nu vă rezumați la a consemna un fapt! „Desțeleniți-l”!...Și, cum întorci ereticii la Calea cea Adevărată, dacă nu mergi între ei să le propovăduiești Cuvântul! Prin telepatie, prin Radio, prin Televiziunile noastre care sunt pline de maneliști, curve și afaceriști de toate confesiunile?!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. mai, mai da cum se poate asa ceva.... ce vremuri traim ??? doamne PS nu reuseste sa inteleaga... DAR sigurat stie ca toti o sa dAm socoteala de faaptele noastre.
    cum se poate sa interzici o conferinta ortodoxa cand este atata nevoie de aceste intalniri mai ales cu tinerii sarmanii ca nu mai stiU ce drum sa apuce, si daca ei REALIZEAZA ca apropierea de Bunul Dumnezeu ii ajuta pe mai departe atunci numa de castigat aVEM TOTI SI COPII SI PARINTI.........
    dar PS SABOTEZA ce FACE DRAGA... ??? credinta noastra ortodoxa.. pana caand??? in vremurile astea in care traim acum cand tre sa fim cat mai uniti .. noa uite si la PS ce masuri ia .... mai mai .. DUMNEZEU SA-I LUMINEZE MINTTEA SI SA SE TREZEASCA. CU ADEVARAT.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.