vineri, 20 aprilie 2012

“Izvorul tămăduirilor” sărbătorit în Ardeal

Întro atmosferă plină de încărcătură duhovnicească moţii lui Avram Iancu au sărbătorit-o pe Maica Domnului şi s-au închinat moaştelor sfântului Ioan Rusu la mănăstirea Crişan de lângă Ţebea.
Au participat mii de credincioşi şi un sobor de peste cincizeci de preoţi conduşi de trei ierarhi.


În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte minunea din apropierea cetăţii Constantinopolului prin care Maica Domnului a făcut să izvorască apa tămăduitoare. Această minune a fost prăznuită şi la mănăstirea Crişan (la 4 km de Ţebea) din judeţul Hunedoara, unul dintre aşezămintele monahale misionare din Transilvania.
Cu prilejul hramului au fost aduse la Crişan moaştele Sfântului Ioan Rusu din Giurgiu, bucurie duhovnicească pentru credincioşii din acea zonă a Ţării Moţilor. La liturghie au participat mii de credincioşi şi un sobor de peste 50 de preoţi având în mijlocul lor trei arhierei: PS Ambrozie al Giurgiului, PS Macarie al Europei de Nord şi ierarhul locului PS Gurie al Devei şi Hunedoarei. Ca de fiecare dată, în pragul alegerilor electorale, au participat şi oficialităţi locale, parlamentari, consilieri etc.
La sfârşitul slujbei au rostit cuvinte pline de încărcătură duhovnicească episcopii Macarie şi Ambrozie. PS Macarie al Europei de Nord a explicat însemnătatea sărbătorii spunând că „Maica Domnului este izvorul tămăduirilor şi născătoarea Tămăduitorului. Ea l-a născut pe Emanuel şi l-a purtat la sânul ei. Emanuel se tâlcuieşte Dumnezeu este cu noi, dar asta nu este suficient. Şi noi trebuie să fim cu Dumnezeu”. PS Macarie a făcut şi o explicaţie duhovnicească referitoare la importanţa cinstirii Maicii Domnului şi a sfintelor moaşte spunând că „atunci când cinstim o părticică din moaştele unui sfânt e ca şi cum ai cinsti moaştele întregi deoarece în acea părticică este acelaşi har ca în moaştele întregi”.
PS Ambrozie a vorbit despre legătura dintre Muntenia şi Ardeal, despre luminătorul Ardealului care este părintele Arsenie Boca şi despre suferinţele îndurate de ardeleni de-a lungul istoriei. Tânărul ierarh de la Giurgiu a subliniat durerea dezbinării ardelenilor prin „violul” de la 1700: „E un cuvânt urât să spui viol dar dacă stai să te gândeşti asta este. Silnicia şi viclenia cu care Habsburgii şi papalitatea au dezbinat neamul nostru de dincoace de Carpaţi a rezultat un copil nelegitim”. De asemenea PS Ambrozie, a menţionat că legile referitoare la retrocedări au fost făcute de oameni bolnavi la minte: „Dacă mintea-i strâmbă şi legea-i strâmbă. Aici trăim în Ţara Moţilor unde au fost atâţia martiri: Horea, Cloşca, Crişan, să nu uităm de Craiul Munţilor Avram Iancu. Aceştia au rămas în istorie datorită demnităţii lor iar cei ce au făcut compromisuri au fost condamnaţi. Au fost condamnaţi cum nu se poate mai crunt, au fost condamnaţi uitării” (au urmat apoi aplauze şi aprecieri dintre credincioşi, în timp ce oficialităţile prezente au strâmbat din nas).
În încheiere Arhimandritul Visarion Neag a oferit delegaţiei conduse de PS Ambrozie (care au însoţit moaştele sfântului Ioan Rusu) o lădiţă cu obiecte personalizate cuprinzând unelte şi lucruri specifice moţilor lui Avram Iancu. PS Gurie, în calitate de gazdă, le-a mulţumit ierarhilor prezenţi, iar PS Ambrozie a făcut o invitaţie tuturor celor prezenţi ca în 29 septembrie anul acesta „să veniţi împreună cu ierarhul vostru de la Deva la sfinţirea bisericii Drăgănescu. Voi invita mai mulţi ierarhi şi sunt convins că va fi frumos. M-aş bucura să fie prezenţi la acea sfinţire câţi mai mulţi ardeleni”.
După terminarea slujbelor religioase şi a impresionantelor cuvântări rostite de ierarhii prezenţi, Stareţul mănăstirii Crişan i-a poftit pe toţi la o agapă frăţească.
Mirela Manea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.