luni, 29 martie 2010

Propaganda stilista sub numele unei conferinte

In seara zilei de Buna Vestire, in cadrul unei conferinte organizata de ASTRADROM, conferinta cu tema "Semnele vremurilor de pe urma" sustinute la Oradea, teologul Danion Vasile a vorbit despre semnele vremurilor apocaliptice. Printre aceste semne spune ca ar fi si calendarul nou acceptat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1923.
Aducand argumente din canoanele Bisericii Ortodoxe si ale unor Sfinti Parinti, Danion a afirmat ca in Biserica Ortodoxa Romana nu exista har. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria "a mintit credinciosii in problema calendarului" iar parintele Arsenie Boca dadea credinciosilor "invataturi in contradictie cu traditia Bisericii" si a sfintilor parinti, Ioanichie Moroi a fost un depravat etc. In opinia lui Danion Vasile doar sfintii de la Optina (care indeamna la necomuniune cu cei de pe stil nou) detin Adevarul de credinta.
Tot in cadrul aceleiasi conferinte, Danion a spus ca "Muntele Athos a cazut" si singura manastire care s-a mentinut este Esfigmenu, o manastire zelotista.
In cele din urma conferinta lui Danion Vasile s-a transformat intr-o propaganda stilista condamnand totodata oameni de valoare ai Bisericii Ortodoxe Romane. Atat Danion cat si duhovnicul sau, ieroschimonahul Hrisostom Manolescu, au sustinut ca parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda apreciaza gestul de "curaj" al celor doi "eroi" care au raspandit acelasi mesaj in mai multe orase din tara.
Organizatorii conferintei ASTRADROM, se dezic de unele afirmatii la adresa duhovnicilor sus amintiti: "Danion ne-a contactat cerandu-ne sa il invitam la o conferinta in Oradea si eventual in alte orase unde avem filiale. Nu stiam ce ganduri are. Fiecare e responsabil pentru afirmatiile facute" spune Ancuta Avram, presedinte interimar a asociatiei organizatoare.
In ziua de Buna Vestire, Danion Vasile si parintele Hrisostom au asistat la Liturghie la Schitul Huta unde si-au manifestat nemultumirea fata de faptul ca a auzit pomenindu-se numele episcopului Sofronie (din a carui subordine canonica se afla schitul). Staretul schitului de la Huta, ieromonahul Visarion, a spus ca intr-o discutie ce a purtat-o la masa in prezenta a aproximativ 20 persoane Danion i-a propus sa iasa de sub ascultarea canonica a Bisericii Ortodoxe Romane.
Mijlocitor intre Danion si ASTRADROM a fost parintele Eftimie de la Huta care regreta ca s-a ajuns aici. L-am contactat telefonic si ne-a spus ca: "afirmatiile dure la adresa marilor duhovnici m-a surprins ca venind din partea unui om ca Danion, la fel si problema calendarului care nu vad ce rost are sa o agitam acum dupa atatea decenii. Ne-a intrebat daca vrem sa trecem sub ascultarea canonica a unui episcop Antonie, pe stil vechi, al unei biserici numite de sub catacombe. Mi s-a parut dubioasa propunerea dar pe moment nu am realizat. Abia dupa conferinta de la Oradea m-am dezmeticit despre ce e vorba. Tare ma tem ca cineva profita de zelul lui Danion si vrea sa faca o dezbinare in Biserica, ceea ce nu foloseste nimanui. Nu cred ca trebuie condamnat ci mai degraba sa il ajutam sa se linisteasca. A facut multe lucruri bune si ar fi pacat ca acum sa dea cu piciorul in tot. Extremele acestea nu sunt bune, nici ecumenismul dar nici stilismul".
Pentru a afla pozitia parintelui Iustin Parvu ne-am deplasat pana la manastirea Petru Voda. Aici am aflat ca ieroschimonahul Hrisostom care pretindea ca e trimis de parintele Iustin sa marturiseasca nu a mai fost prin aceasta manastire de cativa ani. "A fost mai demult pe aici - spune un monah - dar nu a rezistat sa stea mult. Tot il vorbea de rau pe parinte".
Intrebandu-l pe parintele Iustin despre sustinerea celor doi "misionari" ne-a spus ca: "Nu am nici o partasie cu oamenii Satanei care vor sa dezbine Biserica. Niciodata nu mi-am amestecat limba si neamul, nici cu rusii si nici cu americanii. Cleopa, Arsenie si toti ceilalti au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru apararea si pastrarea traditiilor neamului si a bisericii noastre, cum sa ii vorbesti in halul acesta! Ce interese se ascund in spatele acestor vorbe? Fiecare sa ramana in Biserica, asa cum a fost botezat".
ASTRADROM si-a propus sa nu il mai invite pe Danion la nici o conferinta in orasele unde are filiale si nici sa nu ii mai distribuie carti pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa.
Parintele Eftimie considera ca orice farmitare duce la tulburare "iar acum, cand vremurile sunt tot mai tulburi, numai de asa ceva nu avem nevoie. Nu suntem ecumenisti dar nici nu trebuie sa parasim Biserica. Daca un episcop a cazut in erezia ecumenista nu inseamna ca am cazut si noi. Sa ramanem in Biserica si sa ne ducem crucea cu demnitate".

Viorel Nistor,
Oradea, 28 martie 2010.

4 comentarii:

 1. Pai daca cei care tin calendarul vechi sunt stilisti care conform DEX stilist inseamna intemeietor de stil, atunci cei care slujesc cu PF Daniel ce sunt? Va spun eu. Sunt eretici condamnati de vreo 4 sau 5 sinoade ecumenice. Asta stiti si voi dar va faceti ca ploua. Atunci de ce la Sfintele Pasti serbati dupa calendarul vechi şi nu mergeti cu jidoviti de catolici inainte. Va spun eu de ce, pentru ca va e frica de mania lui Dumnezeu. De aceea a ajuns tara asta la o asemenea desfranare si o asemenea babilonie, pentru ca mania lui Dumnezeu ne urmareste in continuare. Asa ca nu mai inselati lumea pentru ca Danion Vasile nu spune prostii.

  RăspundețiȘtergere
 2. Hristos A Înviat!
  Internetul vuieste deja de această dezbinare. Spiritele încinse si vorbele iuţi nu sunt caracteristice creştinismului. Toată lumea ar trebui sa se liniştească şi să se gândească că totuşi Biserica este Sfântă, Sobornicească şi Apostolică, deci trebuie ca noi mirenii să ne supunem preoţilor şi Bisericii şi cel care se vrea cel mai mare să fie cel mai mic.
  Să se stingă focul ăsta, că nu face bine nimănui!
  Mai bine ne-am ruga cu toţii pentru sănătatea puţinilor bătrâni pe care îi mai avem Părintele Iustin şi Părintele Arsenie.
  Pace nu este un cuvânt perimat.
  Ar trebui să ne focalizăm atenţia către relele adevărate din ţara noastră: foamea, sărăcia, hoţia, mizeria şi gunoaiele, şpaga, justiţia nedreaptă, corupţia, birocraţia...
  Vedeţi un exemplu clar pe http://cuvintelevii.blogspot.com/2010/03/eu-si-justitia-partea-1.html

  Doamne Ajută.

  cuvintelevii.blogspot.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Cu privire la ce a spus "ortodoxliber".
  Dupa cum se semneaza anonimul din comentariul anterior putem spune ca e un ortodox liber. Dupa cum se exprima deducem ca e un patimas departe de duhul Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe. Teoretic ASTRADROM nu posteaza comentarii patimase dar pentru ca autorul comentariului sa nu se simta frustrat ca nu i s-a dat dreptul de a se exprima il vom posta cu specificatia ca cei ce sunt interesati de detalii in legatura cu acest subiect sa cerceteze dezbaterile care au loc in aceasta perioada pe "Razboi intru cuvant".
  Violeta Bunicau

  RăspundețiȘtergere
 4. Danion reprezinta in Romania (nu pot sa afirm deocamdata daca constient sau nu) interesele unui alt stat,a carui guvernare, in acest moment, este interesata in destabilizarea fundamentului statalitatii natiunii romane prin discreditarea legitimitatii ierarhiei BOR. Programul a fost pus la punct, finantat si demarat in filiala laboratoarelor "ortodoxiste" (a nu se confunda cu ortodoxe) ale unei tari vecine vizitate cu mare interes de la un timp incoace de catre "eroul' nostru. In tara respectiva, unde demult ierarhia bisericeasca poarta epoleti sub sutana, ortodoxia se transforma cu repeziciune in platforma ideologica menita, printre altele, sa serveasca interesele ei imperialiste. Fiti cu luare aminte. Aici nu-i de gluma. N-as exclude, la o adica, in cazul in care "danioniii" nu vor avea succes, s-ar putea purcede la eliminarea fizica a Patriarhului nostru.

  RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.