luni, 31 august 2009

Minunea Maicii Domnului de la Schitul Huta

În 29 august Biserica Ortodoxă prăznuieşte tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este marcată în zona Beiuşului prin hramul Schitului Huta. După terminarea slujbei religioase dintr-o icoană a Sfintei Fecioare a izvorât mir frumos mirositor. Credinciosii aflaţi la faţa locului au rămas până târziu cântând cântece inchinate Sfintei Fecioare.

Sâmbătă 29 august 2009, la hramul Schitului Ortodox Huta, au participat peste 300 de persoane venite în pelerinaj din Oradea, Alba, Cluj, Arad şi localităţile invecinate. Schitul Huta are două hramuri, primul este al Sfintei Teodora de la Sihla iar cel de al doilea hram este închinat Sfântului Ioan Botezătorul.
Slujbele religioase au început din ajun cu privegherea de noapte după rânduiala Sfântului munte Athos continuând sâmbătă dimineaţa cu celelalte rânduieli urmate de Sfânta Liturghie. După terminarea Sfintei Liturghii, în timp ce unul dintre preoţii prezenţi împărţea anafora, o credincioasă a observat că din ochiul drept al unei icoane curgea mir frumos mirositor. Icoana respectivă este o litografie lipită pe lemn, copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Kazan (Ukraina). Iniţial preoţii au crezut că din greşală cineva s-a atins de icoană şi a uns-o cu mir. După ce au sters icoana mirul a început să izvorască din nou. După ce au sters-o de mai multe ori au observat că mirul nu încetează a curge. Văzând aceasta, o parte dintre credincioşii prezenţi, s-au adunat în jurul icoanei cântând imne dedicate Maicii Domnului moment în care din retină curgea tot mai mult mir.
Pentru credincioşii prezenţi această minune a fost un moment de bucurie duhovnicească în timp ce vieţuitorii schitului consideră că e un semn pe care maica Domnului îl dă: „Ne aşteaptă vremuri grele. De cele mai multe ori când vine o prigoană sau o perioadă grea se întâmplă astfel de minuni, cum a fost şi în cazul icoanei de la Nicula şi altele.” zice părintele Eftimie Mitra continuând: „acum e bine să ne bucurăm de tot ce poate fi duhovnicesc că nu se stie cât vom mai putea face acest lucru. Aceasta poate fi o întărire si o încurajare din partea Maicii Domnului pentru vremurile ce vor urma. Dacă va fi aşa sau altfel, vom vedea în viitor.”
După terminarea slujbelor credincioşii prezenţi au luat masa la schit, iar unul din preoţi au citit rugăciuni de dezlegări pentru credincioşii aflaţi în biserică continuând cu procesiunea zilnică din tradiţia schitului.

prof. Cristian Marc

4 comentarii:

 1. Doamne ajuta!Cred ca minunea Maicii Domnului de la Schitul Ortodox Huta,este un prilej si de intristare si de bucurie.De intristare pt ca,putem observa ca traim vremuri destul de grele si de tulburi(suntem parca subjugati unei false crize economice,amenintati de o falsa gripa porcina,controlati electronic prin documentele personale,legalizarea pacatului pe cea mai inalta treapta a decaderii posibila,rataciri de la dreapta credinta...),adevarata lume de plans,incat si Cerul plange prin Maica noastra.E un prilej si de bucurie pt ca,Maica Domnului e alaturi de noi si ne intareste si nu ne lasa daca vom ramane credinciosi adevarati si drepti,asa cum au facut-o stramosii nostri,care acum se veselesc in cetele Sfintilor.De aceea CINE ARE OCHI DE VAZUT SA VADA!!!Multa bucurie,Pr Daniel.

  RăspundețiȘtergere
 2. sa ne ajute Dumnezeu si sa ne lumineze ce sa facem in astfel de vremuri

  Andra-Andreia

  RăspundețiȘtergere
 3. O adevarata minune si in acelasi timp un semn pentru noi toti...Maica Domnului sa mijloceasca pentru noi si pentru a noastra mantuire, Amin.
  Pot sa mai adaug si faptul ca monahii de la acest schit au o viata aleasa si placuta Lui Dumnezeu, petrecand in multa rugaciune, post si fapte bune. Spun acest lucru cunoscand atat trecutul cat si prezentul lor, eu fiind fost coleg de Seminar Teologic cu Parintele Visarion, intre anii 1999-2003. Nu am intentia de a face propaganda sau reclama cuiva, este doar ADEVARUL. Pot sa ii numesc "Pazitorii Ortodoxiei" fara sa exagerez.
  Ar mai fi multe de adaugat, insa cred ca e mai bine sa lasam ca minunile divine si faptele acestor oameni de acolo (de la Schit) sa ne faca pe fiecare dintre noi sa intelegem care e scopul nostru al fiecaruia pe acest pamant si ce vrea de fapt Dumnezeu de la fiecare din noi.
  Sa ne ajute Dumnezeu pe toti!
  P.S. Felicitari echipei si Dumnezeu sa va rasplateasca pentru tot ceea ce faceti!

  RăspundețiȘtergere
 4. Intre timp lucrurile s-au schimbat. Parintele Visarion a fost atras in cercurile episcopului ecumenist Sofronie de la Oradea si nu mai este cum a fost cand era cu parintele Eftimie. Asta e si motivul pentru care Maica Domnului Kazanskaya a plecat de la Huta. Acum e la o biserica din Oradea unde sunt doi parinti verticali. Astia nu fac compromisuri, ii cunosc si merg cu placere la biserica lor. Imi pare rau de parintele Visarion si sper ca odata va avea puterea sa se caiasca. Ar fi pacat de el sa se piarda.

  RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.