miercuri, 18 februarie 2009

Declaraţia unui parlamentar din Uniunea Europeana cu privire la introducerea identificatorilor biometrici în pasapoartele cetatenilor U.E.


In timpul sesiunii plenare a parlamentului, Parlamentul a aprobat propunerea comisiei europene cu privire la introducerea identificatorilor biometrici in pasapoartele cetatenilor U.E.

“Sunt profund preocupat cu privire la riscurile enorme ca bancile de date care vor centraliza aceste date si vor detine aceste informatii, vor ridica serioase semne de intrebare cu privire la siguranta vietii private. De fapt, nu avem nici un fel de certitudine ca aceste date personale vor fi folosite doar pentru o finalitate compatibila scopului pentru care au fost luate. Pe de alta parte, biometria nu mareste siguranta pentru ca nu face raportare la o persoana, la o identitate reala, ci la o identitate “pe hartie”.

In fine, nu exista inca date certe asupra necesitatii functionalitatii, eficacitatii si asupra probabilelor efecte nedorite, urmare a introducerii identificatorilor biometrici in documentele de identitate.
Comisia nu ne-a pus la dispozitie nici costurile (1) ridicate pentru implementarea acestei proceduri.
Este, asadar, vorba despre masuri care restrang, de fapt, libertatile individuale fara a ne da nici macar o certitudine ca ar fi eficace si functionale in lupta impotriva terorismului international”.

Giulietto Chiesa, parlamentar al Uniunii Europene (Bruxelles, 2 decembrie 2004)


(1) 1 miliard euro din banii contribuabililor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.