joi, 15 octombrie 2020

Credincioșii au reușit să se închine la Sfânta Parascheva și fără bulletin. Măsurile impuse de guvern au fost reimpuse după ce s-au mai rărit numărul credincioșilor.

 Ieșenii i-au ajutat pe cei din alte orașe să intre în curtea mitropoliei, iar la sfârșitul slujbei credincioșii de afară au rupt barajele de jandarmi.

    Ziua de Sfânta Parascheva anul acesta a fost una deosebită față de alți ani. Aceasta datorită măsurilor exagerate impuse de Guvernul României sub pretextul așa-zisei pandemii COVID 19. Guvernul a impus ca la această sărbătoare să poată avea acces doar pelerinii din municipiul Iasi, ceea ce a stârnit nemulțumirile credincioșilor din toată țara. La finalul slujbelor religioase, credincioșii au rupt barajele de jandarmi reușind să intre în curtea mitropoliei. După ce au intrat s-au comportat pașnic.

    Pentru ca cei veniți la Iași, din alte locuri ale țării, să poată participa la slujba religioasă, Mitropolia Moldovei a așezat o scenă tocmai la poartă, astfel încât cei care nu aveau acces să poată urmării slujba cât mai de aproape.

    Cinci orădeni ne-am deplasat cu un autoturism la Iași pentru a participa la sărbătoarea sfintei Parascheva. Dimineață am ajuns, după ce am trecut pe lângă mai multe patrule ale poliției care survola zona. Unii au fost întorși din drum, iar alții au declarat că merg la Iași cu alte scopuri ca să poată intra în oraș pentru a ajunge la Liturghie și aproape de baldachinul cu sfintele moaște.

    De remarcat este atitudinea locuitorilor din Iași care, în măsura posibilităților, i-au susținut pe cei veniți din alte părți. "Noi am înțeles situația. Am mers cu o mașină până la intrarea îm oraș pentru a ajuta să intre pe câteva persoane din Piatra Neamț care au fost opriți de poliție. Le-am spus polițiștilor că persoanele nu merg la pelerinaj, ci vin în vizită la mine. Așa i-au lăsat" spune ieșeanca Corina Bodorean. O altă doamnă, având o vârstă mai înaintată, vâzând o tânără argeșeancă tristă stând în fața cordonului de jandarmi a ajutat-o să intre: "Eu fiind bolnavă și având o vârstă înaintată am zis jandarmilor că e însoțitoarea mea. Astfel am reușit să o introduc și pe ea".

     Nu au lipsit nici protestatarii de serviciu, care încă dinaintea începerii slujbei au scandat lozinci anti ierarhie și anti mască, tulburând și unele momente ale slujbei. Aceștia au fost însoțiți de av. Diana Șoșoacă. Lumea prezentă s-a delimitat de ei, pentru felul scandalos în care s-au manifestat. La început au fost în jur de 30 persoane, iar până la sfârșit au rămas aproxinativ 15. Respectivii vorbeau obraznic și cu preoții care le-au atras atenția să nu facă tulburare în timpul slujbelor. Câțiva dintre protestatarii tulburenți spuneau că se află împreună cu Pompiliu Diplan, Diana Șoșoacă și monahul Teodot Rogojină din Arhiepiscopia Tomisului. Aceștia susțineau că episcopii care au semnat în Creta sunt eretici împrună cu cei care îi pomenesc la slujbe. Unul dintre preoții prezenți l-a întrebat pe domnul Diplan, în prezența noastră, dacă are vre-o legătură cu protestatarii, iar acesta a răspuns: "Sunt de acord cu ce spun ei, dar nu le aprob modul de a se manifesta".    În cele din urmă, după terminarea slujbei, avocata Diana Șoșoacă împreună cu un grup de nepomenitori au forțat lanțurile de jandarmi și au reușit să intre îm curtea mitropoliei pentru a se îmchina la sfintele moaște. După ce au trecut de barajele de jandarmi, participanții au mers încolonați frumos, unii citind rugăciuni, alții meditând etc., până ce le-au venit rândul să se închine și ei la racla cu sfinte moaște. Un rol important, în acest sens, l-a avut și avocata Diana Șoșoarcă. Aceasta a fost alături de cei care au rupt cordonul de jandarmi, venind cu argumente juridice prin care le-au explicat acestora că ceea ce fac ei este un abuz împotriva dreptului constituțional de libertate religioasă.

  După ce avocata Diana Șoșoacă, impreună cu gruparea de nepomenitori, au intrat în curtea mitropoliei, a făcut câteva înregistrări pentru a le posta pe internet, apoi au plecat. Ulterior au venit și alții care au dorit să intre, dasr nu au mai reușit.

    În predica de la Sfârșit, Mitropolitul Teofan a afirmat că nu îi poate împărtăși pe credincioși datorită pandemiei. Aceasta a stârnit nemulțumirea multora dintre cei prezenți care l-au judecat aspru pe ierarh. Maria Galea din Cluj spunea: "Am primit dezlegare de la duhovnic să ma împărtășesc la catedrala unde e Cuvioasa, dar mitropolitul nu a vrut să ne împărtășească. Nici o problemă, dacă lor le e frică de sistemul ateu, sfânta nu ne va părăsi".

    Spre seară, după ce s-au liniștit lucrurile, jandarmii au selectat intrarea în curtea mitropoliei conform regulilor impuse de guvern, în funcție de domiciliul din actul de identitate.

    Excluzându-i pe așa-zișii protestatari care au deranjat slujba, am putea spune că cei prezenți au avut bucuria de a se închina la moaștele sfintei, plecând mulțumiți acasă că drumul lor la Iași nu a fost în zadar, ci chiar dimpotrivă. Sfânta Parascheva a mai făcut o minune ajutându-i pe credincioși să ajungă la ea. Cei care au ajuns la Iași au plecat acasă mâmgâiați sufletește că s-au "întâlnit" cu sfânta Parascheva.

 

Prof. Cristian Marc

 


 





5 comentarii:

  1. Foarte bine au făcut acei ,,turbulenți” că i-au spus Mitropolitului Teofan că e eretic, pentru că eretic este. Nu fiți prefăcuți, nu fiți falși, nu fiți ,,căldicei”! Fără luptă nu se poate obține ceva. Protestele pașnice sunt degeaba. Cu ereticii nu se discută, se luptă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Lucian
      Tulburentii aceia sunt ca tine, nu dau nici un preț pe rugăciune - de aceea au găsit pretext să tulbure slujba...
      Parcă, după ce se termina slujba nu aveau timp să se manifeste, dacă așa simțeau nevoia.

      Ștergere
    2. E bine că n-au fost mămăligari ca tine! Dacă au tulburat Slujba, n-au făcut bine! Dar dacă nu au fost lăsați să intre în Biserică, la Slujbă, au făcut bine, pentru că o Slujbă la care sunt opriți Credincioșii să intre, așa cum a fost de Paști, nu e Slujbă, ci Blasfemie! Mămăligarule, dacă tăceai, filozof rămâneai!

      Ștergere
  2. @Lucian,toți neica nimeni își dau cu părerea ,mari teologi,mai mari decât Sf trei ierarhi bag seama,mai bine in biserica decât în afara ei si Sf Parinti spun asta.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.