miercuri, 15 mai 2019

Schisma din Ucraina: Conflictul dintre Epifanie și Filaret ia proporții de ansamblu


Un apel către susținătorii lui Filaret să nu distrugă BOdU (publicat pe net)
 
Membrii grupului de inițiativă „10 puncte pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina” invită la semnarea Apelului în apărarea Bisericii Ortodoxe din Ucraina.


Circulă pe internet „Apelul la apărarea statutului canonic al Bisericii Ortodoxe din Ucraina”, cu o chemare la sprijinirea structurii nou create și la protejarea ei de a fi divizată. Documentul este popularizat pe unele domenii relevante: „Țerkvarium”, grupul „Pentru o singură Biserică Locală” și altele.

Documentul afirmă că acest conflict a izbucnit după ce declarația „Patriarhului onorific” Filaret că Patriarhia de Kiev nu a fost eliminată și încă există, ca și alte procese publice și ne-publice din cadrul BOU PK, amenință existența BOdU. Inițiatorii documentului vorbesc de  scindarea actuală din rândul „episcopatului” Bisericii Ortodoxe din Ucraina și cheamă ca „ierarhii” Acestei formațiuni să depună tot efortul pentru a salva Biserica Ortodoxă din Ucraina de la dezintegrare. Autorii propun ca cei preocupați să semneze acest document.

„Imediat după Sinodul Unificării, au început unele procese ciudate și de neînțeles, pe care noi le asociem cu aviditatea inacceptabilă după putere și cu ambițiile unor ierarhi ai Bisericii”, spune Apelul. „Nu avem nici un dubiu că forțe externe și interne, ostile față de drepturile și libertățile acordate de Tomos pentru a asigura viitorul Ortodoxiei ucrainene, vor profita de orice frământare din Biserica Ortodoxă din Ucraina”.

Atenția autorilor documentului se îndreaptă spre declarațiile și acțiunile idolului lor până de curând, „Filaret, Patriarhul de Kiev și a toată Ucraina slavă”, care intenționează să convoace pe „ierarhii” din BOdU pentru a reface BOU PK.

„Întâi de toate, vorbim de câteva interviuri cu fostul Patriarh Filaret al BOU PK și de declarații individuale ale unor următori ai săi de un gând cu el, care nu-și ascund respingerea categorică a  statutului Bisericii Ortodoxe din Ucraina, recunoscută de Patriarhia Ecumenică, și ordinul formării corpurilor sale de conducere”, scriu autorii. „Primim informații din diferite surse că vlădica Filaret intenționează să convoace episcopatul BOdU în viitorul apropiat (scrisorile de invitație aferente au fost deja trimise) și îi încurajează să facă schimbări radicale în Statutul BOdU și să transforme de fapt conducerea BOdU într-un diumvirat al lui Filaret și al Mitropolitului de Kiev și a toată Ucraina.

Grupul de inițiativă care a publicat Apelul este încredințat că acțiunile lui Filaret amenință existența statului Ucraina și conduc la răzbunarea din partea forțelor pro-ruse: „Orice încercare de a discredita Tomosul, schimbarea Statutului adoptat de Sinodul Unificării și reînvierea Patriarhiei (și, peste asta, să se declare Patriarh) distrug realizările luptei ortodoxe vechi de secole a poporului din Ucraina pentru autocefalie (îndeosebi ale vlădicăi Filaret însuși, care a luptat mult pentru această recunoaștere). Pe deasupra, aceasta duce la izolarea BOdU, lar răzbunarea forțelor pro-rusești, amenință chiar existența statului Ucraina”.

Autorii Apelului amintesc „ierarhilor” din BOdU „că Mitropolitul de Kiev ales sinodal își pierde de fapt statutul de primat, în timp ce chiar titlurile și rangurile lor sunt anulate din punct de vedere canonic în ochii lumii ortodoxe prin sprijinul lor (voluntar sau silit) de a fi revizuiți termenii Tomosului”. 

În plus, Apelul spune că acțiunile lui Filaret „cu privire la evoluția viitoare a BOdU  atentează la reputația canonică a Patriarhului Ecumenic și deschide drumul la o răzbunare pro-rusă la scară mare”.

În concluzie, autorii au lansat un apel să fie făcut totul „așa încât Biserica noastră să fie recunoscută de Ortodoxia Ecumenică” și și-au exprimat încrederea că „autocefalia din Biserica Ortodoxă din Ucraina nu este un incident istoric ciudat sau un proiect politic temporar, ci voința Sfântului Duh”.

Traducere de ieromonah Lavrentie Carp


Nota traducatorului:    
    Nu doar că în nou creata structură bisericească din Ucraina apare deja un conflict major la nici jumătate de an de existență, dar se vede clar că forțele care susțin acest proiect nu au scopuri bisericești, ci mai mult politice și au un program "anti-rusesc".
    Caracterul schismatic al lui Filaret se manifestă și acum prin dorința de stăpânire; nu suportă un statut inferior. Bineînțeles că nu acesta este cugetul Bisericii, ci smerenia și lucrarea sinceră pentru mântuire. Pe de altă parte, are dreptate când cere revizuirea Statutului noii formațiuni și a condițiilor Tomosului, pentru ca sunt necanonice. Dar unii se tem că prin aceasta s-ar vădi alte orgolii de superioritate, cele ale Patriarhiei Ecumenice. Probabil că cea din urmă va reacționa chiar până și la retragerea autocefaliei, mai ales că intervenția sa necanonică din Ucraina nu a găsit aderență în rândul restului Bisericilor Locale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.