joi, 11 aprilie 2019

Justiția din Ucraina a anulat decizia parlamentului (RS) de a schimba forțat denumirea Bisericii Ortodoxe canonice.

Acțiunile întreprinse de Andrei Parubi pentru adoptarea legii anti-bisericești, recunoscute drept ilegale

În istoria recentă a Ucrainei a intervenit o nouă piatră de hotar: Curtea a luat partea publicului, recunoscând că acțiunile autorităților față de BOU sunt ilegale.

Pe 5 aprilie 2019 tribunalul administrativ districtual din Kiev a decis să declare ilegale acțiunile președintelui Radei Supreme, Andrei Parubi, în legătură cu adoptarea proiectului de lege cu privire la redenumirea forțată a Bisericii canonice. Acest fapt a fost relatat pe pagina sa de Facebook Vadim Novinski, membru al Radei Supreme a Ucrainei.

„S-a încercat ca Biserica Ortodoxă Ucraineană să fie redenumită cu forța în Biserica Rusă din Ucraina – fără a lua în calcul nici normele constituționale, opinia parohienilor sau poziția Bisericii înseși”, a apus parlamentarul. „Nu doar că guvernul nu are dreptul constituțional de a interveni în chestiunile bisericești, dar, de asemenea, contrar cerințelor Regulamentului, proiectul a fost supus la un al doilea vot pentru a atinge rezultatul plănuit dinainte”.

Vorbim de adoptarea de către Rada Supremă a proiectului de lege „Despre amendamentele la Legea din Ucraina ‘Despre libertatea de conștiință și organizațiile religioase’”, care obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană să-și schimbe numele ei ca Biserică „al cărei centru se găsește într-o țară agresoare” și să devină „Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina”.Procesul față de acțiunile președintelui Radei Supreme, Andrei Parubi, a fost intentat de către Alexandru Doljenkov, membru al Parlamentului din „blocul opoziției”.

„Slavă Domnului că tribunalul a arătat un respect real pentru spiritul și litera legii și a dat satisfacție cererii lui Alexandru Doljenkov. Acum problematica redenumirii forțate a Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a-l mulțumi pe Petro Poroșenko și anturajul său este scoasă de pe agendă.Vreau să cred că acesta este punctul final”, a încheiat Novinski.

De amintit că pe 20 decembrie 2018 Rada Supremă a adoptat o lege care obliga BOU să indice în numele ei afilierea la Biserica Ortodoxă Rusă. Pe 22 decembrie această lege a fost semnată de Președintele Petro Poroșenko. În schimb, BOU a anunțat intenția de a contesta proiectul nr. 5309 la Curtea Constituțională.

După cum a relatat site-ul nostru, BOU a făcut apel mai devreme la Curte cu cererea de a recunoaște drept ilegală decizia Ministerului Culturii, care o obligă să indice afilierea la Biserica Ortodoxă Rusă în numele ei.

Traducere de ieromonah Lavrentie Carp

2 comentarii:

  1. In 2014 am vazut un documentar pe CNN in care un preot ucrainean din estul Ucrainei spunea ca va apra Ucraina in fata agresorilor separatisti rusi.La cateva saptamani sau luni a aparut o stire in care se spunea ca separatistii rusi au asasinat un preot ucrainean in estul tarii Intamplator am vazut stirea.Nu stiu daca era preotul intervievat de CNN.Cred ca imediat Mitropolitul ucrainei ttebuia sa intrerupa legaturile cu Kiril.N-a facut nimic.(Acest comentaiu l-am trimis si pe siteul lui M.C.de pe M.O.dar nu l-a postat.Halal echidistanta).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce vina are Biserica Rusa ca acel preot a fost uncis de separatistii rusi? Ca si cum Turcia ar ucide un preot roman si Patriarhia Romana trebuie sa opreasca comuniunea cu Patriarhia Constantinopolului, din acest motiv. Nu crezi ca le cam amesteci?

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.