joi, 10 martie 2016

Ambitiile marilor puteri si lupta pentru expansiune sunt pe punctul de a provoca o tragedie mondiala. Rusia, China, Japonia, America, Nato isi urmaresc propriile interese.



Marile puteri militare ale lumii isi testeaza capacitatile de lupta, tatonandu-se intre ele in diverse colturi ale lumii.

Chiar daca nu putem vorbi de un nou Razboi Rece, dupa cum sustinea premierul rus Dmitri Medvedev la conferinta de pace de la Munchen din 13 februarie 2016, cu siguranta asistam la diverse actiuni de provocare care cresc riscul declansarii unui razboi la nivel mondial.


Actiunile de desfasurare a bombardierelor sau manevrele militare executate in apropierea teritoriului unui rival, construirea de noi baze militare in locatii amenintatoare pentru acesta, manevrele militare agresive, toate acestea constituie un mix cu potential exploziv.

Aceste provocari apar simultan pe mai multe fronturi. In Asia, SUA, China, Japonia si alte puteri sunt angajate intr-un concurs al controlului asupra insulelor din marile de est si sud ale Chinei.

In Europa, Rusia doreste sa isi extinda influenta asupra estului Ucrainei, in timp ce NATO si aliatii sai isi pozitioneaza trupele la periferia de influenta a Rusiei. In Orientul Mijlociu, numeroase tari, inclusiv SUA, Rusia, Turcia, Iran si Arabia Saudita concureaza pentru obtinerea unui avantaj geopolitic, printre ruinele sangerande ale Siriei.

Fiecare dintre tarile amintite are propriile interese in executarea acestor manevre. China, o putere militara si economica in ascensiune, cauta sa isi revendice statutul sau hegemonic local, incluzand aici si testarea Americii care incearca sa-si mentina statutul actual de superputere mondiala, noteaza The Nation.

Rusia, o fosta superputere mondiala, urmareste sa-si restabileasca dominatia asupra statelor incorprorate candva in defuncta URSS, o actiune care implica, inevitabil, ciocniri cu NATO si tarile membre din Europa de Est.

SUA, inca singura superputere din lume, dar slabita de razboaiele din Afganistan si Irak, incearca sa anihileze orice incercari ale altor state de a-i ameninta pozitia de superputere mondiala. Dilema Washingtonului este amplificata si mai mult de alegerile prezidentiale din 2016, in care toti candidatii ii cer presedintelui Obama sa actioneze mai ferm in aceasta directie.

In timp ce niciunul dinte acesti actori mondiali nu doresc sa starneasca un razboi, ei cauta sa demonstreze ca se poate conta pe ei in actiuni militare de scurta durata. In Marea Chinei de Est, China a declarat o zona de aparare aeriana peste un grup de insule nelocuite, amenintand cu actiuni militare impotriva avioanelor care intra in zona fara a cere acceptul autoritatilor chineze de control al traficului aerian.

Ca raspuns, SUA au trimis in zona bombardierele nucleare B-52, fara a informa autoritatile chineze. Nave de razboi chineze si japoneze se sicaneaza aproape zilnic in zona. In Marea Chinei de sud, chinezii si-au construit instalatii militare, incluzand aici piste, radare si baterii de rachete sol-aer. Totul pe insule create prin adaugarea de nisip pe atoli josi. Drept raspuns, SUA au dislocat distrugatoare de rachete in imediata apropiere a insulelor ocupate de China.

Administratia Obama a stabilit o noua baza pentru fortele Marinei in nordul Australiei si si-a consolidat relatiile cu Filipine. SUA doreste sa ajunga chiar la reintoarcerea marinei americane la baza gigant de la Subic Bay, de unde fusese evacuata in 1992 din cauza opozitiei publice.

In Europa, avioanele NATO si cele ale Rusiei se joaca de-a soarecele si pisica in spatiul aerian international, de la declansarea crizei ucrainene. In noiembrie 2014, un submarin neidentificat, dar considerat ca apartinand Rusiei, a intrat in apele teritoriale ale Suediei, care a determinat cea mai mare mobilizare a marinei suedeze de la sfarsitul Razboiului Rece.

Totodata, NATO si Rusia isi consolideaza pozitiile militare din zona de est a Europei. Odata cu doborarea avionului rusesc pe teritoriul Turciei s-a creat si pe aceasta axa un model de actiuni agresive de ambele parti. Avand tot acest tablou la indemana, pe care il putem vizualiza din diferite puncte de vedere, ramane sa asteptam raspunsul viitorului.


Un comentariu:

  1. off topic: Un frumos monolog pe tema iertarii:
    Monolog- Duminica Iertarii:
    https://www.youtube.com/watch?v=Glujdbq7JbM

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.