luni, 6 aprilie 2015

Minunea icoanei Mantuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Eleon - manastirea Inaltarii Domnului din IerusalimManastirea ortodoxa a Inaltarii Domnului de pe muntele Eleon


O icoana a Mantuitorului a salvat manastirea de buldozerele israelitene care au decis sa o demoleze pentru ca nu avea autorizatie de constructie. Desi ctitorul acesteia, arhimandritul Ioachim a cerut eliberarea autorizatiei, oficialitatile israelitene au refuzat sa o emita. Constructia lacasului de cult ortodox a inceput prin asumarea responsabilitatii personale a parintelui Ioachim.     Pe muntele Inaltarii Domnului la cer exista o manastire de maici avandu-l ca staret pe monahul Achilios, de nationalitate greaca. Aici vietuiesc si cateva maicute romance, cateva rusoaice si cateva grecoaice. Toate traiesc in acelasi duh, duhul Sfintilor Parinti, marturisind acelasi crez. Manastirea a fost ridicata pe un loc care apartine Patriarhiei Ortodoxe de Ierusalim, de catre un arhimandrit grec cu numele Ioanichie si este pozitionata vis-a-vis de locul original unde Mantuitorul Iisus Hristos s-a inaltat la cer. Mulți pelerini care ajung in Tara Sfanta, trec si pe la locul unde Mantuitorul s-a "despartit" de ucenicii sai inaltandu-se la cer. Acest loc se afla in prezent in proprietatea unor musulmani.

      Manastirea ortodoxa de pe muntele Eleon din apropierea cetatii Ierusalimului a fost construita de un preot grec cu numele Ioachim. Autoritatile israelitene au refuzat sa-i dea autorizatia de constructie pentru lacas de cult si astfel
parintele a inceput totul pe propria raspundere. Stia ca evreii nu sunt de acord cu ridicarea de noi biserici ortodoxe, dar a sperat ca totusi se vor milostivi si, in cele din urma, vor accepta construirea acelei biserici, in acest sens avand si o promisiune verbala. Autoritatile israelitene l-au lasat sa construiasca biserica pana a finalizat-o, iar apoi au decis demolarea acesteia.


      In 1992, dupa ce biserica a fost construita, pictata si finalizata, autoritatile israelitene din domeniul urbanismului au trimis doua buldozere pentru a demola biserica. Trebuie sa mentionam faptul ca in interiorul cupolei marii biserici, ahimandritul Ioachim a asezat temporar o icoana rotunda Pantocrator. Cand cele doua buldozere au demolat biserica mare de la suprafata (o operatie care a durat doar doua ore pentru a fi infaptuita) s-a intamplat ceva depasit de logica omeneasca; desi biserica era demolata, in loc sa fie distrusa sub moloz, icoana Mantuitorului Iisus Hristos Pantocrator se afla “paradoxal” deasupra ruinelor. Dupa aceasta, cand unul din buldozere a inceput sa distruga podeaua bisericii, aceasta fiind in acelasi timp tavanul demi-solului, icoana rotunda a Mantuitorului s-a rostogolit de la sine si s-a oprit intr-o pozitie ridicata in fata buldozerului. Exact in acel moment capul de otel al buldozerului (care a spart zidul bisericii) s-a defectat, demolarea demi-solului nu a mai putut continuata si cele doua buldozere au plecat fara a se mai intoarce. Astfel, demi-solul a fost salvat in mod miraculos. 

 
      Azi in demisol exista un altar inchinat sfintei Pelaghia. Acest altar a fost amenajat de parintele Ioachim si aici, maicile care vietuiesc in manastirea de pe Eleon, fac zilnic slujbele si traiesc cu convingerea ca icoana Mantuitorului le va proteja si pe viitor.
     Icoana Mantuitorului care a savarsit minunea este asezata intr-o vitrina la intrarea in biserica ramasa in demisol.

prof . Nicolae Marinov

5 comentarii:

 1. ,,CEL MAI MARE PĂCAT ESTE EREZIA!”… ,,VOM FI CHINUIȚI, VOM FI RĂSTIGNIȚI, DAR VOM AVEA PARTE DE ÎNVIERE! AMIN”
  Urmăriți cu atenție mai ales de la min.45.20 (predică a unui papistaș înaintea Porților Împărătești în Catedrala Patriarhală din București, în săptămâna ecumenismului din 2014, sub privirea îngăduitoare a Patriarhului!!!)

  Săptămâna Patimilor – Monahul Teodot – Mănăstirea Petru Vodă.Neamț
  MyDacyan

  https://www.youtube.com/watch?v=SED_8vaLbEI

  Publicat pe 16 apr. 2014
  Operator Imagine Editor Montaj: Dacian Aniței. Mulțumim Monahului Teodot pentru realizarea acestui interviu!

  RăspundețiȘtergere
 2. OFF TOPIC IMPORTANT:

  https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/04/06/ASALTUL-FRANCMASONERIEI-ASUPRA-FUNCȚIILOR-DE-DECIZIE-DIN-STATUL-ROMÂN-CONTINUĂ.../

  RăspundețiȘtergere
 3. Știți cum se poate lua legătura cu maicile de acolo.
  Este un loc magnific

  RăspundețiȘtergere
 4. +972 52-582-8556
  Măicuța Teofana
  (Am fost acolo în octombrie, 2019.)

  RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.