sâmbătă, 11 aprilie 2015

Idei de predici la Sâmbăta Patimilor ale PS Ioan Mihălțan al Oradiei

Sâmbăta Patimilor. 
1. Marea râvnă pentru păstrarea rânduielilor a femeilor mironosițe.
2. Legătura mare dintre cosmos și Dumnezeu, dintre materie și Creator: așa cum a luat parte cosmosul la răstignire participă și la înviere. De fapt la toate lucrările mântuitoare: la Naștere steaua, la Răstignire soarele se întunecă, pământul se cutremură. Chiar și la căderea în păcat. Natura așteaptă și ea mântuirea pentru a fi cer nou și pământ nou.
3. În concepția ortodoxă Mântuitorul  a ieșit din mormânt cu piatra neprăvălită, rămânând pecetluită. Icoana ortodoxă trebuie să-l prezinte pe Mântuitorul înviat desupra pietrei de mormânt. Icoanele ortodoxe prezintă această scenă. Piatra a fost răsturnată să vadă mormântul gol. Este logic: așa cum s-a născut din fecioară, cum a intrat prin ușile încuiate a ieșit și din mormânt.
4. Înfricoșată trebuie să fie realitatea învierii precum și schimbarea la față pentru ucenici. La toate evenimentele dumnezeiești, unde e prezent și omul, omul devine cuprins de frică.
5. Totdeauna la aceste evenimente se prezintă o încurajare pentru om ca și la Buna-Vestire: „nu te teme Marie”.
6. Îngerul cunoștea toate evenimentele lucrării mântuitoare și planurile Mântuitorului ca să-i întărească pe Sfinții Apostoli.
7. Ca să le întărească convingerea învierii nu le-a lăsat doar pe cele ce le-a spus îngerul, ci însuși Mântuitorul se arată lor sub o formă oarecare, încurajându-le.
8. Recunoștința lor față de Mântuitorul și nădejdea întâlnirii cu El.
9. Responsabili, paznicii au relatat arhiereilor evenimentul, mărturia ostașilor încă o dovadă a învierii.
10. Greu se lasă convins în cele ale credinței un suflet plin de ură. Puternice patimi în sufletul omului care încearcă să răstoarne adevărul(învierii) prin mituire.
11.De atunci până la sfârșitul veacurilor miturile strică dreptatea, răstălmăcesc adevărul și creează o mulțime de suferințe  a unora în urma nedreptăților.
12. Ele se țin lanț uneori, mai ales în fața conducătorilor societății, care și ei uneori se lasă mituiți, nu numai soldații cei de rând.
13. Încercarea de a descoperi adevărul prin minciună e zadarnică. Adevărul nu poate fi ascuns, nici acoperit, e ca lumina ce luminează în întuneric. Neputincioase sunt toate în fața adevărului că până în ziua de azi n-a biruit minciuna născocită despre Înviere, ci adevărul că Hristos a înviat. Întru adevăr au suferit mulți mucenici și martiri având convingere fermă că adevărul va birui.

Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999, pp. 201-203

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.