joi, 28 martie 2013

Prof. dr. Vasile Astărăstoae: „Cardul de sănătate cu cip este un abuz din partea statului şi comportă riscuri pe toate planurile”


Preşedintele colegiului medicilor din România condamnă cardul de sănătate

Prof. dr. Vasile Astărăstoae face o critică virulent vizavi de cardul de sănătate, care va fi eliberat din luna septembrie 2012. Unul dintre cele mai controversate aspecte este faptul că pe card, trebuie să ne exprimăm dacă suntem de acord sau nu să ni se preleveze propriile organe, ţesuturi şi celule, după ce vom muri.
 Dr. Vasile Astărăstoae susţine că acest card de sănătate cu microcip este un abuz din partea statului şi comportă riscuri pe toate planurile. Cardul este numai aparent în favoarea asiguraţilor. Este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat. Oricine are un cititor de cipuri compatibil poate să afle tot. Acest lucru violează drepturile la intimitate şi la demnitate ale persoanei şi poate să aducă mari prejudicii.
La Consiliul Europei există o presiune imensă din partea firmelor de asigurări pentru a deveni legal accesul la informaţiile despre sănătatea oamenilor. Forţa financiara uriaşă a acestor "rechini" face ca datele despre posibilele boli ale oamenilor să ajungă la ei pe birou pentru ca ei să ştie dacă fac sau nu poliţele de asigurare şi la ce preţ. Există riscul discriminării persoanelor pe baza informaţiilor personale asupra stării de sănătate, atâta vreme cât acestea nu mai sunt protejate. Datele medicale pot sa fie utilizate inclusiv pentru a distruge o persoana, mai ales într-o societate conflictuală ca cea din România.
Există o tendinţă din partea statului spre autoritarism în sensul de a cunoaşte totul despre cetăţeni şi de a-i controla. Este o încercare de abuz din partea statului şi nu există dezbateri publice. Se introduce o nouă taxă (coplata), fără să întrebe populaţia, deşi românii plătesc asigurările de sănătate. În privinţa donării de organe, vom intra în circuitul european şi vom trimite numărul de organe disponibile spre alte ţări. Şi dacă ar exista mai mulţi donatori de organe nu vor exista mai multe transplanturi în ţara noastră, pentru că fondurile disponibile pentru transplanturi de organe sunt limitate, iar creşterea numărului de donatori ar depăşi limita bugetară.
„Cui vor folosi organele luate de la români?”, se întreabă dr. Astărăstoae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.