luni, 21 martie 2011

Decizie cu talc

Extremistul maghiar de la Miercurea Ciuc a fost mutat disciplinar la Abrud, tocmai inTara Motilor. Decizia ii apartine Comisiei de Disciplina din cadrul directiei de finante, ca urmare a dispozitiilor sefului ANAF, domnul Sorin Blejnar: "din motive disciplinare".
Inca nu exista o decizie judecatoreasca sau vreun proces pe rol in care Csibi Barna sa fie judecat pentru "fapta" sa.
Despre cum se va simti Csibi Barna in Tara lui Avram Iancu (in cazul in care va merge), vom afla peste sase luni.

duminică, 20 martie 2011

Sfanta Amalia


Sfanta cuvioasa Amalia (limba flamanda Amalvergi) a trait in provincia Brabant din Belgia in secolul al VII- lea. A fost sora (sau nepoata) Sfantului Pipinou duce de Brabant. S-a casatorit cu Earl Vitgeron cu care a avut patru fii: Sfantul Goudoulis, Emvertou episcop de Cambal, Raineldis martirul si cuvioasa Faraildis.
Dupa o viata virtuoasa in lume, in care a facut multe activitati caritabile, la batranete s-a inchinoviat la Manastirea Mompez. A practicat virtutile, in mod special virtutea iubirii de aproapele, si a trecut in randul sfintilor la anul 690.
(text tradus din greaca)

Istoricii şi clerul să-şi facă datoria

Referitor la situaţia creată în urma unor manifestări antiromâneşti la Miercurea Ciuc prin care Craiul Ardealului, Avram Iancu, a fost acuzat de genocid şi spânzurat simbolic prin o păpuşă care îl închipuia pe eroul român, am avut o convorbire cu părintele Eftimie Mitra din care redăm câteva fragmente:
-Aţi aflat că la Miercurea Ciuc Avram Iancu a fost judecat şi spânzurat de un grup de maghiari şovini?

-Am auzit ceva. Mi-a adus cineva un ziar şi ce mi-aţi adus pe foile trase la imprimantă de pe internet.
-Cum vede
ţi fapta de la Miercurea Ciuc?
Pe de o parte e de râs dar când te gândeşti că în spatele acestor fapte este un viciu şi un lucru rău nu îţi mai vine a râde. E de râs felul în care s-a petrecut, să judeci un mort, dar e de îngrijorat când te gândeşti la gestul în sine. Se vede clar că e şovinism, ură. Prin acest gest au contrafăcut fapte din istorie după bunul lor plac astfel încât să îşi spele trecutul inversând adevărul istoric. Auzi tu măi frate, Avram Iancu acuzat de genocid. Pentru ce? Că şi-a apărat ţara? Ca să vezi... De fapt adevărul e tocmai invers. Horea, Cloşca, Crişan au fost arestaţi şi condamnaţi de stăpânitorii de atunci deoarece şi-a apărat ţara. Faptul că au condus o răscoală ţărănească nu înseamnă că au făcut genocid. Participanţii la acele revolte populare au fost iobagi, ţărani, oameni asupriţi care tânjeau după libertate, nici decum stăpânitori. Nu cunosc nicăieri în istorie ca vre-un maghiar să fi făcut închisoare sau să fi fost persecutat în România pentru motive de religie sau naţionalism. Vă pot enumera, în schimb, o sumedenie de români care au fost persecutaţi şi omorâţi de armatele ungare sau de dietele maghiare din perioada ocupaţiei austriece şi maghiare. La Beiuş sunt cei doi martiri din anul 1918 cunoscuţi Ciordaş şi Bolcaş, tot la Beiuş cunoaştem pe popa Flore căruia la 1744 i s-a tăiat capul căci a refuzat să treacă la greco-catolicism, la fel ţăranul Găvruţa Petru din Pocola şi alţii din zona noastră. Dar se stie destul de bine de cele petrecute la Trăsnea, Moisei şi Ip, de martiriul lui Tămase Tudoran din Maramureş sau Oprea Miclăuş, un ţăran din mărginimea Sibiului care a murit la închisoarea Kufştain din Munţii Tirol- Austria şi mulţi alţii. Toate astea românii le-au iertat şi au trecut peste ele. Mergeţi la Ţebea şi vă veţi convinge. Să vedeţi gorunul lui Iancu, mormântul, biserica din cimitir şi toate celelalte. Acestea sunt mărturii vii a adevăratei istorii. Din păcate azi se urmăreşte ca noi să nu ne mai cunoaştem adevărata istorie. Am ajuns ca în unele manuale domnitorii noştri să fie trataţi ca nişte oameni imorali. Ce să mai spunem de felul în care îl batjocoresc pe Eminescu, cum încearcă să defaime sub ochii noştri unul din adevăraţii patrioţi ca el (se referă la Mihai Eminescu) şi alţii. Avram Iancu a luptat pentru eliberarea de sub iobăgie şi pentru o viaţă liberă şi pentru români ca şi pentru maghiari.

-Dar, să judeci un om mort...

A judeca morţi e o prostie inspirată din catolicism. Astfel de fapte se pot cataloga atât tragice cât şi comice. La anul 896 un papă cu numele Ştefan al VI- lea care avea de anulat unele decizii ale predecesorului său Formosus a intentat un proces fictiv după moartea acestuia şi l-a condamnat. Papa Formosus a luat hotărâri care au incomodat pe mulţi dintre împăraţii acelor timpuri iar Ştefan al VI- lea avea de plătit o poliţă celor ce l-au ajutat să devină papă. Astfel a făcut această mascaradă judecând un om mort. După acel proces dubios hotărârile luate de papa Formosus au fost declarate invalide iar mortul excomunicat. Ca pedeapsă osemintele mortului au fost tăiate în bucăţi şi apoi târâte pe străzile Romei. Acest papă Formosus a murit cu nouă luni înainte de a fi judecat şi pedepsit.
-Dar un papă poate fi excomunicat? Papii nu sunt infailibili?

-Chestia asta cu infailibilitatea e o inovaţie apuseană care prinde la naivi. Într-o perioadă erau câte trei sau patru papi care se excomunicau unii pe alţii, unul la Roma altul prin Franţa şi tot aşa. În cazul ce l-am spus adineaori e firesc că unul din cei doi papi nu putea fi infailibil, ori Formosus ori Ştefan al VI- lea a greşit.

-Aţi amintit adineaori de câţiva martiri omorâţi pentru refuzul de a trece la Catolicism.

-Da, Popa Flore, ţăranii Oprea Miclăuş, Tănase Tudoran, Găvruţă Petru şi alţii... Uniatismul a fost o creaţie a imperiului Habsburgic cu susţinerea autorităţilor locale maghiare. Ardelenii au simţit că unirea cu Biserica Romei a fost o manevră politică prin care se urmărea dezbinarea românilor din teritoriile cucerite şi tocmai de aceea au luptat pentru a putea rămâne uniţi în jurul Bosericii Ortodoxe aşa cum au fost şi până atunci. Prin ortodoxie românii din Ardeal au rămas uniţi cu românii de peste carpaţi. Cei care au luptat pentru această unitate a românilor au fost prigoniţi şi chiar omorâţi.

-Cum vi se par reacţiile pe această temă? Vadim Tudor a cerut ca iniţiatorul faptelor de la Miercurea Ciuc să fie expulzat din ţară.

-Ca preot aş spune să i se dea dreptul la căinţă. Cu siguranţă dacă Ştefan cel mare ar fi trăit nu l-ar fi excomunicat ci mai degrabă l-ar fi pedepsit, poate tot cu moartea, aşa precum şi el l-a condamnat pe un erou al neamului, pe Avram Iancu. Nu cred că politicienii noştrii de azi vor avea curajul să ia o atitudine fermă în această privinţă. Nu mă refer doar la pedepsirea persoanei ci mai ales la amendarea faptei, deoarece aceasta e o călcare în picioare grosolană a istoriei noastre. Dacă ar fi după mine l-aş pune să facă o căinţă publică şi dacă s-a căit l-aş ierta de data asta dar să nu se mai repete. Dar nu stiu ce vor face cei de sus. Asta e o chestiune de justiţie. Un tribunal poate decide asupra acestei fapte. Politicienii noştri se vor uita mai întâi la interesele personale, să nu işi piardă relaţiile în occident şi la tot felul de chestiuni de genul acesta, numai la interesele naţionale nu se vor uita. Parcă nu i-am cunoaşte, toţi sunt vânduţi. On om corect nu ajunge în funcţii de conducere în Stat. Dar să îi vezi cum vin în campania electorală să ne spună că ne iubesc pe toţi şi fac orice pentru ţară. Nu de la politicienii trebuie să aşteptăm reacţii, ăştia nu fac nimic dacă nu li se dă voie dinafară. Istoricii sunt cei care trebuie să îşi facă datoria, să aibă curajul să spună pe faţă adevărata istorie. De la istorici, de la asociaţiile neguvernamentale, de la cler, de la intelectuali etc. trebuie să aşteptăm reacţii. Mai ales de la cler căci în prezent doar Biserica mai deţine istoria adevărată. Acestea în limita decenţei să nu iasă tulburări şi alte pricini de sminteală. Trebuie spus doar adevărul fără a jigni pe nimeni.

-Spuneaţi de justiţie. Ar trebui dat în tribunal?

-Da. Fapta lui a creat multă tulburare. Dacă un român ar fi făcut un astfel de gest să vezi cum ar fi scris toată presa din lume. Imediat l-ar fi condamnat. Sunt ONG-uri care ar trebui să se implice în acest sens. Nu de dragul de a-l pedepsi dar ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de lucruri. Deocamdată nici guvernul şi nici parlamentul de la Bucureşti nu are interes să facă legi prin care să protejeze interesele Statului Român. Acolo se urmăresc doar interese personale, atât. Când catolicii şi maghiarii din Ardeal au vrut proprietăţile avute înainte de 1918 aici, domnii politicieni au fost cuminţi şi au ascultat directivele trasate şi astfel au dat legea 247 prin care se retrocedează aceste bunuri imobile ce constă în imense domenii de păduri, păşuni, terenuri arabile, intravilane şi extravilane, clădiri şi multe altele. Spune-am de justiţie referindu-mă la o justiţie dreaptă. Din păcate nu există legi în România prin care să se ia măsuri împotriva celor ce batjocoresc românismul. Conform actualei legislaţii din România nu există legi prin care să se stopeze antiromânismul. Există în schimb legi prin care românii nu au voie să fie respectaţi în ţara lor, legi prin care te poţi manifesta antiromâneşte oricând şi oricât doreşti.

-La ce vă referiţi?

-Să vă dau un exemplu. M-a sunat la telefon un cunoscut să îşi spună o nemulţumire. Un oficial al statului român din Oradea purta în timpul serviciului însemne ale statului maghiar. Acest lucru nu a deranjat pe nimeni. Acel oficial lucra în domeniul sanitar, la sanipid. În timpul unei inspecţii prin piaţă îi cere unei femei care vindea la masă într-o hală să dea jos icoanele de pe perete că deranjează. Ei vedeţi? Icoanele ortodoxe deranjează pe oficialii statului dar însemnele statului ungar pe îmbrăcămintea unui oficial al statului român nu a deranjat pe nimeni. Astfel de cazuri sunt tot mai multe pe aici dar nu din partea oamenilor de rând, a celor care trăiesc paşnic ci din partea celor care caută tulburări pe această temă, a şovinilor minoritari. Ia spune tu unui catolic sau unui ţigan ceva să nu-i fie pe plac să vezi cum îţi sare în cap ăia de la Drepturile Omului şi ajungi în tribunale şi pe la Haga.

-A doua zi în câteva localităţi din Bihor peste indicatoarele în limba maghiară a fost pus drapelul românesc. A fost o reacţie a unor români la ce s-a întâmplat la Miercurea Ciuc?

-Nu ştiu ce a fost. Dacă într-adevăr au fost români nu trebuie să le aprobăm gestul. Nu aşa trebuie reacţionat.

-Preşedintele executiv UDMR – Bihor, Szabo Odon, a emis un comunicat de presă, doar pentru presa maghiară, prin care spunea maghiarilor din Bihor să nu răspundă unor astfel de gesturi. Din comunicat reieşea că la baza faptelor au fost români.

-Are dovezi în acest sens?

-Nu, nu a avut dovezi. Cel puţin, nu le-a făcut publice...
-
Nu cumva au fost oameni puşi de el ca să caute motiv de scandal şi să pară în faţa lumii că e păciuitor? Nu văd de ce românii să facă aşa ceva. Aici în zonă românii şi ungurii se înţeleg bine, oamenii de rând. De obicei liderii UDMR incită la şovinism. Unii îi iau în seamă, alţii nu. De obicei multe dintre scandalurile de acest gen sunt şi imaginare sau create artificial. Odată un lider maghiar şi-a pus la poştă o scrisoare de ameninţare scrisă la calculator şi apoi a chemat presa să strige în gura mare că a fost ameninţat de români. Multe dintre acestea le fac şi ca să pozeze în poziţie de victimă încercând să atragă mila opiniei publice. Chestia cu indicatoarele m-i se pare a fi un spectacol regizat peste noapte. Când Hitler a vrut să atace Polonia a căutat un motiv. A îmbrăcat căţiva germani în uniformă de soldaţi polonezi şi i-a pus să omoare câţiva grăniceri germani. Astfel a avut pretext să atace Polonia. Astfel de trucuri nu sunt noi. Firesc, exemplul pe care vi l-am dat e de o cu totul altă amvergură. Faptul că un comunicat de presă a fost dat doar pentru o parte a presei e cam ciudat. Catolicii, maghiarii, evreii şi ţiganii se plâng mereu că nu au drepturi şi că sunt trataţi diferenţial în România. Firesc că e un fals. Toate aceste plângeri ale lor sunt adresate la forurile internaţionale şi în presa internaţională. Multe dintre acestea au fost preluate din presa din România. Credeţi că cei de la presă din Germania sau din Franţa verifică informaţiile preluate din presa din ţară? Nici vorbă. Ei, iată că astfel îşi fac o imagine de victime in lume şi toată lumea din străinătate crede că românii sunt nişte prigonitori a minorităţilor. Defapt nu e adevărat. Mai bine zis e chiar invers. Dacă se dovedeşte că făptaşii au fost români trebuie să îşi repare greşala şi să fie traşi la răspundere, iar dacă nu, domnul Szabo Odon să işi revizuiască comunicatele de presă.
-Ce ar trebui făcut?

Am mai spus asta. Istoricii români să fie mai curajoşi, să spună lumii adevărata istorie chiar cu preţul martiriului. Asta este de datoria lor. Nu cunoaşte presa internaţională adevărata istorie. În general, în lume, nu se cunoaşte adevărul despre România.

-Într-o emisiune la TVR1, doi ziarişti spuneau că datorită sprijinului acordat de statul maghiar intrăm în spaţiul Şenghen şi prin reacţiile împotriva a ce s-a întâmplat la Miercurea Ciuc stricăm relaţiile cu Ungaria.

-Care relaţii? Ziariştii aceştia or fi plătiţi să spună astfel de prostii. Asta e slugărnicie în toată regula. Din cauza unor astfel de formatori de opinie imaginea noastră în lume e deformată sau trunchiată. Sunt în presă aşa-zişi formatori de opinie care fac tot felul de diversiuni încercând să transmită idei pe care sunt plătiţi să le răspândească. Aceştia au rolul de a forma păreri în rândul maselor. Practic e o manipulare în masă. La unii prinde, la alţii nu... La fiecare după cum e educat.

-În ziarul Cotidianul din 17 martie scrie că senatorii PDL au votat zi de odihnă pentru parlamentari în zilele de 14 şi 15 martie, de ziua naţională a Ungariei.

-Să înţeleg că parlamentul român a avut zi nelucrătoare de ziua naţională a Ungariei?!

-Da.

-No vedeţi!? Ce am spus adineaori? Că toţi sunt vânduţi. Poţi să îi laşi pe minoritari să îşi sărbătorească zilele lor, dar asta e o exagerare. Nu am auzit ca parlamentul ungar, bulgar sau rus să aibă liber de 1 decembrie. Dacă până acolo s-a ajuns nu mă miră că această grupare extremistă au avut curajul să sfideze o ţară întreagă şi să îl spânzure pe Avram Iancu.

-E o grupare organizată la mijloc?

-Da, se numeşte „Garda Secuiască”, dar mai sunt şi altele tot de natură extremistă şovină.

-Credeţi că e ceva pus la cale dinainte, referitor la ce s-a întâmplat la Miercurea Ciuc?

-Cred că aceia care au făcut acest gest au avut un spate asigurat de şi-au permis acest lucru. Prea multă îndrăzneală în acest sens. Nu doar ei ci în general şovinii din Ardeal prind îndrăzneală, se simte asta. Ei ştiau dinainte că nimeni nu le va face nimic şi de aceea sfidează o ţară întreagă. Dar majoritatea maghiarilor şi a românilor din Ardeal nu se iau după ei, cel puţin deocamdată. Această chestiune ar fi putut fi lămurită foarte simplu printr-un comunicat al statului ungar prin care se dezice de maghiarii şovini din România. Şovinismul nu e bun, indiferent că ar fi români, maghiari, turci sau Chinezi. Una e să îţi iubeşti ţara şi să îţi promovezi valorile proprii şi alta e să calci în picioare valorile unei alte naţii.

-Unii lideri maghiari s-au dezis de faptele celor de la Miercurea Ciuc. Credeţi că au fost sinceri?

-Să sperăm că da. Nu putem şti ce e în mintea unora. De multe ori în declaraţiile oficiale sunt în contradicţie cu ce este în cuget. Asta e diplomaţia. Noi să sperăm că au fost sinceri.

A consemnat prof. Cristian Marc,
17 martie 2011

joi, 17 martie 2011

Se asteapta un raspuns din partea d-lui preşedinte executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon

ASTRADROM BIHOR a aflat din presa locala, de comunicatul UDMR BIHOR publicat in presa maghiara,(http://www.bihon.ro/indicatoare-rutiere-vandalizate-in-bihor/news-20110316-03355104 )si in privinta acestuia are urmatorul raspuns:
ASTRADROM BIHOR ii cere d-lui preşedinte executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon,sa dovedeasca ca acele fapte au apartinut unor cetateni romani de nationalitate romana precum reiese din comunicatul prin care se spune „credeam că asemenea manifestări vor dispărea în contextul Europei Unite”. Szabo Odon le cere maghiarilor să aibă „înţelepciunea de a calma astfel de provocări”. „Nu suntem dispuşi să renunţăm la drepturile noastre, dobândite deja”
Consideram spanzurarea lui Avram Iancu de la Miercurea Ciuc un fapt care dovedeste cine sunt cei care provoaca si “intelepciunea”de care s-a dat dovada . In cazul de la Miercurea Ciuc se vede clar cine sta la baza actiunii.
In cazul indicatoarelor din Bihor unde peste inscriptiile in limba maghiara s-a lipit tricolorul romanesc,consideram ca este tot o actiune a unor sovini maghiari care au cautat pretext de galceava pe aceasta tema: sovinismul.
Mentionam ca evenimentele de la Miercurea Ciuc au avut loc cu o zi inainte de lipirea tricolorului pe indicatoarele in limba maghiara.Nu credem ca acest gest ar fi al unor romani,cerem dovada in acest sens. De ce acest comunicat a fost trimis doar presei maghiare? Mentionam ca multi maghiari citesc si presa romana. Dupa cum am mentionat in comunicatul nostrum anterior referitor la “spanzurarea” lui AVRAM IANCU la Miercurea Ciuc socotim ca aceasta actiune din Bihor,este o nascocire politica a UDMR.

Biroul de presa
Purtator de cuvant,

CEZARA FILIP

miercuri, 16 martie 2011

Cine il condamna pe AVRAM IANCU

Asteptam reactiile oficiale ale statului roman si maghiar

ASTRADROM a luat cunostinta de actiunea sovina a maghiarilor de la Miercurea Ciuc prin care onoarea romanilor ardeleni a fost calcata in picioare.
De ziua maghiarilor (15 Martie), anul curent, la Miercurea Ciuc s-a organizat un proces simbolic, prin care Avram Iancu a fost judecat si condamnat la moarte prin spanzurare. Actiunea a avut caracter ,,informativ”si, implicit prin felul in care a avut loc : ,,educativa”. In sentinta de condamnare a lui AVRAM IANCU se mentioneaza ca este vinovat de ,,genocid impotriva maghiarilor".
,,Informarea “ pe care au facut –o organizatorii este o falsificare grosolana a istoriei. ASTRADROM recomanda in aceasta privinta o cercetare amanuntita a evenimentelor si a contextului in care acestea au avut loc precum si cine sunt cei care se ascund in spatele unei astfel de actiuni ,,informative”.
Organizatorul este Garda Secuiasca din Miercurea Ciuc, iar initiatorul Csibi Barna, functionar public in Ministerul Finantelor. Garda Secuiasca este o organizatie sovina anti romaneasca functionand in Romania ca asociatia culturala maghiara.
Actiuni de acest gen sunt o provocare mizerabila si incitare la ura interetnica. In fata acestor provocari nu trebuie reactionat cu aceeasi moneda (ceea ce se si urmareste de fapt), dar nici nu trebuiesc lasate fara raspuns.
Daca romanii ardeleni i-au iertat pe Horthy, Bukov, si pe altii care i-au macelarit pe romanii din Ardeal in timpul ocupatiei austriece si maghiare consideram ca gestul Garzii Secuiesti este lipsit de scrupule, cu atat mai mult cu cat Avram Iancu a luptat pentru eliberarea de sub jugul iobagiei indiferente ca acei iobagi erau romani sau maghiari.
Trebuie mentionat in acest sens ca acestor provocari nu le dau curs nici maghiarii din Ungaria, nici cei din Romania,ele fiind grupuri sovine izolate incitate de catre liderii politici maghiari din Romania.

Asteptam in acest sens reactiile oficiale ale statului roman si maghiar. Asupra acestui subiect vom reveni cu amanunte pe blogul ASTRADROM.

Purtator de cuvant,
Cezara Filip

luni, 14 martie 2011

Icoana Kazanskaya a fost sarbatorită la Oradea

Icoana Kazanskaya, protectoare împotriva ereziilor, a fost sărbătorită prin slujbe si ceremonii religioase. Peste 500 de credincioși s-au închinat la icoană și au participat la ceremoniile din cursul zilei, culminând cu o impresionantă procesiune.
Duminică 13 martie a.c. Biserica Ortodoxă a celebrat Duminica Ortodoxiei”. Icoana Kazanskaya, care se află la Biserica Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, a fost celebrată de orădeni prin slujbe si ceremonii religioase.
Icoana Kazanskaya, a lăcrimat pe data de 29 august 2009, când se afla la Schitul Huta. Acastă icoană este protectoare împotriva ereziilor și de aceea credincioșii ortodocși o serbează în Duminica Ortodoxiei.
Slujba de priveghere din ajunul sarbatorii a fost închinată acestui eveniment iar duminică de dimineață s-a citit acatistul iar după aceea s-a oficiat slujba Sfintei Liturghii. La sfârșitul Liturghiei pr Aurel Pușcaș a rostit un cuvânt de învățătură după care a dat citire pastoralei Sf. Sinod al BOR. În cuvântul său, pr Pușcaș, a vorbit despre însemnătatea păstrării dreptei credințe și cinstirea icoanelor: “Azi sărbătorim izbânda ortodoxiei la soboarele ecumenice impotriva ereziilor și a rătăcirilor iconoclaste” amintind printre altele de mahrama Sfintei Veronica și de icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca lângă crucea Mântuitorului.
După terminarea slujbelor religioase peste 500 de credincioși au participat la o impresionantă procesiune în jurul bisericii având prapori cruci si icoane. N-au lipsit din cadrul procesiunii icoana Maicii Domnului ocrotitoare împotriva ereziilor și protectoare a dreptei credințe și icoana hramului cu Sfinții Gherman și Casian. Procesiunea a fost salutată de mulți locatari din vecinătate care s-au alăturat credincioșilor prezenți.
La procesiune a participat și pr Eftimie Mitra, proprietarul icoanei, care a spus că va lăsa icoana la Oradea pentru o perioadă mai lungă.

Claudia Bumb