joi, 24 februarie 2011

Protosinghelul Petroniu Tănase din Sfântul Munte Athos a plecat la cer


Unul dintre marii duhovnici ai Ortodoxiei, părintele protosinghel Petroniu Tănase, a plecat ieri la Hristos. Fostul egumen al Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos a fost un cunoscut duhovnic, iubit de credincioși, atât în România, cât și în Grecia.
„Cum ți-ai pregătit aripile aici, așa o să zbori dincolo ...“, spunea părintele Petroniu Tănase, care și-a început zborul lin ieri după-amiază. Marele duhovnic a simțit încă din luna ianuarie că Dumnezeu îl va chema curând în împărăția cerurilor, când și-a anunțat retragerea din ascultarea de egumen al Schitului Prodromu din Muntele Athos. Trecerea sa la cele veșnice reprezintă o pierdere, atât pentru obștea schitului românesc de la Muntele Athos, cât și pentru întreaga Ortodoxie, fiind un duhovnic iubit deopotrivă în Grecia și România natală.
Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 24 februarie, conform rânduielilor monahale din Sfântul Munte, anunță Agenția de știri BASILICA.Duhovnic smerit, cu trei diplome de licență.
Părintele protosinghel Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914, în comuna Fărcașa din județul Neamț. Pașii tinereții, îndrumați de râvnă dumnezeiască, l-au purtat la începuturi la Mănăstirea Neamț, unde s-a și călugărit. Din creierii munților moldavi a plecat apoi la Mănăstirea Antim din București, urmează cursurile Facultății de Teologie, a celei de Matematică și Filosofie, remarcându-se, deodată, ca un strălucit și smerit monah al Antimului.
A fost membru al „Rugului Aprins“ de la Mănăstirea Antim, ultimul bastion de rezistență al intelectualității creștine românești interbelice, distrus definitiv de regimul comunist la sfârșitul anilor 50, prin întemnițarea membrilor. Dornic de o viață spirituală intensă și netulburată, părintele Petroniu Tănase ajunge la Sfântul Munte în anul 1978. Odată cu venirea lui aici, obștea Schitului românesc Prodromu se revigorează.
Din anul 1984, părintele Petroniu Tănase este protosinghel, duhovnic și bibliotecar, făcând ca toate să respire românește, „simțindu-se duh românesc“.
Printre cărțile scrise de duhovnicul Petroniu se numără: „Ușile pocăinței. Meditații duhovnicești la vremea Triodului“, apărută la Editura Trinitas, „Chemarea Sfintei Ortodoxii“ și „Bine ești cuvântat, Doamne - meditații“, ambele apărute în anul 2006, la Editura Bizantina, București.„Nimic nu se împlinește fără puterea Duhului Sfânt“.
În vara anului trecut , Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-a întâlnit la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos cu, pe atunci, starețul acestui așezământ monahal, părintele Petroniu. Înalt Preasfinția Sa a împărtășit apoi și cititorilor „Ziarului Lumina“ din învățăturile marelui duhovnic. „În timpul șederii noastre la Prodromu, l-am întâlnit pe părintele stareț Petroniu Tănase, care ne-a vorbit despre viața Bisericii, despre viața monahală, în special. Dată fiind statura duhovnicească a părintelui Petroniu, vârsta și experiența Cuvioșiei Sale, am socotit de bine a comunica și altora, în sinteză, cele auzite de la marele duhovnic athonit“, rememora, pentru credincioși, IPS Teofan, care a remarcat la părintele Petroniu un „glas încet, adânc“ și „o coerență uimitoare în exprimare“.
Astfel, părintele Petroniu a îndemnat ca „Biserica Ortodoxă să rămână «duhovnicie». Nimic nu se împlinește fără puterea Sfântului Duh. Astăzi duhul lumii pătrunde peste tot, uneori chiar în Biserică, în viața de parohie și de mănăstire. Cu ajutorul duhovnicului, omul este chemat să se înduhovnicească prin Hristos Cel mort și înviat care a pnevmatizat, îndumnezeit firea umană pe care a înălțat-o la cer, așezând-o pe tronul Sfintei Treimi“.
Părintele stareț, trecut ieri la Domnul, a făcut referire și la slujirea arhiereului, care „este chemat să manifeste dârzenie întru apărarea credinței, în relație cu eterodocșii și întru promovarea unei vieți curate. Chipul Sfântului Ioan Gură de Aur și al Sfântului Vasile cel Mare sunt elocvente în acest sens pentru orice slujire arhierească. Încrederea preoților și credincioșilor în ierarh se menține atunci când aceștia arată fermitate întru apărarea credinței și a unei viețuiri creștine curate“.
IPS Teofan a subliniat cu același prilej că aceste gânduri au fost exprimate „dintr-o inimă continuu rugătoare, dintr-o minte luminată de smerenie, dintr-o experiență de aproape un secol de viață“.
„Singuri trebuie să ne îndreptăm, prin căință sinceră, fapte bune, post și rugăciune...“
Protosinghelul Petroniu Tănase din Sfântul Munte Athos a plecat la cer. Domnul Dumnezeu a chemat la Sine una din cele mai frumoase flori răsărite în veacul trecut pe pământul românesc. Întreaga sa viață a fost o jertfă continuă în duh de rugăciune. De foc i-a fost rugăciunea cât a trăit pe pământ. Nădăjduim că focul rugăciunii pentru noi, cei din lume, va fi și mai intens după plecarea părintelui Petroniu în veșnicie.
Îl plâng călugării din Moldova și din țară, îl plâng părinții atoniți, îl plâng miile de pelerini veniți din Țara Carpaților să se odihnească pentru o clipă în incinta sacră a Schitului Prodromul. Îl plângem cu toții, dar „nu ca cei ce nu au nădejde“. Om al Învierii, părintele Petroniu cel răstignit prin smerenie de-a lungul întregii sale vieți, se odihnește acum în lumina Celui răstignit și înviat. Dumnezeu să-l odihnească în pace și, acolo sus, să aibă grijă, prin rugăciune, de noi răstigniții, îndurerații acestei lumi, doritori ca și el de lumina Învierii. Veșnică să-i fie pomenirea ! În Domnul să-i fie odihna ! Împărăția Cerurilor să-i fie moștenirea ca răsplată pentru viața ce a dus-o pe pământ !

† Teofan,
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Parintele neamului in fata unei calomnii mediatice

Consiliul director ASTRADROM intrunit azi 22 februarie 2011 a dezbatut chestiuni legate de organizarea asociatiei printre care s-a discutat si despre calomnierea parintelui Iustin Parvu prin intermediul unor mijloace de informare in masa.
Se aduc acuze duhovnicului Romaniei ca i s-a cantat cantece legionare. In nenumarate randuri parintele Iustin a marturisit ca a sustinut miscarea legionara. Nu e un secret. Daca maicile au vrut sa ii ofere un cantec prin care sa isi aminteasca de tineretea sa, nu consideram a fi o gresala.
In ce priveste informatiile vehiculate cu tendentiozitate nu le aprobam si indemnam pe fiecare roman sa tina seama si de cine sunt cei ce se ascund in spatele acestor diversiuni.
Consideram ca problema legionarismului e o chestiune de trecut, de istorie, un capitol din istoria Romaniei care, desi e incheiat, a reprezentat modul de gandire a unei mari parti a romanilor din perioada interbelica. Foarte multi intelectuali si oameni de cultura au fost legionari. Daca aceasta este convingerea parintelui Iustin avem dreptul sa o respectam asemenea cum o respectam pe a oricarui cetatean roman.
Cezara Filip,


Tinand seama de actiunile media ale Antenei 3 indreptate impotriva parintelui Iustin Parvu, ne-am gandit sa vedem si alte pareri despre acest subiect. In continuare prezentam un fragment din conversatia de ieri cu parintele Eftimie Mitra:
- Cum vedeti aparitia unei emisiuni la televiziune in care parintele Iustin Parvu este acuzat ca a fost legionar.
- Nu stiu despre ce e vorba ca nu ma uit la televizor. E normal sa il acuze de acest lucru deoarece nici comunistii si nici capitalistii nu au aprobat existenta unei miscari nationaliste in Romania. Tocmai din acest motiv in manualele scolare, atat cele din perioada comunista cat si cele de azi, din capitalism, legionarii sunt prezentati ca si niste raufacatori. Aceasta este politica. Probabil ca daca nationalistii ar fi la guvernarea Romaniei ar scrie in manualele scolare acelasi lucru despre comunisti sau capitalisti. Televiziunea sau massmedia in general se conformeaza curentelor de la putere, altfel nu ar fi capabile sa existe si sa reziste mult timp dupa infiintare.
- Cum vedeti existenta legionarilor in Romania?
- Nicicum pentru ca ei nu mai exista. Sunt doar acei batrani care mai supravietuiesc si de la care aflam o alta istorie decat ceea ce ne ofera sistemul. Marturiile supravietuitorilor se bat cap in cap cu ceea ce suntem invatati in scoli. Aceasta e un capitol de istorie pe care il gasim in literatura bisericeasca atunci cand citim despre jertfele celor inchisi atat de capitalisti inainte de 1948 cat si de comunisti dupa venirea lor la putere cum e si cazul lui Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide si altii despre care se pot gasi in carti.
Poate ca nu ar strica sa reinvie acest spirit, dar nu-i cine. In acesti batrani vad chipul adevaratilor legionari, oameni care au suferit si s-au jertfit pentru neam si Biserica. Astia, tineri de azi, multi sunt doar niste galagiosi. Cel putin asa ii vad din punctul meu de vedere.
- Legionarii sunt prezentati niste razvratiti...
- Probabil ca asa si este... dar impotriva cui sunt razvratiti? Impotriva lui Hristos? Nu, in nici un caz. Mai degraba s-au razvratit impotriva unor sisteme si curente politice si ideologice care l-au eliminat pe Hristos din gandirea si simtamintele omenirii, din vata individului dar si a societatii. Se pare ca acesti razvratiti au sfinte moaste si nu cei ce ii calomniaza. Vedeti pe parintele Ilie Lacatusu, a fost legionar si are sfinte moaste, mergeti la Aiud si veti vedea moaste ale acestor razvratiti sau cum io mai fi numind ei.
- Care ei?
- Puternicii zilei. Astia care conduc lumea dupa principiile lor.Cu siguranta nu veti vedea niciodata sfinte moaste a celor din televiziune care vorbesc rau despre acesti marturisitori, si nici a politicienilor sau a celor ce slujesc acestor curente.
- Dar ati vazut ce spune patriarhia si Mitropolia Iasilor?
- Nu, n-am vazut.
- Spun ca ei nu aproba nici o vrasmasie rasiala, etnica sau religioasa. Si clericii sa se rezume strict la invatatura Evangheliei.
- Si ce legatura are asta cu cantecele maicilor, poate ca se referea la altceva. In cantecele acelea au discriminat pe cineva?
- Probabil ca se refera la doctrina legionara.
- Nu stiu prea multe despre doctrina legionara dar, din cate am vorbit cu cativa batrani ce au facut parte din aceasta miscare, stiu ca legionarii nu erau de acord ca evreii si masonii sa puna stapanire pe bunurile materiale ale Romaniei, sa conduca administrativ si financiar multe din afacerile economice interne si externe ale romanilor. Probabil ca asta sa ii fi deranjat, ca in ideile lor, legionarii, nu erau de acord cu cei ce azi detin monopolul economic si financiar al lumii. Daca e vorba de evrei atunci da, ii inteleg pe cei cu functii in administratia Bisericii. La fel si in cazul cipurilor sau a pedepsirii celor doi ierarhi de la Oradea si Timisoara, care au slujit cu catolicii, nu au luat decizii dupa invatatura Bisericii, se tem si ei. Nu prea le place sa fie criticati, se straduiesc mult sa tina imaginea nederanjata in fata opiniei publice si pe langa asta tin mult si de acele functii. Ce sa le faci? Sunt si ei oameni. Nu trebuie sa ii judecam, fiecare avem putinte si neputinte.
Problema evreilor e foarte sensibila in lume, daca zici ceva de ei esti rasist, antisemit sau cum si cum mai stiu ei sa iti zica, sa te acuze. Daca zice cineva rau de romani nu e nici o problema, nimeni nu te acuza ca esti antiroman. Azi fereasca-te Dumnezeu sa zici ceva rau de catolici, evrei, maghiari sau tigani ca iti sare in cap un sistem intreg. Acest sistem e antinationalist, bineinteles. Ca sa fi pe placul lor trebuie sa renunti la tot ce e romanesc, sa il condamni pe Stefan cel Mare, pe Mihai Viteazul sau pe Mihai Eminescu si sa fi ecumenist. Cand vi sa sustii valorile tale nationale zice ca esti fanatic. Asta e, ce sa ii faci. Datoria noastra e sa mergem inainte, cat putem, si sa nu ne lasam afectati de aceste denigrari. E si asta o metoda psihologica prin care sa te faca sa te opresti din drumul tau. Sa te retragi de dragul sa nu fi criticat si astfel sa stai cuminte in banca ta. Ei vedeti acesti razvratiti din inchisori nu aveau sfinte moaste daca stateau cuminti in banca lor dupa cum voiau conducatorii sistemului. Daca e sa ne luam dupa Evanghelie am putea spune ca si Hristos a fost antisemit ca i-a mustrat pe liderii evreilor spunandu-le ca sunt pui de vipera si morminte varuite. Ei asta e vedeti... Trebuie sa ascunzi ca evreii nu prea ii iubesc pe crestini. Asta-i sistemul. Au format o comisie compusa si din catolici in care s-au decis ca, in timp, sa scoata din Biblie pasajele unde scrie ca evreii l-au rastignit pe hristos si l-au batjocorit. Deocamdata hotararile acelei comisii nu sunt puse in practica dar arata modul de a proceda. Ei prin comisii, si simpozioane decid mersul lumii fara a tine seama de ceea ce invata Sfintii Parinti.
- Dar in Evanghelie nu spune sa fim supusi stapaniilor?
- Ba da, asa spune, dar asta pana la pacat. Gasim exemple in cartea Faptele Apostolilor cum Sfantul Apostol Pavel indemna sa se asculte de Dumnezeu mai mult decat de oameni, asta doar in cazul in care ti se interzice sa marturisesti crezul tau. Aici e vorba de crez nu de chestiuni administrative. In cele administrative trebuie sa ascultam si sa ne supunem dar cand e vorba de credinta trebuie sa urmam pe sfinti. Cititi vietile sfintilor si veti vedea ca multi ierarhi au fost exilati deoarece s-au impotrivit pacatelor savarsite de imparati si i-au mustrat. Au renuntat la functiile lor, si la avantajele lumesti de pe urma acestor ranguri, pentru a marturisi pe Hristos, nu s-au spalat pe maini cu niste comunicate date la comanda.
- Daca legionarii ar fi trait in timpurile noastre ati fi facut parte din aceasta miscare?
- Nu, pentru ca nu simt nevoia sa fac parte din vre-o anume organizatie sau partid. Dar in ce priveste convingerile lor i-as fi sustinut acolo unde gandirea mea e la fel cu a lor. Daca parintele Iustin a avut aceasta simpatie e dreptul lui. Se pare ca democratia functioneaza doar pana acolo unde n-ai voie sa superi pe stapanii vremii, convingerile lor si modul lor de viata.
Andreea Man

marți, 8 februarie 2011

Icoana Maicii Domnului din Kazan (sau Kazanskaya)

icoană făcătoare de minuni (sărbătorită în 8/21 iulie şi 22 octombrie/4 noiembrie

Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoană facătoare de minuni foarte cunoscută, mai cu seamă, în Biserica Ortodoxă Rusă şi este considerată ocrotitoarea oraşului Kazan şi a poporului rus.
In 1579, Maica Domnului s-a arătat unei copile de 9 ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Vedenia s-a repetat până când copila a înţeles că icoana trebuie luată de sub vatra odăii indicate. Pe 8 iulie 1579 aveau să descopere icoana făcătoare de minuni.
Vestea despre icoana descoperită în mod miraculos s-a răspândit în întregul oraş. Grupuri întregi de oameni au început a se îndrepta către casa copilei pentru a vedea Icoana şi a i se închina.
Ulterior Fecioara din Kazan a fost purtată în procesiune în Biserica Sfântului Nicolae, iar apoi în Catedrala Buneivestiri, loc în care mulţi credincioşi alergând cu credinţă, au primit tămăduire sufletească si trupească.
Aceste fapte minunate l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească o mănăstire de maici, unde a asezat icoana. Tânăra Matrona si mama sa au devenit primele vieţuitoare ale acestui aşezământ.
O copie (litografie) a acestei Sfinte Icoane a fost dăruită de fratele Neagu Petru (“înainte de a lua calea mănăstirii”) părintelui Eftimie Mitra când era vieţuitor la Sfânta Mănăstire Huta, valea Finişului, judeţul Bihor. Această icoană a lăcrimat la 29 august 2009, de Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Hramul Sfintei Mănăstiri Huta.

Autorul slujbei în cinstea Icoanei Maicii Domnului din Kazan este Sfântul Patriarh Ermoghen.
Traducerea din rusă în limba română a fost făcut-ă de Andrei Bucur de la Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Oradea

TROPAR
Apărătoare, sârguitoare, Maica Domnului Celui de sus, roagă-te Fiului Tău, Hristos, Dumnezeului nostru, să ne mântuiască pe noi, cei ce alergăm la Atotputernicul Tău Acoperământ. Ocroteşte-ne pe noi, o, Doamnă Împărăteasă şi Stăpână, pe cei încercaţi, scârbiţi şi bolnavi, împovăraţi de greutatea păcatelor, care stăm şi ne rugăm Ţie, cu lacrimi, cu sufletul umilit şi inimă zdrobită, în faţa Preacuratului Tău Chip, nădejde neînfruntată avându-te pe Tine, izbăvire de toate relele, ajutătoare minunată şi tuturor scăpare, Născătoare de Dumnezeu Fecioară : Acoperă-ne pe noi cu Sfânt Acoperământul Tău.

CONDAC

Să alergăm, binecredincioşi, la Mângâietoarea si Izbăvitoarea noastră, grabnică Folositoare, scăpare caldă şi gătită nouă, la Acoperământul Fecioarei, să stăruim în rugăciune şi cu pocăinţă să zicem aşa: Preacurată Născătoare de Dumnezeu, revarsă peste noi milele Tale cele neîmpuţinate, ajută-ne şi ne izbăveşte de necazurile cele mari şi de toate relele pe robii Tăi cei binecredincioşi şi cu frică de Dumnezeu.
RUGĂCIUNE
O Preasfântă Doamnă, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu! Cu frică, cu credinţă şi cu dragoste cădem in faţa cinstitei Tale icoane si Te rugăm: Milostivă Maică, nu întoarce faţa Ta de la cei ce aleargă la Tine şi roagă pe Fiul Tău şi Dumnezeul nostru, Iisus Hristos, să păzească în pace ţara noastră, Sfânta Sa Biserică de necredinţă, eresuri şi dezbinare. Că nu avem alt ajutor si nădejde afară de Tine, Preacurată Fecioară, Tu eşti creştinilor Atotputernică Ajutătoare si Apărătoare. Izbăveşte-i pe cei ce cu credinţă se roagă Ţie de căderile în păcat, de asuprirea oamenilor răi, de toată nevoia şi ispita, de tot necazul şi de moartea cea năprasnică. Dă-ne pocăinţă, inimă smerită, minte curată, îndreptarea şi lăsarea păcatelor, ca toţi să cântăm cu mulţumire slava Ta şi să ne învrednicim Împărăţiei Cerurilor unde împreună cu toţi sfinţii să slăvim Preacinstitul si Preaîncuviinţatul Nume al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

Obs.

1
. În prezent, icoana care a lăcrimat la Huta se află pentru o perioadă nedeterminată la Biserica cu hramul „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” din Oradea, intersecţia dintre bulevardul Dacia cu bulevardul Decebal, in spate la Banca Transilvania.
2
. Icoana de la Huta este sărbătorită pe 29 august (ziua când a lăcrimat), şi în Duminica Ortodoxiei, fiind ocrotitoare impotriva ereziilor.

Patriarhul Ardealului ramane cu noi in vesnicie

Dupa trecerea din lumea aceasta a IPS Bartolomeu au aparut pareri si comentarii din partea unora care nu l-au iubit. Acestia aduc doua acuze mitropolitului cum ca a fost legionar si ca a colaborat cu securitatea.
Cei care l-au cunoscut nu au nevoie de comentarii si stiu destul de bine ce a insemnat pentru aceasta parte a tarii acest mare patriarh al Ardealului, numit si "Leul Ardealului".
Nu e nevoie sa il apere cineva de acuzele si neghiobiile aduse de unii ziaristi deoarece faptele sale spun cine a fost cu adevarat.
ASTRADROM il va avea vesnic in amintire si nu il vom uita nicicand in rugaciunile noastre, cu atat mai mult cu cat, ne-a acordat simpatie si admiratie inca de la infiintare.
Vom prezenta in cele ce urmeaza cateva marturii mai semnificative aparute in alte surse de informare cu acest prilej:

http://bartolomeuanania.blogspot.com/
http://www.razbointrucuvant.net/cuvinte-duhovnicesti-predici-si-conferinte-ips-bartolomeu-anania-2/
http://www.razbointrucuvant.ro/2011/02/01/ips-bartolomeu-anania-omul-care-ne-a-dus-in-spate-marturisiri-de-la-emisiunea-eugeniei-voda-profesionistii/
http://www.razbointrucuvant.ro/2011/02/07/parintele-arsenie-papacioc-despre-ucenicul-sau-vladica-bartolomeu-anania-dupa-trecerea-sa-la-domnul-era-odihnitor-mangaietor-inima-calda/
http://www.razbointrucuvant.ro/2011/02/04/glasul-de-tunet-al-mitropolitului-bartolomeu-anania-avertizeaza-si-m