luni, 31 octombrie 2022

Video: Halloween și morții de la Seul

Presa din Europa si SUA evită să mediatizeze cazul, doar ce mai scapă pe ici pe colo… Dacă aceasta s-ar fi întâmplat la pelerinajul Sf. Paraschiva, întreaga presă românească ar fi mediatizat pe toate canalele.

Cel puţin 149 de persoane au murit şi alte 150 au fost rănite sâmbătă seara într-o busculadă în centrul capitalei Seul (Coreea), unde zeci de mii de persoane, multe îmbrăcate în costume, au sărbătorit Halloween-ul pentru prima dată după pandemia de COVID-19, informează AFP, citat de Agerpres.

 

 

Corpuri înşirate pe trotuar sub pături sau alte giulgiuri improvizate, masaje cardiace efectuate în stradă de trecători la cererea pompierilor copleşiţi de numărul victimelor, oameni deghizaţi sau în ţinute de seară alergând panicaţi: noaptea s-a transformat într-un coşmar în districtul Itaewon, situat în apropierea unei foste baze militare americane şi cunoscut pentru atmosfera sa cosmopolită, baruri şi locuri de petrecere într-un labirint de străzi înguste.

"Prietenul meu mi-a spus: se întâmplă ceva groaznic afară", a spus Jeon Ga-eul, 30 de ani, care se afla într-un bar în momentul tragediei."I-am răspuns: dar despre ce vorbeşti? Am ieşit să văd şi am văzut oameni făcând masaje cardio-respiratorii".

Accidentul, unul dintre cele mai grave din istoria recentă a Coreei de Sud, a avut loc sâmbătă seara în jurul orei 22:00 (13:00 GMT) în apropierea hotelului Hamilton, situat pe un bulevard principal înconjurat de străzi înguste. Şi-au pierdut viaţa cel puţin 149 de persoane, inclusiv doi străini, au declarat pompierii pentru AFP. Ministerul sud-coreean de interne a raportat în jur de 150 de răniţi.

"Oamenii erau unii peste alţii ca într-un mormânt. Unii îşi pierdeau treptat conştienţa, alţii erau în mod evident morţi", a declarat un martor neidentificat pentru agenţia de ştiri Yonhap.

Într-un interviu acordat postului local de televiziune YTN, Lee Beom-suk, un medic care a acordat primul ajutor victimelor, a descris scene de haos şi groază."Când am încercat prima dată să fac un masaj cardiac, erau două victime întinse pe trotuar. Dar, la scurt timp după, numărul a explodat", a spus el."Numeroşi trecători au venit să ne ajute să facem masaj cardiac", a continuat el."Este greu de descris în cuvinte (...) Multe dintre victime erau palide. Nu puteam să le iau pulsul sau să le controlez respiraţia, iar nasurile multora sângerau. Când am încercat să îi reanimez, din gură le-a ieşit sânge".

Într-o înregistrare video distribuită pe Twitter de un utilizator care pretinde că se afla în Itaewon în momentul tragediei se văd sute de persoane, majoritatea foarte tinere şi îmbrăcate în ţinute de cowboy, pirat sau alte deghizări, pe o stradă mărginită de baruri. Scena, calmă la început, devine brusc confuză. Trecătorii sunt împinşi şi cad unul peste altul, se aud ţipete şi o femeie înjură în engleză şi strigă: "O, Doamne! Oh, Doamne!"

În zorii zilei de duminică, în cartier, trecători năuciţi stăteau pe trotuar, verificându-şi telefoanele în lumina roşie a girofarurilor. Alţii se consolau îmbrăţişându-se, în timp ce din unele baruri încă se mai auzea muzică, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.

Aproximativ 100.000 de persoane, potrivit estimărilor presei locale, veniseră în Itaewon pentru a sărbători Halloween. Primarul Seulului, Oh Se-hoon, care se afla într-o vizită în Europa, a decis să se întoarcă în grabă, potrivit Yonhap.

 


Sursa: https://www.stiripesurse.ro/video-tragedia-din-seul-numarul-celor-morti-a-ajuns-la-149-detalii-tulburatoare_2630320.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.