vineri, 15 iulie 2016

Interceptarea convorbirilor telefonice o poate face doar SRI. Cu ce pret si de unde bani? Cat costa supravegherea populatiei?



Cât costă un minut pentru înregistrarea unei convorbiri telefonice.

 Suntem interceptați pe bani grei.

Interceptarea comunicațiilor telefonice costă aproape 5,5 de lei pe minut. Poate depăși însă și 10 lei minutul, în funcție de complexitatea activității, adică modul de stocare, limba în care se vorbește și transcriere. Potrivit unor surse, citate de News.ro, din rațiuni de securitate, SRI nu pune la dispoziție costurile efective ale interceptărilor făcute.


24 de ore de supraveghere tehnică în care sunt incluse interceptări telefonice, filaje, filmări sau înregistrări ambientale costă între 7.000 și 8.000 de lei. Ceea ce ar însemna 5,5 lei un minut de înregistrare simplă, respectiv a convorbirii purtate între doi cetățeni români, simpla stocare a discuției pe mediile optice ale serverelor SRI și ale celorlalte servicii de informații și transcrierea acesteia.

Nu există liste tarifare fixe pentru astfel de servicii, ci totul ține de complexitatea înregistrării, iar la nivelul serviciilor de informații pentru 24 de ore de interceptare factura a ajuns și la 15.000 de lei. Complexitatea apare atunci când discuțiile se poartă în limbi străine, pe segmentul de lucru fiind necesară și expertiza unui traducător, sau când convorbirile au loc în regim de conferință sau între mai multe persoane.

"O pagină de traducere, respectiv 2.000 de semne, costă între 30 și 50 de lei. Astfel de sume se adaugă atunci când există interceptări ale unor discuții purtate în limbă straină. Pentru traducerile discuțiilor purtate în limba engleză prețul este mai mic", arată sursa citată.

Transcrierea interceptărilor făcute în mod direct de SRI se realizează printr-o aplicație software specializată, în bloc, iar fișa text a interceptării este dată apoi, la cerere, procurorului solicitant. Acesta din urmă o dă ofițerului judiciar pentru redarea ei consecventă și în raport cu obiectul dosarului, într-o notă de interceptare a comunicațiilor telefonice, potrivit b1.ro.

Serviciul Român de Informații nu pune la dispoziție, din rațiuni de securitate, costurile efective ale interceptarilor realizate, astfel că această activitate adesea nu poate fi imputată inculpaților în cadrul costurilor dosarelor penale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.