joi, 12 ianuarie 2023

Un nou martiraj al Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina.

13 ierarhi canonici ucraineni au fost pedepsiți fără a li se dovedi vinovăția.

     Războiul împotriva Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina este mai vechi. La momemtul respectiv ASTRADROM a dezbătut acest subiect. Acum, sub pretextul războiului ruso-american din Ucraina, fiind în vigoare legea marțială, președintele statului ucrainean, Volodimir Zelenski, are dreptul să facă "curățenie", în mass-media, politică, econimie etc…, și chiar în Biserică. Astfel, a confiscat de la Biserica Ortodoxă canonică lăcașuri de cult, pe care le-a oferit schismaticilor, și a ridicat cetățenia unor ierarhi canonici, sub pretextul că ar fi "trădători", "rusofili" și "dușmani ai poporului".

    Deocamdată, Zelenski nu a dovedit vre-o vinovăție a acestora și nu vrea să discute subiectul, iar populația nu are dreptul să își manifeste nemulțumirea sau să se revolte. Orice revoltă împotriva liderului statului ucrainean este considerată "trădare" și se pedepsește cu închisoarea sau luarea cetățeniei.

 În cele ce urmează, vom publica o știre din presa ucraineană unde sunt nominalizați toți ierarhii prigoniți:

 

Zelensky a lipsit de cetățenie 13 ierarhi ai UOC

 

Publicația Left Bank, citând sursele sale, a raportat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret conform căruia cetățenia a 13 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene va fi anulată. Se presupune că în viitor pot fi deportați.

 

Această informație nu a fost confirmată de oficialii ucraineni. Conform actualei constituții a Ucrainei, cetățenii țării nu pot fi privați de cetățenie sau expulzați de la granițele acesteia. Cu toate acestea, după izbucnirea ostilităților, președintele ucrainean a recurs deja la o astfel de practică. Astfel, mai devreme, omul de afaceri Igor Kolomoisky, foștii deputați ai Radei Supreme Igor Vasilkovsky și Vadim Rabinovici, precum și omul de afaceri Ghenadi Korban au fost lipsiți de cetățenia ucraineană. Toți aveau o a doua cetățenie.

 

„Malul stâng” se referă la Decretul nr. 898/2022 din 28 decembrie 2022. Pe site-ul Oficiului Președintelui Ucrainei lipsește un document cu acest număr. A fost publicată, de asemenea, o listă a clericilor care au fost lipsiți de cetățenie:

 

1. Mitropolitul deTulcin și Bratslav Jonathan (Eletskikh Anatoly Ivanovich);

2. Vicar al eparhiei Tulcinsk, episcopul de Ladyjinsky Sergey (Anitsoy Sergey Leonidovich);

3. Arhiepiscopul Varsonofy de Novoazovsky (Vinichenko Vladimir Semenovici);

4. Protopop Victor, rectorul Bisericii Alexandru Nevski (Gradomsky Viktor Anatolevici);

5. Episcop vicar, Episcop de Ialta Nestor (Donenko Nikolai Nikolaevici);

6. Mitropolitul Cernăuților si Bucovinei Meletiy (Egorenko Valentin Vladimirovici);

7. Mitropolitul de Romensky și Burinsky Joseph (Maslennikov Alexey Alexandrovich);

8. Mitropolitul Dnepropetrovskului și Pavlogradului (Mijlocul Ivan Petrovici);

9. Arhiepiscop de Volnovaha, vicar al eparhiei Donețk, rectorul Mănăstirii Svyatovasilovsky (Skobiola Andrey Petrovici);

10. Arhiepiscop de Rovenkovsky și Sverdlovsk Arkady (Taranov Alexander Borisovich);

11. Mitropolitul Lazăr al Simferopolului și Crimeei (Șvets Rostislav Filippovici);

12. Arhiepiscopul Constantinului Paisius (Shinkarev Viktor Sergheevici);

13. Mitropolit de Svyatogorsk, vicar al eparhiei Donețk, vicar al Lavrei Adormirea Maicii Domnului Svyatogorsk (Iakovenko Igor Fedorovich).

 

După cum subliniază Left Bank, majoritatea indivizilor de pe listă aveau legături cu Rusia sau erau suspectați de SBU de comiterea diferitelor infracțiuni. De menționat că în ultimele luni SBU a efectuat periodic percheziții în bisericile și mănăstirile  bisericii УПЦ. De asemenea, în ajunul Crăciunului, Lavra Kiev-Pechersk a fost luată de la biserica canonică.

 

Astăzi, 7 ianuarie, șeful Bisericii Ortodoxe schismatice din Ucraina (ПЦУ), Mitropolitul Epifanie, a ținut pentru prima dată o liturghie de Crăciun în Catedrala Adormirea Maicii Domnului а Marei Lavre.

 

Sursa: СМИ: Зеленский лишил гражданства 13 священников УПЦ

Un comentariu:

  1. Zelenski e un tiran care va sfarsi ca toți ceilalți tirani. Dumnezeu nu se lasă batjocorit.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.