duminică, 8 ianuarie 2023

Daniel Bălaș - de la fabulații ieftine la promovarea doctrinelor New Age

Un misionar ezoteric care se folosește de faptul că a purtat haină preoțească.

Oferă povești imaginare, inventate de el, pe placul grupărilor antibisericești


      Unul dintre misionarii doctrinelor ezoterice este și un fost preot din județul Constanța. Numele său este Daniel Bălaș. Se promovează singur pe rețelele de socializare, fiind susținut și de presa progresistă din România. Acesta a creat un scandal artificial cu Arhiepăiscopia de Constanța sub pretextul salariilor[1], ca mai apoi să pornească un întreg război împotriva Bisericii Ortodoxe.

     În prezentările sale oferă exemple imaginare din viața parohiei sau din viața sa privată spunând că a fost contactat de anumite persoane să i se ceară sfatul sau să își dea cu părerea despre învățăturile de credință ortodoxe și anumite situații legate de instituția Bisericii Ortodoxe. Pretinde că a fost căutat de preoți sau credincioși care i-au cerut sprijinul pentru anumite situații, și uneori susține că a fost căutat chiar de către Patriarhul României să îl roage să nu mai critice Biserica Ortodoxă. Deși fabulațiile sunt evidente, are mulți urmăritori pe rețelele de socializare, majoritatea din mediile ezoterice.

      Astradrom a mai prezentat câteva aspecte legate de acest caz, la data de 26 octombrie 2022. Detalii vedeți aici: https://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/search?q=daniel+b%C4%83la%C8%99

 În cele ce urmează vom prezenta postarea de pe pagina de facebook "Adevarul despre Ezoterism", în care se relatează câteva dintre devierile religioase ale ezoteristului Daniel Bălaș.

   


 Vedetismul lui Daniel Bălaș și misiunea New Age

 Unul dintre misionarii înverșunați ai noii religii New Age, este Daniel Bălaș. Acesta duce o imensă campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe, a învățăturii de credință ortodoxe, dar și a slujitorilor acesteia.

 Înclinațiile sale spre practicile si conceptiile ezoterice, s-au făcut vizibile încă din timpul frecventării seminarului teologic de la Slobozia, unde mereu era în conflicte cu colegii si profesorii care ii atrăgeau atenția asupra devierilor sale dogmatice, înclinate spre religiile asiatice.

 În cele din urmă, a reușit să primească Taina Hirotoniei în Arhiepiscopia Tomisului promiţând căință și îndreptare. După ce a fost hirotonit, a început sa se promoveze pe rețelele de socializare ieșind în evidentă prin acuze la adresa clerului ortodox, ceea ce i-a adus popularitate in cercurile anti clericale, dar si în mediile ezoterice.

 Deși, înaintea hirotoniei a promis "căință" și "îndreptare", după ce s-a văzut îmbrăcat în veșminte preoțești a propovăduit erezia reîncarnării, a susţinut ca Biblia a fost falsificată la Sinodul V introducându-se învățătura despre Înviere (ca si cum până atunci Biserica ar fi crezut în reîncarnare) etc...

 În clipurile de propagandă New Age-ista, susţine divorțul, contestă Taina Cununiei, a Hirotoniei, a Spovedaniei, a Împărtășaniei, parastasele si pomenirea morților, si altele pe care Biserica Ortodoxă le are de două milenii...

În mesajele sale susţine că toate acestea sunt inventate de clerul bisericesc pentru a subjuga credincioșii în timp ce oferta New Age este mai permisivă faţă de ceea ce "în ortodoxie se numește păcat".

 Deși întreaga învățătură a Evangheliei se axează pe dragostea lui Hristos pentru lume, Daniel Bălaș sustine ca Biserica înfricoșează lumea cu iadul, inducând opinia falsă că Ortodoxia este o religie a fricii, terorii si minciunii...

 Pentru campania sa antiortodoxă a fost caterisit, tocmai de către ierarhul care l-a hirotonit.

Sotia sa a divorţat de el, iar acum lucrează în Anglia, ca șofer pe camion, de unde se promoveaza pe reţelele de socializare propovăduind dogme ale religiilor asiatice si contestând Biserica Ortodoxă și învățăturile acesteia. Nu ezită să se laude cu vacanțele care și le petrece în țările exotice, prezentându-le ca fiind un lucru firesc din viața fiecărui cetățean.

 

Sursa: https://www.facebook.com/AdevarulDespreEzoterism/posts/pfbid0C1CDLedQx56mJ8kLq76dyUV5ewXUB5QmwJvuQm1pp1dHya7fjajCzpDxid2ZvpLJl

 

Valentin Iștoc



[1] Deși când a fost hirotonit i s-a spus că nu va avea salar, ulterior hirotoniei, Daniel Bălaș, a susținut că vrea salar din partea Bisericii. Nici preotul dinaintea lui nu a avut salar, nici preoții din satele învecinate nu au salar, dar Daniel Bălaș vroia cu orice preț să fie retribuit financiar pentru slujirea preoțească. De aici a pornit un întreg scandal, creat pe acest subiect, în care a acuzat arhiepiscopia că nu îi oferă venituri. A fost preot puțină vreme la Ivrimenu mic, sat cu 300 familii, iar după aceea a fost caterisit pentru învățături neortodoxe și comportament neadecvat. Mai multe detalii, vedeți pe blogul ASTRADROM.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.