luni, 8 iunie 2020

Biserica Greciei se delimitează clar de yoga si diferite organizații masonice. BOR susține poziția elinilor.

Shiva - zeu hindus
Biserica Greciei cataloghează practicile religiilor asiatice ca fiind incompatibile cu creștinismul. Biserica României susține poziția grecilor.

Yoga este o grupare religioasă mascată sub forma gimnasticiisau a științei. De ce spunem aceasta? Simplu. Pentru că:
- Prin yoga se ajunge la invocarea unor spirite, sub diferite ritualuri sau sub diferite procedee tehnice numite mantre etc…
- Liderii yoghini promoveaza dogma credinței în reîncarnare și a unui dumnezeu impersonal, dogme întâlnite în hinduism si budism.
- Yoga promovează închinarea și cinstirea zeităților din religiile politeiste.
- Dupa ce și-au mărit numărul de adepți, multi dintre liderii yoghini au pornit o amplă campanie de denigrare a Bisericii Nationale din Romania. Acest aspect îl întâlnim și în alte țări creștine, unde prozelitismul yoghin este în permanentă luptă cu creștinismul. Astfel, recurg la subminarea autorității clerului Bisericii si la implementarea în mintea adepților a unor aspecte dogmatice hinduiste si budiste.
- Liderii mișcărilor ezoterice din țările creștine duc adepții (pentru formare spirituală) în Tibet sau în diferite ashramuri hinduse din India, unde sunt îndoctrinați cu dogmele acestor religii.

Ce spune Biserica Greciei și a României, vedeți în cele ce urmează:


Ce zice Biserica Greciei:

Astăzi, 3 iunie, a avut loc a doua ședință a Sinodului Permanent al Bisericii Greciei. Printre subiectele avute în dezbatere a fost și cel legat de modul de administrare a Sfintei Împărtășanii. În această problemă a decis:

„A luat la cunoștință de Scrisoarea din 17-5-2020 a SS Patriarhul Ecumenic Bartolomeu cu privire la subiectul unei căi comune în înfruntarea pastorală a modului de administrare consfințit al dumnezeieștii Împărtășanii, precum și de Scrisoarea din 19-5-2020 a PF Patriarh Daniel al României pe aceeași temă.

Sinodul Permanent a decis unanim să trimită Scrisori Sinodale corespunzătoare de răspuns, în care va fi înfățișat din nou faptul că Biserica Greciei rămâne în încredințarea dogmatică și teologică exprimată de la început că «Taina Sfântă a dumnezeieștii Euharistii rămâne de nenegociat, după cum ne-a fost predată de învățătura din Tradiția Ortodoxă și a Sfinților Părinți ai Sfintei noastre Biserici», precum și că «procedura administrării dumnezeieștii Împărtășanii credincioșilor rămâne precum este și după cum ne-a fost predată de Sfinții Părinți și de Sfânta noastră Tradiție».”

Totodată, a „decis să reamintească pliromei creștine că «[tehnica] Yoga» „reprezintă un capitol de bază al religiei hinduse și dispune de o felurime de școli, ramuri, aplicații și rânduieli și nu constituie un «fel de gimnastică»”. Cu alte cuvinte, este de evitat această practică și sincretismul în general.

Pe lângă faptul că este denunțată Uniunea Misionară Grecească ca fiind o mișcare de prozelitism neoprotestant, „a recomandat printr-o Notiță Enciclică Preasfințiților Mitropoliți și sfântului cler al Bisericii Greciei să se abțină de la orice manifestare care este organizată de organizațiile Rotary și Lions deoarece nu se limitează doar la manifestări sociale, ci se extind și la activități cu caracter religios, de vreme ce dispun de un ritual de ceremonie de admiterea noilor membri și stabilesc rugăciune care se adresează nedogmatic unui dumnezeu cu înțelesul general al termenului, și nu conform credinței noastre ortodoxe.


Aceasta este o reiterare a unor pozitii mai vechi a Bisericii Greciei. Detalii vezi aici:



Ce zice Biserica Romaniei:

Yoga nu are absolut nici o legătură cu spațiul și spiritualitatea Revelației iudeo-creștine. Yoga apare într-un sistem religios totalmente diferit, care nu Îl include pe Dumnezeu ca Persoană, deci care structural e opus creștinismului. 

Yoga, care etimologic înseamnă „a înhăma”, propune un sistem de tehnici corporale și spirituale care au ca scop final „înhămarea” activității mintale, acțiune care nu este posibilă fără ruperea legăturilor spiritului omenesc cu lumea. Exact opusul mesajului creștin care valorizează lumea, creație a lui Dumnezeu și loc al mântuirii omului prin relația de iubire jertfelnică cu lumea în totalitatea ei și cu ceilalți oameni în particular. 

Yoga Îl exclude pe Dumnezeu ca Persoană în relație cu Care ne mântuim, propunând tehnici de eliberare din lume și având ca finalitate ruperea sinelui de lume și dizolvarea lui. Creștinismul, dimpotrivă, este personalist atât în plan transcendent, cât și iminent, fiind rodul Revelației înseși care s-a împlinit prin întruparea personală a lui Dumnezeu. De aceea, yoga și spiritualitatea creștină sunt perfect incompatibile, aparținând fiecare unor spații și paradigme religioase și culturale profund diferite.



16 comentarii:

  1. Deci, doar se delimitează, în loc să le condamne!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te lasa pe tine sa le condamni tu. Si asa doar la a condamna pe altii te pricepi...

      Ștergere
    2. Cristian Badea , da nervos mai esti ! Pop Lucian a zis bine . Toate aceste practici pagane si demonice in esenta trebuiau condamnate public de BOR ! Oi fi facand si tu yoga sau alte practicii bazate pe energii de sari de fund in sus . Bai baiatule , eu lucrez intr un seminar teologic ca pedagog si am studiat timp de cativa ani toate aceste practici orientale pagane , ca yoga , bioenergia , acupunctura , reflexoterapia , cristaloterapia , radiestezia , reiki , zen , homeopatia , etc ! Toate in esenta sunt demonice , iar tu ii reprosezi fratelui ca de ce condamna ? Crestin de paie ce esti ! Se vede ca nu ai treaba cu ortodoxia . Sinodul trebuia sa condamne oficial toate aceste tehnici pagane pe care le am enumerat. Nu sa se delimiteze numai de yoga . Sinod de paie ca si tine . BOGreaca a condamnat toate aceste practici cat si chinonita sf munte Athos ! Te bagi ca musca in lapte sa pari interesant . Masca pe figura prietene si pune mana pe carte ca nu stii nimic !

      Ștergere
    3. Mă băiatule, de ce nu te ștergi la gură înainte de-a vorbi cu mine? Nu știi că Sfintele Canoanele Condamnă toate ereziile ca sataniste? Vai ție, ereticule!

      Ștergere
    4. Unknown sau Pop Lucian, sau cum vrei sa-ti spui,
      Nu crezi ca esti cam scandalagiu?
      Expresiile jignitoare si calomnioase folosite de tine nu reprezinta un om duhovnicesc...

      Ștergere
    5. Dorian Bodea, dacă eu sunt ,,scandalagiu”, tu ești ,,eretic”. Deci cum e mai bine, ,,scandalagiu” sau ,,eretic”?

      Ștergere
    6. Doriane, nu te pune cu scandalagii daca esti omul pacii. Se pare ca daca ii raspunzi, esti si tu pe masura lui...

      Ștergere
  2. Foarte bine face

    RăspundețiȘtergere
  3. Unknown,sa îmi fie cu iertare dar poate ești omul de servici la seminar,că la vocabularul fratiei nu se vede că ești pedagog și tu Pop Lucian tot un scandalagiu ce nu face cinste Ortodoxiei,asta nu este un duh de pace și grija ce vorbești ,că orice poți spune despre un om dar eretic nu îți permit,ce treabă aveți voi ăștia mari ortodocși,vaibde voi farisei vopsiți ,Hristos nu are nevoie de avocați să îl apere ci de Drept Mărturisitori într-un duh de pace și curat. Mântuire va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unknow si Lucian sunt aceasi persoana. Are nevoie sa aiba sustinatori. El nu reprezinta ortodoxia si nici nu are cuget ortodox. Cel putin asa arata din exprimarile lui. Se pare ca are si o doza de incultura teologica. Asa ca, da-i pace in prostia lui...

      Ștergere
    2. Florina Torje, da tu ce te-oloagă mai ești, de-ți permiți să faci asemenea afirmații despre mine?! Nu ți-e rușine totuși?

      Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel
      Cap.2:
      11. Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea.
      12. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită.
      13. Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva.
      14. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.
      15. Dar ea se va mântui prin naştere de fii, dacă va stărui, cu înţelepciune, în credinţă, în iubire şi în sfinţenie.

      Ștergere
  4. Măi, da câți profeți (eretici) își mai dau cu părerea pe-aici!? Bă, da vouă v-a căzut cașul de la gură în ale Credinței sau încă mestecați aguridă până vi se strepezesc dinții? Vai vouă, ereticilor (mâncătorilor de r...)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grigore Dascalul15 iunie 2020 la 14:34

      Deocamdata doar ai acuzat pe toti fara sa dovedesti ceva din ce afirmi.
      Tu esti ca schismaticii care au oprit pomenirea. Oamenii acestia doar acuze, atacuri la persoana, injurii sau jigniri, etc... La asta se pricep.
      N u am auzit o vorba buna de la tine si nici un cuvant ziditor, in schimb ai un dar de a face tulburare prin felul tau mereu acuzator si jignitor specific celor care s-au lepadat de Hristos si se declara nepomenitori...

      Ștergere
    2. Da ce-ai citit tu de la mine de spui că n-am spus ,,o vorbă bună”, ,,un cuvânt ziditor”? De ce ești ,,mâncător de r...”?

      Ștergere
  5. Foarte bine a procedat Biserica.
    Trebuioa aceasta delimitare.
    Era necesara.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  6. Deoarece au aparut cateva dispute inafara subiectuli, acuze reciproce si altele de acest gen, va rugam frumos sa le continuati in privat, iar aici sa va rezumati la comentarii legate de subiectul articolului.
    Nu vrem sa fim nevoiti sa stergem comentariile cu limbaj necuviincios si nerespectuos.
    Multumim pentru intelegere.
    Marius Pop

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.