joi, 12 martie 2020

Coronavirus. Biserica a fost solicitată de catre politicieni să salveze situația...


Ministrul desemnat al finantelor, Lucian-Ovidiu Heiuș a propus ca mănăstirile să ofere spațiile de cazare pentru carantină.

Recent am aflat de initiativa unui politician hunedorean de a transforma spatiile de cazare ale manastirilor in puncte de carantina pentru purtatorii, sau posibilii purtatori, de coronavirus.



In ultima perioada politicienii romani cauta se loveasca in Biserica Neamului cu tot feluri de tertipuri, cum e cazul celor de la USR, dar si altii. Nu pot sa stiu care este intentia domnului deputat Heius de la Orastie, dar daca nu e cu scopul de a transforma manastirile in focar de infectie, am putea spune ca e de buna credinta.



Desi sunt multi politicieni care detin hoteluri sau chiar lanturi hoteliere, nu i-a venit nimanui ideea sa ajute cu ceva guvernul depasit de situatie. Sa nu spuna domnii de la guvernare ca le-a scapat situatia de sub control, ca faptele dovedesc contrariul.



Nu stiu daca domnul deputat Lucian-Ovidiu Heius s-a consultat cu cineva din conducerea Bisericii inainte de a face publica aceasta provocare, dar stiu ca in comunicatul sau a afirmat ca "Biserica a fost intotdeauna aproape de popor". In cazul in care scopul este de a lovi din nou in Biserica, chiar si sub forma bunelor intentii, subiectul se respinge din start. Presupunand ca domnul Heius este de buna intentie voi spune urmatoarele, rezumandu-ma doar la o opinie personala:



Consider ca initiativa dansului este buna atata timp cat nu afecteaza slujbele religioase, si nu provoaca frica credinciosilor sa meraga la manastirile unde ar putea fi persoane in carantina. In acest sens ar trebui sa se tina seama de protejarea personalului manastiresc si a celor care vin in lacasurile de cult. Manastirile care au posibilitatile de a crea astfel de spatii sa decida individual, fara sa li se impuna de catre cineva, nici chiar de catre ierarhie. De recomandat ca aceste spatii sa fie afara de incinta manastirii si de pacienți sa se ocupe doar personal calificat sau instruit in acest sens. Bine inteles ca intre conducerea manastirii respective si directia sanitara trebuie avut un protocol, daca va fi cazul.



Ar fi bine daca autoritatile statului s-ar ocupa mai mult de cei care au constiintele bolnave si infecteaza pe altii mintind ca nu au intrat in contact cu persoane infectate sau declarand la punctele vamale ca nu au fost in zonele cu astfel de probleme. Multi romani plecati in strainatate pentru a castiga bani si pentru ca "...in Romania nu sunt conditii de un trai decent" acum isi aduc aminte de tara lor si se intorc acasa fara a avea nici cel mai elementar simț civic, desi când e vorba de interese politice ale unor partide, acestia se declară a fi cei mai buni patrioți. Nu e problema ca se intorc in tara, dar faptul ca mint la punctele vamale si nu-i intereseaza ca transmit virusul, arata ca nu le pasă de țară, ci doar de ei. Au fost unii care au recunoscut că vin din zonele afectate, au stat în carantina si dacă s-a dovedit că nu sunt purtători de viruși au putut merge liniștiți printre cei apropiați. Un exemplu civic pentru cei cu conștiințele bolnave care transmit virusul cu nerușinare. Poate că vre-un domn politician va lua în calcul și aceste situații, ca să nu mai fie nevoie de spații de cazare. Poate că vom întâlni și politicieni care să își pună la dispoziție hotelurile proprii sau vilele pe care și le-au agonisit de când luptă împotriva corupției și doresc să guverneze "pentru binele țării".



În ce privește panica artificiala indusa de mass-media nu cred ca are rost sa mai mentionam. O noua dovada de spalare pe creieri a celor care se informeaza din presa sistemului. Cu siguranta cei care au creat virusul, au si antidotul. Dar... Toate la timpul lor. Nu interesele unora sau altora ne intereseaza acum, ci cum sa salvam pe cei care azi sunt victimele unor jocuri meschine.



Pentru că am fost întrebat dacă în schitul nostru vom putea oferii astfel de spații, voi răspunde că da, dar în anumite condiții. Schitul nostru este în construcție, nu avem spații de cazare, dar putem găsi o variantă, în caz că autoritățile statului vor fi depășite de situație.



In acest context, propunerea domnului Heiuș, nu e rea, dar sperăm că guvernul va da dovadă de competență în fapte. Faptul că politicienii apelează la sprijinul Bisericii când autoritățile competente se simt slăbite, sau chiar depășite, nu e un lucru rău, căci, după cum se știe din istorie, Biserica a salvat de multe ori acest neam, o va face chiar și azi când e lovită cu pietre, calomniată si insultată de către cei care, in disperarea lor, îi cer sprijinul... Nu mă refer aici la domnul Heiuș, nu il cunosc personal, ci la cei care nu demult strigau că vor spitale nu catedrale, iar acum au frica de moarte! Se stiu ei cine sunt...


Sursa: pr. Eftimie Mitra, profil personal de facebook, 12.03.2020.

10 comentarii:

  1. Părinte ecumenist Eftimie, inițiativa acestuia nu e bună deloc. Mănăstirile nu trebuie subordonate unor puteri lumești trecătoare. Ele sunt subordonate doar lui Dumnezeu Atotputernicul și Veșnicul! Iar umbli cu jumătăți de măsură, cu diplomație, care este de la diavol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luciane, ai luat-o razna. Spui si tu sa te afli in treaba. Prin ce ai zis aici se vede clar ca vorbesti in dodii. Poti arata ca pr Eftimie este ecumenist?
      Dovezi clare, concret, nu barfe ca la nepomeniotorii care au cazut in inselare.

      Ștergere
    2. Cazacule, oare de ce te trezești tu vorbind? De ce nu te trezești tăcând?

      Ștergere
    3. Sofronie Daraban17 martie 2020 la 17:32

      Bune zici Cazacule...
      :ucian asta are obiceiul sa se bage in seama doar asa, pe gratis... fara sa-l intrebe nimeni.

      Ștergere
    4. Voi, ăștia cu jumătăți de măsură în Credință, pe jumătate ecumeniști, sunteți tot ecumeniști, de fapt. Vai vouă, că amestecați Adevărul cu minciuna și Lumina cu Întunericul! Sunteți acei ,,căldicei”, pe care Domnul ,,îi va vărsa din Gura Sa!”

      Ștergere
    5. Bai Luciane
      Tot asa esti de smecher si daca ne intalnim fata catre fata?
      Bai fanaticule baa...

      Ștergere
    6. Da ce vrei? Să mă bați?

      Ștergere
    7. Da ce vrei? Să mă bați?

      Ștergere
  2. Foarte bine a scos in evidenta parintele situatia vicleana a acestui politician.
    Dupa provocare si raspunsul...
    Ideea de a ajuta Biserica la aceasta situatie este bine venita, dar in contextul spus de pr Eftimie, nu in contextul ateu-politic sugerat de unii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarat grait, domnule preot.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.