luni, 30 iulie 2018

Centrul social romanesc din Poroskovo (Ucraina) a fost jefuit


Faptasii au fost membri ai cultului baptist din Poroskovo


   In urma cu o saptamana am aflat ca in comunitatea voloha din Poroskovo a avut loc un furt organizat. Cei care se lauda pe strazile comunitatii ca respecta Biblia au fost tentati de alimentele, dulciurile si bunurile materiale existente in centrul social „Maica Domnului bucuria celor necajiti” din acea comunitate. Faptasii nu s-au multumit doar cu atat, au furat si saltelele de pe paturi, lenjeriile de pe pat si cutiile cu medicamente care trebuiau impartite unor bolnavi din comunitate. Tot ce a incaput pe fereastra sparta de hoti a fost transportat in locuri numai de ei stiute. Pe langa aceasta au murdarit peretii celor doua incaperi, au deteriorat mobilierul si au lasat murdarii pe podele. 

      Afland de isprava din Poroskovo, o echipa a redactiei noastre s-a deplasat la fata locului unde a facut o scurta ancheta jurnalistica. Redactorii ASTRADROM au stat de vorba cu vecinii centrului social de la care au aflat cine sunt faptasii. Toti vecinii ne spun acelasi lucru, aceleasi nume si arata aceleasi temeri: „Sa nu spuneti ca de la noi ati aflat, ca nu vrem sa ne arda casa” spunea o vecina care se temea ca faptasii se vor razbuna dandu-i foc la casuta saraca in care locuia. Hotii sunt cinci persoane care frecventeaza cultul baptist din Poroskovo.

      Am incercat sa discutam cu faptasii dar, dupa cum era de asteptat, acestia nu recunosc nimic. Acestia pretind ca sunt oameni cu frica de Dumnezeu si merg la adunarea baptista unde predica pastorul Ioan Patras, iar cei care i-au invinuit sunt mincinosi: „Noi nu stim ca s-a furat nimic de acolo. Acum am auzit pentru prima data. Noi nu suntem goleti[1], mergem la biserica romaneasca[2], citim Biblia si nu facem asa ceva. Nici coconurile[3] noaste nu fura” spunea unul dintre faptasi. Uitandu-ne prin imprejurimi, am vazut o hartie aruncata pe jos langa gard. Era o hartie albastra, un ambalaj de napolitane pe care scria in limba romana. Ambalajul coincidea cu tipul de napolitane disparute in urma furtului. Unii martori spun ca o parte dintre bunurile sustrase au fost duse la casele faptasilor. Hartiuta ce stralucea pe jos langa gard confirma afirmatiile martorilor.

      Pentru a sustrage bunurile din incapere, faptasii au incercat sa intre prin acoperis, dar in cele din urma au spart fereastra de la camera din dos cu ajutorul unui lemn mai gros. Au intrat inauntru si dupa ce au furat tot ce s-a putut au lasat murdarii, mazgalind chiar si peretii. De ce au recurs la aceste gesturi? De ce nu s-au multumit doar cu ceea ce au putut duce? Aceste gesturi arata ca la mijloc nu era doar „saracia” – asa cum suntem tentati sa credem, ci si o antipatie fata de activitatile desfasurate in acel centru social. De ce?

      Asociatia „Dor de vatra” a lasat in acele incaperi mai multe bunuri cu scopul de a le imparti in mod egal la toti copiii din sat. O parte dintre ele trebuiau sa le dea sub forma de premii copiilor care au rezultate bune la invatatura si copiilor care castigau concursurile organizate de voluntarii asociatiei. In data de 1 iunie voluntarii asociatiei au intentionat sa organizeze concursuri si jocuri pentru copii, sarbatorind astfel impreuna cu micutii volohi „Ziua internationala a copilului”. Deoarece in ziua de 1 iunie in comunitatea voloha a avut loc inmormantarea unei fetite de 18 ani, organizatorii au decis sa amane jocurile si concursurile cu premii pentru copii. Astfel acele jucarii si dulciuri au ramas in una dintre incaperi pana la o data ce urma sa fie stabilita ulterior. Se pare ca acum copiii volohi nu se mai pot bucura de acele dulciuri si jucarii, in schimb se bucura de ele doar cei care si le-au insusit.

      Au disparut alimentele, dulciurile si jucariile pe care le-am lasat acolo pentru intreaga comunitate. Vroiam sa facem pachete care sa includa cate o ciocolata, o jucarie, un pachet de napolitane, bomboane si altele pentru copilasii de acolo. Au disparut toate acestea inclusiv premiile pregatite pentru castigatorii concursurilor pe care intentionam sa le organizam in viitorul apropiat” – spune doamna Nadia Bejan, o voluntara a asociatiei „Dor de vatra”.

      Administratorii centrului social din Poroskovo au spus ca de aceasta data ii iarta pe faptasi, desi ar fi meritat sa fie dati pe mana politiei: „Nu vrem sa ne razbunam, dar sa fie un avertisment. De aceasta data ii iertam. Daca se va mai intampla nu vom mai tolera astfel de incidente” spune doamna Aurica Bogojel, vicepresedinta asociatiei care administreaza centrul social din Poroskovo.

Marius Pop
Nicolae Mascas



[1] Golet – expresie proprie acelei zone atribuita rommilor (tiganilor).
[2] Expresia de „Biserica romaneasca” este folosita cand vorbesc despre adunarea baptista din cadrul comunitatii. In Biserica ortodoxa se slujeste in limba Ucraineana. Asemenea si in cadrul altor culte care isi desfasoara activitate religioasa in satul Poroskovo. Singurul lacas de cult unde se slujeste in limba romana este casa de adunare a pastorului Ioan Patras.
[3] Cocon – expresie intalnita in acele zone care se refera la copii.

5 comentarii:

  1. Aceste bestii eretice ar merita spânzurătoarea.

    RăspundețiȘtergere
  2. cam usor sa dai cu piatra ! iar ala care manca napolitane nu era prost sa le arunce in curtea lui, mai lao dracu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copii nu se gandesc sa arunce urmele. Tocmai asta ne-a ajutat sa avem unele indicii.
      Pe langa toate acestea marturiile vecinilor sunt toate la fel.
      Pentru ca ai folosit injuraturi, te iertam de aceasta data, dar te previn ca daca nu vorbesti civilizat nu iti mai moderez comentariile.
      Marius Pop - responsabil de redactie

      Ștergere
  3. Pacat ca nu exista buton de dislake. Ce repede ne am facut noi judecatori pe baza unui ambalaj de napolitana. Cat de prostesc
    ... iar unii se grabesc repede sa i condamne la spanzuratoare pe baza unui reportaj scris la care nici macar nu avem vreo dovada
    Si chiar daca ar fi asa " Domnul Hristos a zis " cine se crede fara de pacat sa arunce primul cu piatra " dar noi ne consideram crestini fara sa urmam indemnurile mantuitorului
    Cata ipocrizie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sanda Demetrescu - Maramures29 martie 2021 la 00:01

      Da, dar nu stii inca de multe altele...

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.