luni, 18 ianuarie 2016

Filostilism si jocuri de culise - dezvaluiri in cazul schitului privat de la Prilog-Vii



Chilii de la schitul necanonic din Prilog-Vii
Pelerinajul din Grecia a dezvaluit multe mistere legate de un preot ce isi facuse un asezamant religios privat. Organizatorul pelerinajului din Grecia, in care s-au furat moastele Sfantului Haralambie, se sustrage aruncand vina pe altii. Nu oricum, ci profitand de devotamentul pe care victimele il au fata de el. Cert este ca sunt parinti care lupta din rasputeri sa isi vada copii scosi de acolo. Preotul Emanuel Oros sustine ca tinerii au trecut de varsta de 18 ani si au libertatea de alegere. 

 Acesta mai sustine ca noul calendar dupa care functioneaza Patriarhia Romana, din anul 1924, nu are temei canonic.


La Prilog-Vii gasim “pusnici” care traiesc in conditii materiale peste nivelul mediu de viata al omului simplu. Liderul acestui asezamant este preotul Emanuel Oros ajutat de George Aldea (“cuviosul Gherontie”). Ideea de a avea un asezamant privat e mai veche, din perioada cand preotul Emanuel il avea duhovnic pe preotul exorcist Ioan Comaneci cunoscut ca “parintele Ioan de la Posaga”. Cei care il cunosc de mai mult timp pe preotul Emanuel spun ca "preotul Ioan Comaneci i-ar fi spus sa nu faca acel “schit” pentru ca nu e canonic, dar el nu a ascultat". Cu toate acestea si-a gasit sprijin in cateva persoane carora le-a castigat increderea. Asa a ajuns ca Maria Molnar sa porneasca cu preotul Emanuel pe acelasi drum din perioada cand era studenta la Facultatea de Medicina din Oradea. In cele din urma Maria nu si-a mai terminat studiile, caci s-a hotarat sa-l urmeze pe preotul Emanuel pana in panzele albe.

                O alta fata care il urmeaza orbeste pe preotul Emanuel este Claudia Bogojel. Aceasta a fost studenta la Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene din Oradea. A facut si masterul, dar nu si-a mai sustinut disertatia. Ulterior, a mers la “schitul” necanonic de la Prilog-Vii. In presa locala din Satu Mare s-a strecurat diversiunea ca “organizatoarea pelerinajului din Grecia a fost Claudia o fata din Oradea”. Afirmatiile preotului Emanuel nu au fost verificate de catre presa locala.

ASTRADROM a contactat-o pe mama Claudiei, care ne marturiseste ca: “Fiica mea si-a luat toata responsabilitatea asupra ei. Imi pare rau ca s-a lasat atrasa in aceasta cursa. E o fata jertfitoare, dar se jertfeste pentru cine nu merita. De cand l-a cunoscut pe parintele Emanuel mi-a facut viata grea. Sotul meu a vrut sa il reclame la Episcopie, dar eu nu l-am lasat. Acum regret, trebuia sa-l las. Deja e spalata pe creier, nu mai are discernamant. A ramas in Grecia spunand ca doar il ajuta si se intoarce acasa. Acum vad ca m-a mintit. Mi-a promis ca merge intr-o manastire canonica si cand am aflat ca s-a intors la Padure, mi-am dat seama ca fiica mea e pierduta. Asa a lucrat Pr Emanuel cu mintea fiicei mele incat i-a indus faptul ca nici in lume nu e bine sa se intoarca, nici intr-o manastire canonica sa nu mearga”.

Aurica Bogojel, mama Claudiei de la “schitul” necanonic din Prilor-Vii, spune ca fiica ei nu a fost organizatoarea pelerinajului: “Pelerinajul a fost organizat de parintele Emanuel si Maria. Au insistat mult la fiica mea sa mearga cu ei, desi Claudia plecase de acolo cu bagajele. Aveau nevoie de un translator. Claudia vorbeste cursiv limba engleza si in aceasta privinta le era de mare ajutor. Ea traducea convorbirile cu hotelurile si alte puncte turistice din Grecia, cu manastiri si diferite obiective. I-a prins slabiciunea. Stia ca ei ii place sa mearga in pelerinaje si au chemat-o cu ei pentru a o determina sa se intoarca la Padure. Am lasat-o sa mearga o saptamana la Padure, sa ii ajute cu traducerile, dar asta nu inseamna ca ea este organizatoarea. Traseul, firma de transport si alte detalii legate de organizare au fost stabilite de parintele Emanuel. Ea a fost doar translator”.

Afirmatiile facute de mama Claudiei sunt confirmate si de parintele Eftimie Mitra: “Claudia m-a sunat la telefon si m-a rugat sa o conving pe mama ei sa o lase o saptamana la asezamantul din Padure sa il ajute pe parintele Emanuel pentru organizarea pelerinajului din Grecia pentru ca nici unul dintre organizatori nu cunosteau limba greaca sau engleza. In cele din urma am vorbit cu doamna Aurica si, la insistentele mele, a lasat-o pentru o saptamana sa se ocupe de traducera convorbirilor la hoteluri si puncte de vizitare cuprinse in traseu. Dupa o saptamana s-a intors acasa promitand ca va merge intr-o manastire canonica. Cand s-a apropiat plecarea in Grecia si-a dorit si ea sa mearga in pelerinaj. A mers si, iata ce s-a intamplat. Acum parintele Emanuel a montat-o impotriva parintilor si o tine acolo sub pretextul ca e majora si nu-i poate impune sa mearga acasa sau in vreo manastire.

In presa locala preotul Emanuel Oros spune ca Serafim, cel care a furat moastele Sfantului Haralambie, la manastirea Mega Spileo, era doar un simplu turist din grup. Informatia nu a fost verificata de nici un ziar local. ASTRADROM a luat legatura cu mai multe persoane care au vietuit la “schitul” preotului Emanuel din Prilog-Vii. Acestia spun ca Serafim era unul dintre oamenii de incredere al preotului Emanuel si in perioada in care a vietuit acolo nu purta haine monahale pentru a nu fi identificat, deoarece plecase de la manastirea Rohia fara binecuvantare. Dupa plecarea de la Rohia, preotul Emanuel l-a tinut o perioada mai lunga la asezamantul sau privat din Prilog-Vii. Se pare ca acesta si-a luat responsabilitatea faptei integral asupra sa pentru a-si apara “duhovnicul”. 

Imagine din timpul arestarii in Grecia - fotografie primita de la un jurnalist din presa greaca

Intre preotii din satele apropiate “schitului” de la Prilog-Vii, se zvoneste ca Adrian Oros, fratele preotului Emanuel, are firma de constructii. Preotii sunt tot mai suspiciosi in privinta solutionarii acestui caz. Se spune ca Adrian Oros ar fi lucrat si la manastirea Rohia fiind in relatii bune cu conducerea Episcopiei: “Preotul Emanuel e om cu bani multi, cine credeti ca va lua masuri? Suntem siguri ca mai marii nostri vor trece cu vederea tot ce e legat de acest caz, daca ar fi vrut sa se implice ar fi facut-o pana acum!” – spune un preot din protopopiatul Oas. Un alt preot din protopopiatul Satu Mare spune ca “Preotul Emanuel Oros e sigur pe el, stie ca nimeni nu ii va face nimic. Cu siguranta exista vreo intelegere tainuita!”.

“Zvonurile pot fi exagerate, dar poate o fi undeva si un sambure de adevar. Se bazeaza pe relatii si oameni influenti care fac presiuni la Episcopie. Se lauda ca are cu ce-i santaja pe ierarhi.” – spune un alt preot dintr-o parohie vecina. Nemultumirile preotilor sunt de inteles, dar mentionam ca inca nu s-a luat o decizie in privinta acestui caz. Ramane sa vedem daca suspiciunile preotilor sunt reale sau pareri bazate pe zvonuri.

Cert este ca sunt parinti care sunt nemultumiti de evolutia duhovniceasca a copiilor lor, oameni care “sunt in stare sa merg pana la Haga sa imi vad copilul scos de acolo”. Rudeniile Claudiei spun ca este de nerecunoscut, dar nu in sensul pozitiv: “Acum e mai obraznica, mai irascibila, traieste cu impresia ca doar preotul Emanuel e bun, restul sunt inselati. Acest Emanuel a reusit sa o monopolizeze complet” spune una dintre matusile Claudiei.

Intr-o conversatie cu un colaborator ASTRADROM, preotul Emanuel Oros, sustine ca nu exista nici un canon care sa permita schimbarea calendarului de la 1924 in Romania. Desi, in cadrul intrunirii patriarhilor ortodocsi canonici de la Moscova, s-au stabilit cateva conventii intre patriarhiile care au schimbat calendarul si cele care nu l-au schimbat, preotul Emanuel spune ca aceste conventii nu sunt valabile deoarece au fost facute de catre patriarhi ai vremurilor de pe urma, care se scalda in “ape tulburi”. Desi s-a schimbat data unor sarbatori, dogmele nu s-au schimbat.

Cand a fost tulburarea creata de Danion Vasile legat de subiectul stilismului, Parintele Iustin Parvu si-a spus pozitia clara fata de schismaticii care sustin vechiul calendar in Romania. Dupa cum era de asteptat, parintele Iustin a optat pentru unitatea Bisericii. Astfel nu s-a lasat influentat de catre cativa “zelotisti” care au incercat sa se foloseasca de numele sau pentru a-si justifica caderile.

Ideile lui Danion Vasile care coincid cu ale preotului Emanuel Oros:


   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Despre “schitul” privat de la Prilog-Vii vedeti si:

“Schitul” privat de la Prilog-Vii – sfintenie sau inselare?

Ce spun canoanele Bisericii Ortodoxe despre “schitul” privat de la Prilog Vii:

Scrisoarea de aparare a preotului Emanuel, scrisa de fratele sau Adrian Oros, este catalogata de catre teologul Daniel Vladean, drept instigare impotriva ierarhiei bisericesti:





63 de comentarii:


  1. Cred ca preotii din zona, care vor sa vada o rezolvare din partea Episcopiei trebuie sa astepte putin pentru ca mai intai are loc judecata laica/lumeasca(in Grecia inca nu s-a dat sentinta finala), apoi urmeaza judecata bisericeasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ce crezi tu!
      Grecii se vor pronunta in cazul unui schit mixt necanonic in Romania?
      Va merge cuviosia sa Emanuel in Grecia cu un teanc de bani si totul intra in "normalitate". Va spune ca voi ati furat moastele, iar el se va ruga pentru eliberarea voastra...
      Voi nu intelegeti ca e baiat bun si va ajuta?!

      Ștergere
  2. Fetele acestea au mintea intunecata de sentimente (indragostite!?) si lipsa unei vieti duhovnicesti. Se simt bine in betia lor, altfel n-ar fi stat acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. A cumparat pe sefii lui din conducerea Bisericii, a cumparat tot ce este coruptibil. Credeti voi ca presa locala nu ar fi putut verifica afirmatiile preotului Oros? Se fac si acolo "donatii" sau mici "atentii" la redactori si totul se trece sub tacere. Credeti ca cei din presa locala nu se bucura de un ciubuc de la popa Oros?
    Ha, ha, ha, ce gluma ati spus... Sau poate sunteti naivi...

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu grecii ce caracter are preotul Oros?In luarea deciziei in procesul din Grecia nu conteaza si caracterul parintelui Oros?Felicitari pentru echipa Astradrom.Important e ca oqamenii sa afle adevaratul caracter al parintelui Oros.Ajuta oamenii sau manipuleaza in interes personal?Ma mai pot spovedi la un astfel de preot? Sa nu cautam denigrarea sa , dar sa avem grija daca mai putem sa ne spovedim la dansul sau nu.Sa ne rugam pentru parinte, sa inteleaga ca are un necaz mare, care nu i-a fost ingaduit intamplator. Poate realizeaza pentru ce a ajuns in aceasta situatie si recunoaste singur....constiinta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A cui constiinta? Nu vezi ca si constiinta acelor fete a pervertit-o urmarind propriile interese?

      Ștergere
  5. Poate parintele Oros da un examen in aceasta incercare, deocamdata si-a lasat ucenicii singuri in Grecia, daca analizam duhovniceste, intreb cum putea fi alaturi de ucenicii sai?Putea oferi banii mai departe pentru a fi ajutati oameni nevoiasi si sa ramana in Grecia alaturi de fii duhovnicesti? Inteeb si eu.Se jertfea oarecum renuntand la banii cu care a fost eliberat...., se spune ca e jertfitor , milostiv....dar a ales sa foloseasca banii pt libertate.Atunci in ce imprejurari se jertfeste si pentru cine? Sa inteleg si eu,,, caracterul deosebit al parintelui...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe Claudia si Maria le cunosc de cand erau studente la Oradea. Inca de atunci erau ca seduse de pr. Emanuel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ceva cu ,,seductia" asta.... Se aplica si ,,barbatilor evlaviosi"(unii cu multi bani) care erau dusi la padure unde mancau, beau si se simteau tare bine???!!!Altfel nu-mi explic de ce se pastra legatura (mesaje, telefoane) intre aceste ,,maicute" si dumnealor!

      Ștergere
  7. Tara arde si baba astradrom se piapatana
    https://saccsiv.wordpress.com/2016/01/17/18-25-ianuarie-2016-saptamana-de-rugaciune-pentru-unitatea-crestina-adica-sa-l-chemam-pe-antihrist-ca-sa-ne-ia-dracu/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe acest blog au aparut multe articole despre saptamana ecumenica. Cauta si vei gasi...
      Eu am cautat si am gasit!

      Ștergere
    2. Tara arde si baba astradrom se piaptana?Daca fiecare ar face un efort ca cei de la astradrom am fi fara ecumenism, doar astept sa vad daca nu se va opri si astradrom

      Ștergere
  8. A reusit singur preotul Emanuel Oros sa infiinteze acel schit?Daca il avea duhovnic pe preotul Spiridon a reusit sa fie la curent preotul Spiridon cu activitatea preotului? L -a indrumat sa renunte? Citeam ca la manastirea mixta ar fi si fratele Mariei, Ion Molnar , frate la manastirea Scarisoara.Asadar , de la manastirea Scarisoara a plecat un frate la acel schit sau manastire mixta.Toate aceste persoane au o legatura cu manastirea mixta.Interesant de aflat parerea preotul Spiridon sau a duhovnicilor la care se spovedea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am recitit articolul, preotul Oros era in relatii bune cu preotul Spiridon care l-a ajutat cu acesta manastire, asa am inteles. E preotul Spiridon cel cu care a lucrat, insa nu se stie acest fapt?In ce fel a fost ajutat de catre preotul Spiridon? Si cu cati dintre preoti au mai colaborat cu preotul Oros ,evident daca au colaborat, n-as vrea sa supar pe cineva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca cei doi preoti, pr Oros Emanuel si pr Belei Spiridon , au inceput impreuna lucrul pentru schitul necanonic pentru ce i se cere doar unuia sa-si asume raspunderea, adica preotului Oros.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi pare rau pt cei ce nu l cunosc cu adevarat pe preotul Oros, e capabil de multa rautate, si eu am avut evlavie la preot,dar am ajuns sa l cunosc de ce este capabil.Dumnezeu sa l ajute sa nu mai faca rau, daca bine nu vrea sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Cersi eu parea dvs si a celor ce vor citi daca veti publica.Shitul de la padure e necanonic, dar i manastirile bisericii ortodoxe e randuiala?Intreb pentru ca la intrarea in manastire trebuie , dupa parerea parintelui Cleopa o lepadare ,si a altor sfinti parinti, mai intai lepadare de lume,de parinti, cunoscuti etc.Parintele Cleopa spune ca e pacat ca monahul sa si intretina rudeniile dupa trup, si mai spune multe in legatura cu acest subiect,ori in manastiri calugarii isi duc familia sa locuiasca acolo pe motiv ca n-au unde merge, sau isi ajuta familia nu doar cu rugaciunea etc.Asadar ceea ce invata parintele Cleopa pentru ce nu se urmeaza in manastiri?Vietuirea barbati si femei e la manastirea mixta, dar in manastiri in care locuiesc calugarii si rudeniile lor ce fel de vietuire e?Poate scrieti un articol pe tema asta daca poate aduce vreo indreptare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se vad clar ideile bolnave din acest comentariu. Le-am mai auzit si de la pr.Emanuel si adeptele lui care locuiesc la Padure. Astfel de penibilitati le folosesc sa-si justifice statul lor acolo. Sunt idei pe care le baga in cap pr Oros. Faptul ca intr-o manastire, cu aprobarea staretului si a episcopului, pot sa vietuieasca 2 frati, 2 surori sau parintii unuia dintre vietuitori nu consider sa fie o problema atata timp cat ei nu tulbura linistea obstei din man. respectiva si nu sunt calugariti.In unele manastiri se obisnuieste sa vietuiasca persoane(batrani, bolnavi, copii)care nu fac parte din obstea respectiva, dar traiesc si ei pe langa obste,ducandu-si traiul si fiind ingrijiti, daca e cazul.Consider ca nu e nimic rau in asta.Daca acesti oameni pot sa stea pe langa o obste intr-o manastire ce importanta are ca sunt sau nu rude cu vietuitorii?Cunosc cazuri cand apropiati (chiar si rudenii) ai unor monahi ajuta mult manastirile, unii financiar, altii prin munca, altii prin prezenta lor acolo, etc...

      Ștergere
    2. Idei bolnave? E invatatura parintelui Cleopa. Rudeniile dupa trup fac ispite in manastire, iar calugarul de buna voie depune voturi monahale, iar prin relatiile cu rudeniile dupa trup si mai mult, grija pentru ele se incalca aceste fagaduinte, se comit pacate contra acestor voturi, mai multe detalii se pot afla din indreptar de spovedanie tot dupa invatatura parintelui Cleopa. Insa calugarii pot avea grija de batrani , bolnavi. Spune Hristos , cel ce lasa mama , tata....insutit va lua...Dar, calugarii uita fagaduintele de la calugarie, tin legatura cu cei de care s-au instrainat pt Hristos. Daca au ales o treapta de vietuire mai inalta, dar incalca voturile ne mai miram de ceea ce face preotul Oros, preotul Spiridon, lista ar putea continua.Multumesc celor de la astradrom pentru curaj , daruire si sa va ajute in toate Dumnezeu.

      Ștergere
    3. Daca episcopi si ierarhi sub umbrela binecuvanrarii accepta sa locuiasca mireni rudenii dupa trup cu monahii unde se indreapta monahismul. In ceea ce il priveste pe pr Oros ar fi bine daca canoanele o cer sa se retraga de la spovedanie.

      Ștergere
    4. Ce importanta au ca sunt sau nu rude cu vietuitorii? O spune un sfant parinte ca premisa fundamentala si cea dintai pentru a ajunge cineva monah e instrainarea de locuri natale, de prieteni, de cunoscuti, o spun alti sfinti parinti ca prin rudenii vin ispite si cu toate ca vin ispite prin ei calugarii nu se indura sa respecte ce au fagaduit nu oricui, ci lui Dumnezeu!Asadar sfintii parinti vorbesc despre instrainarea care trebuie sa fie intre vietuitorii manastirii si rudenii dupa trup. Unii calugari afirma ca sunt alte vremuri pentru a si justifica parerea , insa evanghelia lui Hristos e mereu actuala!Cine doreste mai multe lamuriri le poate gasi , daca doreste!!!!Inca o data felicitari celor de la astradrom!!!Si multumiri pentru ca mi au publicat opiniile.

      Ștergere
    5. Au fost multi sfinti parinti care au trait in viata de manastire impreuna cu fratii lor dupa trup. Pr Cleopa de la man Sihastria, despre care pomeneai mai sus, a trait impreuna cu 2 frati de-ai sai in manastirea Sihastria. Mormintele lor sunt in cimitirul manastirii. Povestile pe care vreti sa le insinuati nu sunt fondate. Nu exista nici un canon care sa interzica ca un monah sa nu poata vietui cu rudeniile dupa trup in aceeasi manastire. Spune-i pr. Oros sa fie atent ca in manastirea sa mixta a locuit Serafim(hotul din Grecia) impreuna cu verisoara sa Irina, care si acum este acolo.Sa-i mai amintesti pr Oros ca "stareta" Maria locuieste in manastirea mixta impreuna cu fratele ei, Ioan Molnar, care are si probleme psihice. Este adevarat ca o rudenie dupa trup care are probleme psihice tulbura obstea, dar aceasta poate face si daca nu sunt rudenii dupa trup, datorita starii sale de sanatate mintala. O rudenie dupa trup poate trai in iceeasi manastire cu un monah si in functie de modul de vietuire poate sa le foloseasca pentru mantuire sau poate sa le dauneze. Nu exista o regula in acest sens. Uitati-va in ograda voastra de la manastirea mixta, clandestina si necanonica si veti vedea cat de intemeiate sunt aberatiile voastre.

      Ștergere
    6. Sfantul Alexie, omul lui Dumnezeu a trait in casa parinteasca fara a fi recunoscut, fara a pastra legatura cu familia!Sfantul Ioan Colibasul a trait intr-o coliba inaintea casei parintilor1Par Cleopa a trait in manastire cu frati rudenii dupa trup dar nu erau mireni fratii parintelui, ci vietuitori ai manastirii.Care e diferenta intre vietuirea de la manastirea mixta de langa Prilog Vii si calugarii ce si duc parintii in manastire!Dupa ce au fagaduit saracie de buna voie.Mavar cei de la Prilog Vii poate pun in practica la nivelul lor exemplul sfintilor parinti.Nu sunt de partea lor, insa daca vrem sa indreptam, sa fim obiectivi sa vedem fenomenul in intregime, si ce fac staretii manastirilor, alaturi de ierarhi, ierarhi din Sfantul Sinod!!!, cum traiesc calugareste, nu doar par Emanuel.Rog pe cei de la astradrom, cu ajutorul unui duhovnic, sa lamureasca diferenta intre vietuirea de la manastirea mixta Prilog Vii si vietuirea calugarilor din manastiri facute cu binecuvantare, dar in care locuiesc vreme indelungata rudeniile dupa trup ale calugarilor, fara ca acele rudenii sa fie calugari.Ce spun regulamentele in cazul acelor manastiri?Nu sunt de partea par Oros, dar sa aratam cum se cere a se trai calugareste, daca vrem sa indreptam!

      Ștergere
    7. Ce spune regulamentul vietii monahale?Vizitatorii oricine ar fi, pot sta cateva zile in manastire, fara exceptie, e valabil si pentru rudenii dupa trup ale calugarilor care se instaleaza acolo incepand de la un numar de zile la cativa .In ce caz se poate trece peste regulament in privinta rudeniilor?Parintele Emanuel poate a ales sa traiasca calugareste.Nu vreau sa gresesc interpretand gresit, rog respectuos sa lamureasca totul un duhovnic prin intermediul astradrom.

      Ștergere
  13. N-am avut ade¬vă¬rata lepă¬dare de lume şi ade¬vă¬rata înstră¬i¬nare pen¬tru dra¬gos¬tea lui Dum¬ne-zeu, fiindcă mi-a plă¬cut să intru într-o mănăs¬tire aproape de casă şi de rudele mele, spre a mă întâlni din când în când cu rudele, cu pri¬e¬te¬nii şi cu veci¬nii mei.
    69. Cunos¬când că prin cei de acasă, ai mei sau prin rudele mele, îmi vine tul¬bu¬rare, smin¬teală şi pagubă sufle¬tească, tot nu m-am îndu¬rat să mă depăr¬tez de ei spre a mă înstră¬ina şi, ast¬fel, am fost legat cu inima de cei de care m-am înstră¬i¬nat pen¬tru Hristos.
    70. M-am bucu¬rat când am auzit de bucu¬ria celor din lume, ai.mei, sau m-am întris¬tat şi tul¬bu-rat auzind de paguba lor.
    71. Am adu¬nat bani deo¬parte cu sco¬pul de a milui pe cei săraci, uitând că am făgă¬duit îna¬in-tea lui Dum¬ne¬zeu să fiu sărac. Am uitat de învă¬ţă¬tu¬rile Sfinţi¬lor Părinţi, care zic că mai mare lucru este. N-am ştiut că, după ce mă voi afi¬e¬rosi lui Dum¬ne¬zeu, nici tru¬pul nu-mi mai apa-rţine, ci m-am gân¬dit că şi după intrarea
    în mănăs¬tire mai am voie să ţin legă¬turi cu rudele mele după trup, cu pri¬e¬te¬nii din lume sau că mai am voie să am ceva al meu.
    59. Cu tru¬pul m-am lepă¬dat de lume, dar nu şi cu inima şi min¬tea, căci încă mi-a plă¬cut să mă îngri¬jesc de cei de acasă, să mă bucur pen¬tru bucu¬ri¬ile lor şi să mă întris¬tez pen¬tru neca¬zu¬rile lor. Mai mult, am încer¬cat să-i ajut material a fi sărac pen¬tru Hris¬tos decât a milui pe cei săraci
    Sa fie spre slava lui Dumnezeu ceea ce scriu , spre folos cui doreste sa inteleaga,,Cu multumiri.sursa -indreptar de spovedanie, se refera la pacate ce pot fi facute de catre calugari.

    RăspundețiȘtergere
  14. http://www.informatia-zilei.ro/sm/episcopia-ii-da-ultimatum-parintelui-emanuel-oros/

    RăspundețiȘtergere
  15. DUMNEZEU NU DOARME FIINDCA ACEASTA PERSOANA A DISTRUS SUFLETE SI CARACTERUL TINERILOR. MULTA MINTE SI INTELEPCIUNE LE TREBUIE LA TOTI CA SA-SI REVINA FIINDCA LE-A SPALAT CREIERUL.

    RăspundețiȘtergere
  16. In ceea ce il priveste pe Ioan Molnar vrea cineva sa inteleaga si sa explice cum s-a imbolnavit fratele Ioan in obste la manastirea Scarisoara?Cu a cui binecuvantare a plecat din manastire? Cum se pleaca din manastire? Mai sunt multe de lamurit care se leaga intre ele.Cercul Maria, boala lui Ioan survenita la Scarisoara, Pr Emanuel , Pr Spiridon.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cum s a imbolnavit fratele Ioan in manastirera Scarisoara? I s-a recomandat din timp ca nu este pt manastire? La manastire rezista cine merge pt Hristos, cine are chemare monahala.Nu intamplator s-au dezvaluit toate acestea, si tocmai printr-o ispita in Grecia, nu in tara. Sa ajungem sa vedem ce ne e de folos din toate aceste intamplari.

    RăspundețiȘtergere
  18. Referitor la speculatiile aparute in randul unor preoti din Satu Mare prin care se inducea ideea conform careia Episcopia Ortodoxa de Maramures si Satu Mare ar fi aprobat tacit functionarea locasului necanonic de la Prilog –Vii, va aducem la cunostinta faptul ca preotul Emanuel a primit ultimatum din partea mai marilor ierarhici ca pana la data de 1 martie 2016 trebuie sa indeplineasca 3 conditii:
    1.sa predea toate moastele pe care le are fara binecuvantare
    2.sa indrume vietuitorii(vietuitoarele) de la asezamantul necanonic sa se intoarca la familiile lor sau se intre in manastiri canonice
    3.sa predea asezamantul pentru a se face acolo un azil de batrani

    Anca Budau – secretar ASTRADROM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumneavoastra credeti ca se va solutiona acest caz cata vreme nu stim daca cei ce au vietuit acolo si au investit acolo vor sa transforme asezamantul in azil de batrani? Are episcopia acordul celor ce au vietuit acolo si au investit da a lua acest asezamant?

      Ștergere
    2. Eu nu doresc sa dezvalui identitatea celor ce au investit in acel schit, dar paote dezvalui Maria si pr Oros, probabil cand a afirmat in presa ca a primit oarecum o casa , se referea la cineva anume , desigur nu la Maria.Daca a primit o sau nu, e alt subiect, ramane la voia lui Dumnezeu acest subiect.A fost ingaduinta lui Dumnezeu sa fie descoperit si dezbatut cazul acestui asezamant.

      Ștergere
  19. Slava lui Dumnezeu pt anuntul facut.Toti duhovnicii cu care am stat de vorba au recunoscut raul ce mi l-a facut preotul Oros ,insa nici un duhovnic nu s-a oferit sa ma sustina in fata episcopiei si nimeni din randul episcopiei nu s-a gandit sa remedieze situatia mea.Multumesc lui Dumnezeu pentru felul in care a descoperit activitatea preotului Oros. Felicitari redactiei Astradrom si multumiri. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  20. Va doresc sa rezolvati si problema manastirilor in care calugarii vietuiesc laolata cu rudeniile dupa trup.Caut o manastire in care se traieste dupa invatatura parintelui Cleopa.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru a se concretiza decizia episcopiei nu e nevoie de acordul tuturor persoanelor care au vietuit la acel schit si care au investit in acea asezare?

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu nu stiu cat detine din proprietate Maria si cat detin alte persoane ce au vietuit acolo, deci cine poate decide ce se intampla cu acel asezamant?

    RăspundețiȘtergere
  23. Ni ati publicat uparerile, var og sa ma ajutati sa primesc si un raspuns de la dvs. Nu critic pe nimeni doar caut ceea ce se potriveste cu Dumnezeu si cu mine.Nici un duhovnic nu doreste sa dea un raspuns clar.De ce astept un raspuns de la un duhovnic? Pt ca tot sfintii parinti spun ca e mai bine sa intrebi pt a te putea mantui, asta duce la smerenie.Si atunci intreb: se incalca sau nu votul monahal prin vietuirea calugarului in aceeasi manastire cu rudeniile sale dupa trup ,mireni. .Am citit in indreptar de spovedanie aceste lucruri:ARHIM. CLEOPA ILIE
    Îndrep¬tar pen¬tru spovedanie
    spo¬ve¬da¬nia gene¬rală a mona¬hi¬lor (1)
    Pacate împo¬triva votu¬lui sără¬ciei de bunăvoie

    58. N-am ştiut că, după ce mă voi afi¬e¬rosi lui Dum¬ne¬zeu, nici tru¬pul nu-mi mai apa¬rţine, ci m-am gân¬dit că şi după intrarea
    în mănăs¬tire mai am voie să ţin legă¬turi cu rudele mele după trup, cu pri¬e¬te¬nii din lume sau că mai am voie să am ceva al meu.
    59. Cu tru¬pul m-am lepă¬dat de lume, dar nu şi cu inima şi min¬tea, căci încă mi-a plă¬cut să mă îngri¬jesc de cei de acasă, să mă bucur pen¬tru bucu¬ri¬ile lor şi să mă întris¬tez pen¬tru neca¬zu¬rile lor.
    68. N-am avut ade¬vă¬rata lepă¬dare de lume şi ade¬vă¬rata înstră¬i¬nare pen¬tru dra¬gos¬tea lui Dum¬ne¬zeu, fiindcă mi-a plă¬cut să intru într-o mănăs¬tire aproape de casă şi de rudele mele, spre a mă întâlni din când în când cu rudele, cu pri¬e¬te¬nii şi cu veci¬nii mei.
    69. Cunos¬când că prin cei de acasă, ai mei sau prin rudele mele, îmi vine tul¬bu¬rare, smin¬teală şi pagubă sufle¬tească, tot nu m-am îndu¬rat să mă depăr¬tez de ei spre a mă înstră¬ina şi, ast¬fel, am fost legat cu inima de cei de care m-am înstră¬i¬nat pen¬tru Hristos.
    70. M-am bucu¬rat când am auzit de bucu¬ria celor din lume, ai.mei, sau m-am întris¬tat şi tul¬bu-rat auzind de paguba lorr. Mai mult, am încer¬cat să-i ajut material.Sperand ca veti publica si apoi oferi un raspuns, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Raspunsul ce l-am primit de la duhovnicii pe care i-am intrebat a fost ca peste tot e asa, vietuirea monahului cu rudeniile.Nu asta ma intereseaza daca e la fel peste tot, ci daca e incalcat votul monahal asa cum inteleg eu din indreptarul de spovedanie la care m-am referit si v-am trimis un fragment.Si in vremea lui Noe cam peste tot era la fel.Nu ne obliga Dumnezeu sa ne mantuim.

    RăspundețiȘtergere
  25. DL OROS prin ceea ce a facut a sfidat tot judetul si nu numai prin construirea acelui asezamant.Sa vedem cine sunt adevaratii proprietari ai acelui asezamant.dumnezeu l-a oprit lasandu l sa cada in Grecia, aici in tara era degeaba de vreme ce s-a ridicat un asezamant! sub ochii episcopiei.Greu s-a luat o decizie dupa ce s-a dezbatut tot sub ochii patriarhiei!Multumiri Astradrom!

    RăspundețiȘtergere
  26. "Nu faceti casa Tatalui Meu casa de negustorie"verset din Evanghelia dupa Ioan.Schit necanonic, vietuire laolalta femei si barbati in manastire mixta si vietuire laolalata rudenii si calugari in manastiri ortodoxe.Mare e Dumnezeu ca le a descoperit toate in Grecia, aici mai e de asteptat pana in martie, daca se intamplau in tara toate cat mai asteptam?

    RăspundețiȘtergere
  27. Donati in conturile manastirii x, y, z ca apoi staretii sa le transforme in lacas pentru propriile familii, dar pentru cei lipsiti de ajutor , singuri , bolnavi nu se da o chilie la manastire , desi spune par Cleopa , calugarului ce s-a afierosit lui Dumnezeu nici trupul nu i mai apartine , dar sa se mai ingrijeasca de rudenii. Unde gresesc rog indreptati si iertati si multumesc daca publicati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest preot mi a schimbat viata prin manipulare , zilnic port suferinta ce mi a adus-o,pt cum a lucrat cu mine prin manipulare pentru a si atinge interesele Dumnezeu l-a descoperit!Si daca Dumnezeu nu l mai vrea la sfantul altar il va mai descoperi cu toate cate le a facut ,precum a descoperit pe altii ce au rabdat denigrati fiind!Sa stie ca Dumnezeu pe cel ce lupta pt Dumnezeu si singur de va ramane Dumnezeu il va ajuta!Ar trebui sa se retraga din scaunul spovedaniei de buna voie, a manipulat intentionat!

      Ștergere
    2. Dragostea pentru Dumnezeu nu poate avea hotar, pentru aproapele da, fie si preot!Preotului Spiridon Belei nu i se traseaza nici o indatorire pt cat a frecventat schitul si i-a incurajat pe unii sa mearga sau sa stea acolo? Nici o lamurire din partea episcopiei depre felul in care s-a imbolnavit Ioan Molnar?

      Ștergere
    3. Ma tot intreb pentru ce am avut evlavie multa fata de cei doi preoti. Nu gasesc raspunsul,uneori cred ca apreciam faptul ca rabdau asuprirea superiorilor, dupa cum spunea unul dintre ei ca era asuprit.Abia cand am citit primele articole pe Astradrom am realizat ca ei lucrau independent de biserica prin acel schit.Pana atunci ii considerasem milostivi. Au stiut sa tranmita totul pe dos, sprer exemplu neascultarea lor fata de regulamente o tranmitau ca pe o fapta de milostenie fata de cineva.tarziu am realizat ca prin regulamente vorbeste biserica, iar biserica nu poate gresi, ei greseau nerespectand regulamentele bisericii. Inca o data va multumesc pt tot celor de la astradrom, mi ati mai luminat mintea.

      Ștergere
  28. Cand am citit prima data articolul pe astradrom in care se explica despre construirea asezamantului ca ,, a pornit de la ingrijorarea rea ca ierarhia bisericii va fi corupta de mai marii lumii" am realizat tot pentru prima data inselarea, adica pana la aceasta explicatie intelesesem ca schitul nu are binecuvantare, insa nu realizasem inselarea, poate vedeam un act de curaj , de daruire ceea ce facea preotul Oros.Cand am citit articolul mi am amintit si de versetele din Evanghelie in care ni se spune "De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea?
    26. Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele?" Nu constientizasem ca ingrijorarea lor pt viitor e rea.Cine stie cu cata abilitatea a reusit sa le conduca pe fete acolo la schit, deoarece acele fete sunt destepte , cunosc limbi straine, au urmat o facultate.Le doresc multa sanatate lor si famiilor lor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Pt dna Aurica Bogojel,
    Va doresc multa sanatate si sa aveti rabdare. Cum eu am realizat manipularea , sper sa realizeze si fiica dvs.E mai grea lupta impotriva unei persoane ce ar trebui sa fie pastor de suflete, insa nu este imposibila.Avem pe sfinti carora le putem cere ajutorul, nadejdea trebuie sa ne fie in Dumnezeu.De obicei oamenii compatimesc un preot intr-o astfel de lupta, se ataseaza oamenii de preoti, lucru nu tocmai ok, iar durerea dvs a fost poate trecuta cu vederea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. V-ati sucit rau doamna Bogojel!Probabil va e frica de o evantuala problema juridica a fiicei d-voastra!In rest stati bine cu pelerinajele si cu prostitul unora?!Era ,,fain" in pelerinaje?!

      Ștergere
    2. Multumesc mult sa stiti ca nu as fi crezut vreodata ca voi ajunge asa cu unica mea fiica, plange sufletul in mine pentru ca pur si simplu vad ca eu-mama ei, nu mai exist pentru ea...fiind manipulata de Emanuel, Gherontie si Maria. Mi-a mai ramas doar rugaciunea la Maicuta Domnului si la toti Sfintii in care mi-e toata nadejdea ca nu vor lasa sufletul fiicei mele sa se piarda si nici a celorlalti tineri, daca bineinteles si ei asta isi doresc cu adevarat: mantuirea. Acestia pur si simplu nu realizeaza in ce inselare mare se afla, Bunul Dumnezeu sa-i lumineze pe toti.
      E simplu: ASTRADROM spune adevarul pentru ca trebuie sa se cunoasca adevarul de cei care doresc sa nu traiasca in minciuna si sa fie inselati, cine vrea sa ia aminte sa ia... cine nu e liber……..cred ca vom fi trasi la raspundere la scaunul de judecata si pentru ce puteam face si nu am facut. ASADAR A VENIT VREMEA SA FIM SINCERI UNII CU ALTII, IAR DACA VOM SPUNE ADEVARUL ASTA NU INSEAMNA CA JUDECAM PE CINEVA.

      Ștergere
    3. Mie mie frica doar de judecata lui Dumnezeu. Trebuie sa-mi cer iertare la toti pelerinii care au fost la Pr Emanuel fiindca daca as fi stiut ca e un distrugator de suflete nu zicem la nimeni de el, dar m-am trezit si eu doar dupa ce am vazut ca fiica mea nu are pace si liniste in suflet cum de altfel trebuie sa fim toti, care avem un duhovnic adevarat, sa nu fim rautaciosi si sa facem numai fapte placute inaintea lui Dumnezeu.

      Ștergere
    4. Nu a sucit pe nimeni, sunt foarte convinsa ca intotdeauna intentiile dnei Aurica au fost bune, intotdeauna toate pelerinajele le-a facut doar cu dorinta de a ajuta oamenii sa se apropie de Dumnezeu, sa faca ceva bun pt sufletul lor. Este o persoana sincera, jertfitoare, si lupta ca o eroina sa isi recupere fiica. Din pacate nu are ajutorul lui Ghita, tatal Claudiei, care, in mod egoist,isi vede doar de interesele lui personale. Asa a facut tot timpul, de mai mult de 20 ani de cand il cunosc.

      Ștergere
  30. Ioan Molnar era un baiat deosebit, cuminte , linistit, atent cu o vorba buna,nu stiu ce s-a intamplat in manastire cu el , nu stiu cum s-a imbolnavit.Mediul in care traieste acum nu cred ca i este de folos.De vreme ce s-a imbolnavit intr -o obste de manastire nu ar fi normal sa i poarte de grija financiar obstea acelei manastiri? Intreb si eu.

    RăspundețiȘtergere
  31. Unde ma pot adresa pentru a fi luate masuri pt manipularea la care m-a supus preotul Oros? Pt remedierea situatiei mele?

    RăspundețiȘtergere
  32. Cand sa auzit de furtul Sf Moaste,nici nu sa asteptat ca cineva din grup sa dea declaratie ca deja toata lumea specula despre faptul ca cei 3 preotii sunt vinovatii,sa dovedit a fii o eroare,dar felul in care sa vb despre ei,e sub orice critica.acum alt subiect...schitul.
    Ma intreb,oare catii dintre voi il cunosc pers pe pr?si care da,oare nu v ajutat cu un sfat,sau cu alceva??
    Sa ne ierte Dumnezeu ca ne judecam preotii,care indiferent de pacatele pers,au harul lui Dumnezeu asupra lor.
    Stiu numeroase cazuri in care se face slujirea cu catolicii,cineva ia masuri?sa nu ne facem ca nu auzim si nu vedem..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca nu s-a vorbit tot adevarul despre ce e capabil dl Oros!A cazut, insa problema e alta , nu a incercat sa indrepte raul facut, e indaratnic in rele. Cine vrea sa mearga la sfintia sa la spovedanie e treaba lui.Eu am fost o data si apoi a profitat sa rezolve interese personale. Dumnezeu l-a descoperit, pana acum eu am tacut si spun putin din raul facut. Cine are urechi de auzit...

      Ștergere
    2. Eroare? Mai intai s a folosit de sfanta Evanghelie pentru a crea ispite, apoi a trecut la sfinte moaste. Nu i e teama sa mai ia sfanta Evanghelie in maini?

      Ștergere
  33. De problema juridica a lui E.O. se vor ocupa unii, de problema professionala altii, de problemele de constiinta dumnealui iar problema proprietatii o va rezolva proprietarul de drept.
    Necazul este ca sunt multi preoti care se cred ,,speciali",fac bani si smintesc oameni simpli,iar pelerinajele nu sunt ce par a fi- unele sunt total inafara moralei crestine(afacere cu profit bun, bautura, distractie, relatii nepotrivite,etc).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Proprietarul de drept il cunoasteti?Ca s-ar putea descoperi ca si acela a fost pacalit, insa probabil toate la timpul lor.

      Ștergere
  34. A lucrat contra voii lui Dumnezeu ca preot si Dumnezeu l-a lasat sa cada, dar sa l ajute Dumnezeu sa se mantuiasca , cata durere mi a adus Dumnezeu stie.

    RăspundețiȘtergere
  35. Si asta cu sljuirea cu catolicii sa se indrepte, nu are scuza dl Oros pentru a nu cinsti sfintii, Evanghelia si pe tot omul ca pe cel pt care s-a jertfit Hristos, si parintele trebuia ajutat, dreptate in sens de mila!

    RăspundețiȘtergere
  36. Pe Ioan Molnar cine il ajuta? Sunt frati de manastire care pot ajunge la o vietuire mai inalta decat un monah. Ioan era un baiat deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  37. "LUPI IN PIEI DE OAIE"26 ianuarie 2016 la 18:11

    ATENTIE! Din pacate, in zilele noastre traiesc “lupi in piei de oaie “ ex: Emanuel, Gherontie si Maria care sunt un pericol public pentru persoanele din jurul lor. In ultimii ani si cu mare, mare viclenie a reusit sa atraga tineri care poate chiar si-au dorit o viata monahala, dar din pacate nu au gasit pe cine trebuia sa–i indrume. Prin falsa lui “smerenie” si-a facut adepti ai predicilor sale si a slujbelor de exorcizare pe care le facea ca un teatru... desi nu era voie sa procedeze asa cu demonizatii ci intr-un cadru restrins, doar cu fam lor.

    RăspundețiȘtergere
  38. Bucura-te Emanuele, lider al razvratitilor,
    Bucura-te cel ce cu ucenicii moaste ai furat,
    Bucura-te cel ce cu bogatasii pelerinaj ai organizat,
    Bucura-te cel ce mintea la toti ai sucit-o
    Bucura-te mare exorciste ce mintile le-ai intunecat
    Bucura-te cel ce creierele le-ai spalat
    Bucura-te cel ce sotia ti-ai neglijat
    Bucura-te cel ce cu „maicile” la fortareata dupa ziduri ai stat
    Bucura-te cel ce cultul personalitatii ti-ai creat
    Bucura-te cel ce ucenicii la inaintare ti-ai bagat
    Bucura-te cel ce impotriva ierarhilor ai instigat
    Bucura-te cel ce pe multi i-ai fanatizat
    Bucura-te cel ce dupa tine doi preoti ai incuiat
    Bucura-te smerite care popularitate ai cautat
    Bucura-te viteazule care pe toti i-ai denigrat
    Bucura-te eroule care imaginea Bisericii ai patat
    Bucura-te Emanuele care pe multi ne-ai dezamagit
    Bucura-te Emanuele care nadejdea in bani ti-ai pus
    Bucura-te cel plin de ravna care cu masini de lux ai umblat
    Bucura-te cel ce intre credinciosi ai dezbinat
    Bucura-te mare Emanuele care slava lumii ai cautat
    Bucura-te cel ce pe toti ne-ai sucit de cap
    Bucura-te cel ce cu cipul pe mana ai furat
    Bucura-te cel ce prin cip ai fost depistat si de aceea impotriva lui ai luptat
    Bucura-te antiecumenistule barbat
    Bucura-te cel ce cu asta te-ai afirmat
    Bucura-te cel ce cu stilistii ai umblat
    Bucura-te ca cu ei afaceri ai realizat
    Bucura-te ce-l ce in predici teatru ai jucat
    Bucura-te cel ce adevarata fata ai ascuns
    Bucura-te cel ce fara de pata esti
    Bucura-te cel ce de ucenici te-ai folosit
    Bucura-te cel ce mare mosie ti-ai dobandit
    Bucura-te ca la fortareata te-ai imbogatit
    Bucura-te preacucernice Emanuele care imaginea Bisericii ai patat.

    RăspundețiȘtergere
  39. Cine se atinge de cei din manastire , e grav.s a atins dl oros de suflet din manastire, sa nu se mire ca a ajuns la necaz.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.