duminică, 14 iunie 2015

Cine sunt toti SFINTII ROMÂNI? De ce ii cinstim?





-Sfintii Romani sunt toti sfintii de pe teritoriul tarii noastre incepand de la formarea poporului roman si pana in prezent, cunoscuti sau necunoscuti: mucenici, marturisitori, ierarhi, preoti, voievozi, cuviosi etc. care au trait o viata plina de sfintenie si dragoste de neam.

 


De ce ii sarbatorim pe toti sfintii romani?

-Ei sunt dovada incontestabila a existentei noastre aici, de la formarea poporului roman si pana in prezent ca rezultat al increstinarii stramosilor nostri inca din perioada apostolica. 


-Ei sunt cei ce se roaga lui Dumnezeu pentru neamul nostru si, dupa cum spune in Sfanta Scriptura, vor fi prezenti la judecata neamurilor alaturi de Sfintii Apostoli.


-Pentru ca ei ne sunt modele de viata si calauza in Imparatia Cerurilor.


-Prin ei invatam sa ne iubim neamul si biserica neamului, sa ne jertfim pentru acesta, asa cum au facut-o ei, cum si-ar dori sa o facem si noi astazi.


-Lor trebuie sa le fim recunoscatori ca azi avem o credinta dreapta si neatarnata, ca vorbim limba romana si nu ne-am pierdut identitatea desi am avut (si avem) o istorie foarte zbuciumata.


-Chipul lor luminos si faptele lor dainuie in veci. Multi dintre ei au sfinte moaste, ca marturie a Invierii lor impreuna cu Hristos, fiind o mangaiere pentru noi. 



Cand ii sarbatorim pe toti sfintii romani?

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca Sfintii Romani sa fie sarbatoriti in fiecare an in a doua duminica dupa Rusalii.


In calendarele de perete ii gasim si individual, insemnati cu cruce neagra (sau albastra), altii cu cruce rosie.




(notificare: Icoana din imaginea de mai sus reprezinta pe toti sfintii romani, incepand de la increstinarea poporului roman si pana in prezent, inclusiv perioada comunista. Astfel, in randul de sus, pot fi gasiti parintii: Ilie Lacatusu, Calciu Dumitreasa, Sofian Boghiu, Ilarion Argatu, Ilie Cleopa, Valeriu Gafencu, Daniil Sandu Tudor, Dumitru Staniloae, Justin Parvu si altii... Icoana a fost pictata la Manastirea Adormirea Maicii Domnului din comuna Boroaia, Judetul Suceava si a fost donata Schitului Sfintii Romani din comuna Gradistea de Munte, judetul Hunedoara)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.