marți, 26 iunie 2012

Muzeul parohial din Ohaba pastrează în memorie un ierarh bihorean

In județul Alba, la Ohaba, există un muzeu care ne amintește de Episcopul Ioan Mihălțan al Oradiei.

Eparhia Oradiei a avut parte de ierarhi de seamă ca: Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici, Valerian Zaharia, Vasile Coman si Ioan Mihălțan. Toți au avut cate un rol important în istoria eparhiei bihorene. Dintre aceștia doar ultimul are un muzeu unde sunt pastrate amintiri din viata pământeasca. Merită menționat că PS Ioan a fost un om blând si înțelept, modest si iubitor, dar și un apreciat teolog.

În anul 1983, preasfințitul Ioan Mihălțan a făcut la Ohaba un mic muzeu cu obiecte din sat unde și-a lăsat și obiectele personale. Aici sunt expuse cărtile tipărite, manuscrise, obiecte care i-au apartinut, vesminte si bogata sa bibliotecă în care pot fi găsite carți teologice, de istorie, vieți de sfinți, Filocalia etc. Cele mai multe sunt din domeniul teologic, așezate pe categorii: dogmatice, patristice, ermineutică, apologetică etc. Tot în acest muzeu pot fi văzute testamentul, diplomele teologice și de studii, in original, ale ierarhului care și-a luat doctoratul în teologie dogmatică, avându-l ca îndrumător pe pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. Din felul în care sunt asezate se poate constata cu usurință modul de viață ordonat pe care il avea înca din copilărie.

Micul muzeu are trei încaperi: paraclisul, biblioteca si chilia preasfintitului. Chilia este modestă caracterizand intocmai duhul bland și smerit al octogenarului ierarh. Paraclisul de rugăciune este mic si simplu. Acolo se păstrează Sfintele Vase si vesmintele folosite în cultul liturgic. Una dintre preocupările de bază ale vieții sale duhovnicesti era îmbinarea studiului cu rugăciunea.

Muzeul se află în curtea parohiei din Ohaba, judetul Alba, satul natal al preasfintitului, si este ingrijit de pr. Vasile Mihălțan, fiul uneia dintre surori. Cei ce l-au cunoscut si apreciat pe PS Ioan sunt alături de inițiatorii acestui muzeu contribuind cu obiecte, fotografii si alte lucruri ce pot fi folosite în acest scop.

Nicolae Vidican, Sursa: CRIȘANA

Imagini inedite din muzeul de la Ohaba primite de la un colaborator:




Un comentariu:

  1. Facem un apel catre toti cei care ne pot pune la dispozitie imagini si informatii despre fostii ierarhi bihoreni sa ne contacteze.
    ASTRADROM doreste sa aduca la cunostinta tuturor detalii despre trecutul eparhiei Oradiei. Oradea a avut ierarhi de seama care merita sa ne amintim de ei.
    (Biroul de presa ASTRADROM)

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.