vineri, 12 iunie 2009

Sfântul Gheorghe în Munţii Codru Moma

La Schitul Huta, timp de trei zile, credincioşii au intrat în contact direct cu moaştele sfinţilor.

In muntii Codru Moma, la schitul de pe Valea Finisului, au fost aduse moaste ale 15 sfinti prăznuiti in calendarul de perete al Bisericii Ortodoxe. Racla cu moaste a fost adusa din judetul Alba, la schit poposind trei zile, cu prilejul sarbatoririi Pogorârii Sfântului Duh la Cincizecime. In aceasta perioada la Schitul de la Huta au venit credinciosi din imprejurimile Beiusului si pelerini din Oradea, Aleşd, Marghita, Salonta... Moastele aflate în raclă au fost aduse din Grecia, Rusia, si Romania. Racla cu moaste a fost adusă in Bihor prin intermediului ASTRADROM - filiala Bihor.

În perioada 6-8 iunie 2009 Schitul Ortodox Huta a fost centru de pelerinaj pentru beiuseni dar si pentru credinciosi din alte parti ale judetului Bihor. Acestia au fost de Rusalii pentru a participa la slujbele din programul religios al monahilor de la Huta şi să se inchine moastelor a 15 sfinti dintre care: Sf. Mc. Gheorghe, Sf. Ier. Nicolae, Sf. Nectarie de Eghina, Sf. Ioan Rusu, Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Sf. Mc. Trifon, cei 14.000 de prunci ucisi de Irod în Betleem, Sf. Ecaterina etc.
Moaştele au fost duse la Huta sâmbătă seara în timpul slujbei de noapte (numita şi priveghere) iar luni, a doua zi de Rusalii, după săvârşirea slujbei Sfântului Maslu, la care au participat peste 500 de credincioşi, au fost duse la Beiuş. Marţi, a treia zi după Rusalii, racla cu moaşte a fost dusă în mai multe parohii învecinate unde credincioşii din sate le-au primit cu mare evlavie. Reprezentantul ASTRADROM, care a însoţit racla cu moaşte prin câteva sate din Ţara Beiuşului, teologul Florian Dragomir, a spus: „oamenii îi cinstesc pe sfinţi fiindcă sunt împreună lucrători în ogorul lui Dumnezeu. Pentru viaţa lor aleasă, Dumnezeu i-a răsplătit cu darul sfinţeniei. Acesti sfinţi au fost, în timpul vieţii pământeşti, după cum spune şi Sfântul Apostol Petru, părtaşi duhului lui Dumnezeu, adică au fost îndumnezeiţi. Sufletul lor îndumnezeit fiind sălăşluit în trup a sfinţit şi trupul. Astfel rămăşiţele trupeşti rămân nestricăcioase şi frumos mirositoare. Totul e lucrarea lui Dumnezeu asemenea ca la apa sfinţită. Prin rugăciunea preotului ortodox apa este pătrunsă de har şi nu se mai strică niciodată. Aceasta în orice perioadă a anului, nu doar de bobotează.”
Părintele Visarion Tuderici de la Huta a spus în cuvântul de încheiere a slujbelor de Rusalii că Sfintele Moaşte, nestricarea apei sfinţite şi venirea Sfintei Lumini la mormântul Mântuitorului doar la ortodocşi sunt dovezi incontestabile ale dreptei credinţe: „În ortodoxie nu veti vedea niciodată sfinţi reconstituiţi din ceară ci sfinte moaşte nestricăcioase si frumos mirositoare aşa cum au fost lăsate de Dumnezeu prin lucrarea divină şi nu prin lucrarea omului. Aşa este şi Sf. Ioan Iacob Hozevitul pe care l-am văzut cu ochii mei când am fost la Ierusalim şi din a cărei părticică mică se află în racla de faţă.” Îndemnându-i pe cei prezenţi să îi aleaga pe sfinţi ca model de viaţă.
In perioada cat moastele au fost la Huta, monahii împreună cu credincioşii prezenţi au făcut procesiuni în jurul schitului cu icoane, prapori si racla cu sfintele moaste.
La strană au cantat corul format din membri ASTRADROM si ASCOR. Pelerinilor l-i s-au oferit cazare şi masă gratuit, aceasta făcând parte din rânduiala schitului.
Sfintele moaşte au fost însotite, pe întreg traseul, de către un monah de la Schitul Aiud (Mausoleul de la Râpa Robilor). Cu acest prilej, monahii de la Huta le-au oferit monahilor de la Aiud părticele di moaştele sfântului Ioasaf Hozevitul din racla cu moaşte ce se află în bisericuţa schitului.
Sfintele moaşte au fost aduse în Bihor prin intermediul Asociatiei pentru Păstrarea si Promovarea Valorilor Culturale si Nationale ale Poporului Roman – ASTRADROM.

Iuliana Florea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.