vineri, 6 septembrie 2024

Patriarhia de Constantinopol și jocul de-a ortodoxia. "Paștile cu catolicii" și "Patriarhia Rusă" au fost subiectul sinodului din septembrie 2024 de la Constantinopol.


 

Observăm că în spațiul mediatic din România circulă informații legate de decizia Sinodului Patriarhiei de la Constantinopol de a sărbători Paștile împreună cu catolicii. E o știre care impresionează pe mulți, fără a se cunoaște ce se ascunde în spatele acestor “victorii” sau “bune intenții”.

Din câte se observă, sunt decizii legate și de Patriarhia Rusă, pe care Constantinopolul le expune conform jocurilor și intereselor proprii.

Deocamdată, azi vom publica textul integral apărut pe site-ul oficial al Patriarhiei de Constantinopol, urmând ca în viitor să aducem și alte detalii sau opinii, dacă va fi cazul:

 

La invitația și sub președinția Preasfințitului Părinte Patriarhul Ecumenic domnul Bartolomeu, venerabila Ierarhie a Tronului Ecumenic, cu participarea Arhiepiscopilor Bisericilor Autonome a Finlandei și Estoniei care se află sub protecția sa, s-a întrunit în Constantinopol, prima Adunare (Sinaxă) din noul an bisericesc în perioada 1-3 septembrie 2024.

Adunarea a fost precedată de Sfânta Liturghie Patriarhală cu ocazia sărbătorii Indictionului, în Paraclisul Patriarhal al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, slujită în sobor de Patriarh și cinstiții Mitropoliți, Arhiepiscopi și Episcopi ai Tronului Ecumenic.

Adunarea care a început cu obișnuitul discurs introductiv al Preafericirii Sale și cu răspunsul primului dintre Ierarhii Tronului, IPS Emmanuel al Calcedonului, a inclus următoarele cinci sesiuni tematice, dedicate studiului problemelor legate de viața și mărturia Marii și Sfintei Bisericii a lui Hristos în lumea contemporană, cu anvergură panortodoxă și pan-creștină:

(a) „Relații ortodoxe și inter-creștine”, cu observații referitoare la efectele războiului sângeros care se desfășoară în Ucraina, situația Bisericii Ortodoxe din acea țară și  din statele baltice, precum și la situația din Europa de Vest, – așa-numita „Diaspora Ortodoxă”. Au urmat discursuri despre cursul dialogului teologic dintre Bisericile ortodoxe și romano-catolice și despre contribuția Bisericii din Constantinopol la Consiliul Bisericilor Europene și la Forumul de dialog dintre ortodocșii și romano-catolicii din Europa.

(b) „Probleme de drept bisericesc și liturgice”, în care au fost dezvoltate teme privind abaterile observate de la tipicul și tradiția liturgică a Marii și Sfintei Biserici a lui Hristos precum și cazuri de incitare prin utilizarea mijloacelor mass-media.

(c) „Biserică Mamă în lumea contemporană”, cu prezentări pe tema foarte actuală a inteligenței artificiale (IA) în general și cu referire la Biserică în special, precum și grija Bisericii în fața îndoielilor și căutărilor spirituale ale tinerilor de azi.

(d) „Biserica și problemele geopolitice”, cu o prezentare a genezei, dezvoltării și aplicării teoriei așa-numitei „lumi rusești”. Ierarhia Tronului a condamnat cu hotărâre această ideologie, precum și transformarea Bisericii într-o instituție laică și instrumentalizarea acesteia pentru promovarea intereselor statului, precum și continuarea războiului din Ucraina după invadarea neprovocată a Federației Ruse pe teritoriul unui stat suveran.

Ierarhii adunați își îndreaptă gândurile și rugăciunile către milioanele de frați creștini aflați în necaz din Ucraina și se roagă Domnului Păcii pentru încheierea imediată a războiului și stabilirea unei păci drepte și stabile în înviforata Ucraină, dar și în Orientul Mijlociu și la Locurile Sfinte mult suferinde, unde se află și sediul Patriarhiei Ierusalimului. De asemenea, membrii adunării au pomenit și de cealaltă Patriarhie – a Antiohiei – care se află în mari ispite de ordin militar, și nu numai, și s-au rugat pentru situația pașnică din Siria și Liban.

La finalul acestei sesiuni, a fost citită scrisoarea oficială a Preafericirii Sale, Papa și Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, domnul Teodor al II-lea, din 31 august, pentru a informa cinstita Ierarhie despre imoralitatea și toate cele contrare unei bune eclesiologii prin imixtiunea Patriarhiei Moscovei pe teritoriului canonic al Bisericii din Alexandria și despre dezbinarea și sminteala provocată poporului lui Dumnezeu din Africa.

Adunarea a condamnat în unanimitate acțiunile anticanonice de mai sus ale Bisericii Rusiei și și-a exprimat sprijinul deplin față de chinuita Patriarhie a Alexandriei și față de încercata Biserică Ortodoxă a Ucrainei.

(e) „Monahismul ortodox și lucrarea de misiune”, cu referire la misiunea ortodoxă, până la marginile pământului, și la monahismul ortodox masculin și feminin din secolul XXI, precum și la relațiile Bisericii-Mamă din Constantinopol cu ​​Sfântul Munte.

Participanții au lăudat organizarea excelentă a Adunării, actualitatea temelor discutate și faptul că au demonstrat dimensiunea și responsabilitatea cu adevărat ecumenice a Marii Biserici a lui Hristos. Adunarea a funcționat ca un forum de dialog și oportunitate pentru discuții cuprinzătoare ce au fost alimentate de problemele actuale, precum și de calitatea și nivelul înalt al prezentărilor.

În cuvântul său de încheiere, Preasfinția Sa a amintit Ierarhiei că în cadrul anului bisericesc început, la sfârșitul lunii mai 2025, va avea loc la Niceea Bitiniei aniversarea oficială a 1700 de ani de la convocarea Primului Sinod Ecumenic, aniversare la care va participa personal Sanctitatea Sa Papa Francisc. Actuala Adunare a Ierarhiei Tronului Ecumenic a fost dedicată acestei aniversări istorice, fapt care a fost exprimat prin alegerea ca motto central al Adunării a imnului din Vecernia Duminicii Sfinților purtători de Dumnezeu de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, care, printre altele, s-au ocupat și de problema reglementării datei sărbătoririi Paștelui: „urmând dumnezeieștilor dogme, drept crezând Îl cinstim pe Dumnezeu,… într-o singură Dumnezeire, pe Treimea cea deoființă”. În acest duh, se exprimă în unanimitate serbarea comună a Paștelui a creștinătății răsăritene și apusene. Sperăm ca acest fapt să nu fie doar o simplă coincidență, ci să fie începutul stabilirii serbării pe o dată comună în fiecare an, în conformitate cu serbarea Paștelui de către Biserica noastră Ortodoxă.

Apoi a urmat cuvântul primului în rând dintre Mitropoliți ai Țărilor Noi, a Mitropolitului de Didymoteichos, Orestiados si Souflios – Damaschin. Lucrările Adunării s-au încheiat cu slujba finală obișnuită.

Patriarhia de Constantinopol, 3 septembrie 2024

De la Secretariatul General

al Sfântului Sinod

 

Sursa: Siteul Oficial al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, https://ec-patr.org/ανακοινωθέν-ι-συνάξεως-της-ιεραρχίας/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.