duminică, 8 septembrie 2024

Patriarhia Constantinopolului îl repune în drepturi pe preotul rus care a înlocuit "victoria" cu "pacea" în rugăciune.

Patriarhul Constantinopolului l-a reinstalat pe preotul rus Ioann Koval de la Biserica Sf. Andrei din Moscova, care a fost pedepsit pentru înlocuirea cuvântului "victorie" cu "pace" în rugăciunea sa. Secretariatul Patriarhiei Constantinopolului a raportat anterior că, Curtea Bisericii din Moscova l-a oprit de la slujire.

Raportul a spus că Patriarhia Constantinopolului a recunoscut decizia Bisericii Ortodoxe Ruse ca fiind necanonică și adoptată "pe baza considerentelor politice, mai degrabă decât ecleziastice". Koval se află acum sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului.

vineri, 6 septembrie 2024

Patriarhia de Constantinopol și jocul de-a ortodoxia. "Paștile cu catolicii" și "Patriarhia Rusă" au fost subiectul sinodului din septembrie 2024 de la Constantinopol.


 

Observăm că în spațiul mediatic din România circulă informații legate de decizia Sinodului Patriarhiei de la Constantinopol de a sărbători Paștile împreună cu catolicii. E o știre care impresionează pe mulți, fără a se cunoaște ce se ascunde în spatele acestor “victorii” sau “bune intenții”.

Din câte se observă, sunt decizii legate și de Patriarhia Rusă, pe care Constantinopolul le expune conform jocurilor și intereselor proprii.

Deocamdată, azi vom publica textul integral apărut pe site-ul oficial al Patriarhiei de Constantinopol, urmând ca în viitor să aducem și alte detalii sau opinii, dacă va fi cazul: