luni, 7 iunie 2021

Cine și de ce boicotează reînființarea Mitropoliei celei mai vechi din România?

Care este miza boicotării reînființării Mitropoliei Tomisului?

După ce Patriarhul Daniel Ciubotea a promis verbal arhiepiscopului de Tomis că va aproba reînființarfea Mitropoliei Tomisului, s-a răzgândit. Care a fost motivul?

Importanța actuală și o reparare a istoriei ar aduce în prin plan continuitatea noastră ca popor român ortodox pe aceste teritorii. 

Se stie că IPS Teodosie al Tomisului nu a făcut "ascultare" de autoritățile anti-ortodoxe de la București în privința restricțiilor, în timp ce PF patriarh Daniel a fost "cuminte si ascultător" în toată această perioadă. Pentru a fi "cuminte" până la final, patriarhul Daniel a luat măsuri și asupra ierarhului "neascultător" de la Tomis. Aceasta a trebuit să se facă în mod oficial, printr-o declarație scrisă prin care Patriarhia Română i-a adus la cunoștință ierarhului "incomod" deciziile luate.

Spre deosebire de modul de comunicare intern, foarte discret, al BOR, de această dată documentul a fost "scăpat" către presa anti-ortodoxă (progresistă). Oare de ce?

Detalii despre documentul "scăpat" în presă vedeți aici: https://www.arq.ro/epistola-in-care-pf-daniel-il-mustra-pe-ips-teodosie/40969

Cam în aceeași perioadă, în Grecia s-a întâmplat un lucru asemănător. Sinodul permanent al Bisericii Greciei a pornit cu amenințări la adresa a doi mitropoliti greci care nu au respectat restrictiile statului ateu din perioada pandemiei.

Detalii vezi aici: https://theodosie.ro/2021/05/12/sinodul-permanent-pe-luna-mai-al-bisericii-greciei-ia-la-tinta-doi-mitropoliti-care-au-contestat-restrictiile-pentru-slujbele-de-pasti/

De atunci a trecut aproape o lună de zile în care au fost și câteva reacții. IPS Teofan a dat o dezmințire la afirmațiile publice ale patriarhului, în care arăta vechimea istorică a Mitropoliei Tomisului și si-a argumentat atitudinea de "neascultare" față de conducerea statului ateu din România.

Detalii vedeți aici: https://www.activenews.ro/opinii/%E2%80%9ENumai-de-sanctiunea-lui-Dumnezeu-ma-tem-IPS-Teodosie-raspunde-acuzelor-din-adresa-Cancelariei-Sf.-Sinod-scursa-in-presa-progresista.-Scrisoarea-Mitropolia-si-Patriarhia-sau-Sulla-si-Prefectura-166992

Până aici totul pare a fi o simplă joacă dintre progresiștii și tradiționaliștii din BOR. Ne-a atras atenția în mod deosebit încăpățânarea laicului Vasile Bănescu, fost angajat al Trinitas TV, care a fost categoric în această priviință. Acesta susține că indiferent de argumentele IPS Teodosie, patriarhia a decis că nu se va reînființa niciodată această mitropolie. În opinia părții progresiste din BOR, subiectul reînființării celei mai vechi mitropolii din România este închis definitiv.

Detalii vedeti aici: https://www.stiripesurse.ro/vasile-banescu-problema-re-infiintarii-unei-mitropolii-a-tomisului-este-una-definitiv-inchisa_1809594.html

Realitatea este că această decizie nu e de competența cancelariei patriarhale, ci a întregului Sinod al BOR. Ne punem totuși întrebarea dacă vor exista ierarhi care să spună ce gândesc. Pentru aceasta e nevoie de curaj, de devotament față de Biserica și istoria acestui neam, ceea ce la majoritatea ierarhilor noștri lipsește.

Cert este că reînființarea acestei mitropolii arată vechimea noastră ca popor ortodox pe aceste teritorii, de la încreștinarea primilor daci, până în prezent… Ce interes are Bănescu și PF Daniel să boicoteze aceasta?

Asupra acestor lucruri, vom reveni…

Prof. Andrei D. Cătană

 

 

 

Un comentariu:

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.