duminică, 27 ianuarie 2019

Oficiali ai Vaticanului calomniază pe față Biserica Neamului Românesc


Acestia susțin că greco-catolicii au făcut închisoare datorită refuzului de a trece la ortodoxie

Recent am citit, în cotidianul Adevărul, un articol prin care se anunța că în timpul vizitei din anul acesta (2019) în România, Papa Francisc va beatifica 7 episcopi greco-catolici. Până aici nu e nici o problemă. E dreptul lor să o facă. Însă motivația acestui act în cadrul Bisericii Apusului este o jignire pentru istoria neamului nostru. În acel articol se spunea că acești episcopi vor fi beatificați pentru că au murit în temnițele comuniste „fiindcă au refuzat trecerea la ortodoxie”. Hai zău... No, da să o mai aud și pă asta... Am auzit aceste cuvinte din partea agitatorilor greco-catolici în Ardeal, iar acum avem ocazia să o auzim în mod oficial.


Cu tot respectul față de cei de alte confesiuni, dar ceea ce fac liderii catolici prin acest gest nu este altceva decât o calomnie la adresa Bisericii Naționale, tolerată (ca de obicei) de ierarhii și preoții vulnerabili din conducerea BOR. Nu contest că nu au fost abuzuri din partea unor fețe bisericești ortodoxe, în 1948 (când o mare parte a uniaților au revenit la ortodoxie), dar a spune că au fost readuși silit printr-un plan al Bisericii Ortodoxe este o exagerare și o diversiune creată de detractorii ortodoxiei susținuți din apus.

-Despre formarea uniatismului în Ardeal nu se vorbește deloc. De ce? Pentru că cine amintește de aceasta nu este compatibil noilor principii Europene și astfel este catalogat drept „intolerant”.

-Despre desființarea Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului de către Habsburgi și înființarea în locul acesteia a unei alte mitropolii greco-catolice, nu se spune nimic. De ce? Pentru că nu face parte din planul #rezist

-Despre tendința de revenire la ortodoxie a unora dintre cei 7 ierarhi, în anul 1939 (când încă nu era instalat comunismul) nu se spune nimic. De ce? Printre ierarhii uniați care au semnat se numără și Traian Frențiu, Iuliu Hosu, Alexandru Rusu... Aceștia au semnat un document în acest sens, iar în urma amenințărilor de la Vatican, nu au mai revenit la Biserica din care au descins străbunii lor. Oare despre acestea nu are nimic de spus beatificatorii celor 7 ierarhi?

-Despre faptul că cei 7 ierarhi au înfruntat regimul comunist și pentru că aveau de pierdut averi enorme (în Ardeal) dobândite cu tunul în perioada ocupației Austro-Ungare și prin Concordatul semnat de Iuliu Maniu în Parlamentul României (anul 1929) în urma unui șantaj al papei Pius XI asupra Regelui Ferdinand[1], nu se spune nimic. De ce?

-Despre Episcopul Iuliu Hosu care, pe patul de moarte, a cerut să fie înmormântat de către un cleric romano-catolic maghiar[2], nu se spune nimic. De ce? Pentru că aceste lucruri nu folosesc curentului anti-ortodox din mass-media...

-Despre maicile greco-catolice din Cluj care, după ce a fost desființată Biserica Uniată din Ardeal, au trecut la romano-catolicismul maghiar nu spune nimeni nimic. De ce? Faptul că aceste maici au avut posibilitatea să aleagă romano-catolicismul arată că nu au fost constrânse să treacă la ortodoxie. Au ales ce le-a dictat inima de „românce”.[3]

-Despre episcopii greco-catolici care introduceau limba maghiară în școlile confesionale uniate și îi prigoneau pe corifeii Școlii Ardelene (Petru Maior, Șincai...) pentru că nu le împărtășeau opiniile întru totul și au avut tendința de revenire la ortodoxie, nu se spune nimic. De ce?

Nu cred că motivul arestării acestor 7 episcopi uniați ar fi fost „refuzul de a trece la ortodoxie”. Cum ne explică agitatorii greco-catolici (și susținătorii lor #rezist) că în pușcăriile comuniste au fost peste 2000 preoți ortodocși? Și aceștia au refuzat să treacă la ortodoxie? Dar ierarhii ortodocși otrăviți și alungați din scaune de către comuniști ce au făcut? Și aceștia au refuzat să treacă la ortodoxie? Oare și Episcopul Nicolae Popovici de la Oradea a refuzat să treacă la ortodoxie? etc...Toți aceștia au făcut închisoare pentru că „au refuzat să treacă la ortodoxie”? Hai să fim serioși, domnilor propagandiști...

Sunt mai multe de spus. Până atunci le amintesc anti-ortodocșilor că istoria uniatismului începe prin silnicie cruntă la anul 1700.

Să nu ne spună propagandiștii greco-catolici că Sfinții Visarion, Sofronie și Oprea, sau Atanasie din Năsăud și alții au suferit pentru că „au refuzat să treacă la ortodoxie”!!! Sau nici despre acestia nu avem voie să vorbim, ca nu cumva să fim etichetați drept „medievali”, „fanatici” și „intoleranți”.

Putem aduce exemple multe din istoria Ardealului, în care, timp de trei secole ortodocșii erau persecutați și marginalizați, iar cei care vroiau să aibă un trai mai bun li se oferea greco-catolicismul sau protestantismul de către autoritățile statului din acea perioadă (ocupația habsburgică). Acestea nu erau cazuri particulare, cum a fost în 1948, ci ca politică generală la Bisericii Unite cu Roma. Despre episcopii ortodocși care au fost persecutați de comuniști pentru că au adăpostit greco-catolici nu spune nimeni nimic. De ce?

*     *     *     *     *
Asupra celor de mai sus voi reveni mai pe larg, dacă va fi cazul. Până atunci voi posta aici, în mod special, o fotocopie după documentul din anul 1939 (cu 9 ani înainte de desființarea Bisericii uniate din Ardeal de către comuniști), semnat de către o parte dintre ierarhii greco-catolici care urmează să fie beatificați, prin care, aceștia își exprimau acordul de revenire la Biserica Neamului Românesc înainte de instaurarea comunismului:



Sursa: ieromonah Eftimie Mitra, pagina personala de facebook, 24 ianuarie 2019;


[1] Memoriile lui Nichifor Crainic, rev. „Tribuna”, Cluj, 19 iulie 1990, pg. 6;
[2] Sorin Dumitrescu, „7 dimineți cu părintele Stăniloae”, ed. Anastasia, pg. 66-67;
[3] Rev. „Legea românească”, Oradea, nr. 3/2005, pg. 22;

17 comentarii:

  1. In privinta suferintei preotimii greco -catolice, va rog sa nu va exprimati, pentru ca am cunoscut exact cat au suferit, cei care care au refuzat ortodoxia, fiind deportati sau li s-au stabilit domicilii obligatorii.Am rude ,care au fost dusi cu forta in Baragan si lasati in pustiu, unde au luat viata de la inceput De ce credeti ca numai preotii ortodocsi au suferit in istoria Transilvaniei pentru credinta lor.Unul din profesorii mei a fost preot greco -catolic militar si refuzand haina ortodoxiei,nu si-a gasit rostul cativa ani din viata,dupa care, cu greu a gost acceptat in invatamant.La Turda am intalnit un fost calugar greco -catolic, care mi-a povestit cum a trait in ilegalitate,ani la rand, neacceptand sa-si tradeze constiinta.E foarte usor sa emiti totfelul de judecati dupa 60 de ani, daca n-ai cunoscut adevarul.https://www.facebook.com/131526703526334/posts/2459820404030274/elul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioan Zaharia - Gherla28 ianuarie 2019 la 22:26

      Domnule Unknown,
      Dumneavoastra sunteti un greco-catolic alunecos. Puteti spune ca exista un decret al Bisericii din care sa reiasa ca greco-catolicii au suferit datorita ortodocsilor? Nu cred ca aveti cum sa spuneti asa ceva. Dumneavoastra va referiti si va bazati pe marturiile unor greco-catolici inversunati impotriva ortodoxiei. Aceste marturii nu sunt elocvente. Daca greco-catolicii spun ca au suferit din cauza ortodocsilor in inchisori asta nu inseamna ca e si adevarat.
      Ei spun aceasta pentru a se victimiza cu scopul sa atraga adepti. Au nevoie de credinciosi pentru ca sunt foarte putini si lumea nu a imbratisat aceasta religie infiintata de habsburgi in perioada lor de ocupatie in Ardeal. Afirmatii cu tenta prozelitista. E clar. Se vede de la distanta.

      Ștergere
  2. Nu înteleg de unde atâta ură între doua religii care au fost la inceput una si aceiași , e clar ca nu dogma creștină primează aici și oricine dezgroapa securea războiului e un războinic , concluzia , oameni răi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai asta intreb si eu. Daca ortodocsii au fost aici de 2000 ani, de ce e nevoie de catolicizarea lor prin uniatism?
      Ca solutie sunt doua variante:
      1 - Ori ortodocsii renunta sa mai existe in Ardeal
      2 - Ori catolicii nu mai vor sa catolicizeze Ardealul

      Poate ca unii merg pe ideea ca "Cine e mai destept cedeaza".
      Dumneavoastra ce propuneti?

      Ștergere
    2. Marian Aurel
      Ortodocșii n-au fost niciodată una cu ereticii catolici. Aici nu e vorba de ură, ci de susținerea Adevărului. Dacă ești catolic, revino urgent la Ortodoxie, să te poți Mântui. Ortodoxia este singura Credință Adevărată. Toate celelalte sunt erezii.

      Ștergere
    3. Sonia Adamescu
      Da ,,tu cu cine votezi”? ,,În ce barcă ești?” Nu-nțelege nimeni ce vrei de fapt. Ortodocșii sunt aici dintotdeauna, pentru că Ortodoxia a fost lăsată de Iisus Hristos-Dumnezeu, nu catolicismul. Catolicismul este erezie și încă una dintre cele mai mari.

      Ștergere
  3. Florin Savulet - Germania28 ianuarie 2019 la 23:33

    Biserica Greco-Catolică duce lipsă de credincioși. Are dreptate Ioan din Gherla. Unii intelectuali o numesc: Armata Vaticanului cu mulți generali și ofițeri, dar fără soldați.
    De aceea "ofițerii" crează aceste opinii în rândul popușlației din România, pentru că are nevoie de "soldați" care să justifice existența "ofițerilor", sau chiar a însăși "armetei"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florin Savulet - Germania
      Greco-catolicismul nu este biserică. Este erezie. Sigura Biserică este cea Ortodoxă. Nu există mai multe biserici, ci doar Una Singură. Atenție la exprimare! Induci lumea în eroare.

      Ștergere
  4. Ce scandaluri le mai trebuie si la ăștia!!!???
    Acum își dau arama pe față.
    Ierarhii BOR ce fac? Tot ecumenism...?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sper că nu mai este pentru nimeni un secret faptul că ereticii greco-catolici sunt capul de pod al Papei eretic înfipt în coasta Ortodoxiei. Toți greco-catolicii merg în iad, dacă nu se întorc la Ortodoxie. Dă, Doamne!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar Biserica Ortodoxă de ce nu a fost oare desființată pe când cea greco-catolică a fost redusă la tăcere printr-un decret de lege?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Anonim,
      Repet, greco-catolicismul nu este biserică, ci erezie. De-aș avea putere, aș desființa eu această erezie urgent, deoarece duce multe suflete la iad. Revino-ți!

      Ștergere
  7. De unde ai scos aiureala asta, sfinția ta? Unde vezi d-ta ”calomnie” la adresa Bisericii Neamului Românesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, însăși existența greco-catolicismului este o calomnie la adresa Bisericii. Voi, greco-catolicii, să renunțați la erezie și să vă întoarceți urgent la Ortodoxie, dacă vreți să vă Mântuiți!

      Ștergere
  8. Ortodoxia e singura biserica adevarata care vorbeste direct cu dumnezeu! are numarul personal de pe linia rosie! nu v-a mai lasa-ti manipulati! catolicii sunt cancer de la roma! lucreaza cu satana! Pai dovezile sunt clare: uitati-va ce masini lea dat Dumnezeu preotilor ortodocsi si ce masini au catolicii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unknown
      Vezi că faci blasfemie la adresa Bisericii lui Dumnezeu. Oprește-te, până nu e prea târziu!

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.