vineri, 19 ianuarie 2018

Unii vor spitale, nu catedrale - iar alţii vor oraşe pentru roboţi

Arabia Saudită vrea să construiască de la zero un mega-oraș de 500 de miliarde de dolari
 
Arabia Saudită a anunțat în cadrul evenimentului Future Investment Initiative, organizat zilele acestea la Riyadh, că plănuiește să construiască un mega-oraș nou, în valoare de 500 de miliarde de dolari, organizat în jurul roboților și energiilor regenerabile, pe coasta Mării Roșii.


Mega-orașul se va numi NEOM, iar guvernul saudit vrea ca proiectul de 500 de miliarde de dolari să impulsioneze economia în viitor, bazată acum în principal pe exportul de petrol. De altfel, aceasă țară este cel mai mare exportator de petrol.

Orașul va conecta Iordania și Egipt și va folosi exclusiv energie regenerabilă. 

Prințul Mohammed bin Salman a dezvăluit proiectul săptămâna aceasta la târgul investițiilor pentru viitor. El va fi finanțat de către guvern și de investitori privați, scrie Business Insider.
NEOM va fi construit pe o suprafață de aproape 16.500 de kilometri pătrați. Ca o comparație, va fi de 33 de ori mai mare decât New York.

Principalul scop al mega-orașului este de a ajuta economia după ce țara nu se va mai baza pe exportul de petrol.

Printre industriile care se vor regăsi în acestă uriașă metropolă se numără: energie și apă, biotehnologie, alimentație, uzine ultra-avansate și divertisment.

Deocamdată nu a fost oferit un masterplan prin care să se arate cum va fi organizat orașul. Klaus Kleinfeld, fost director executiv la Siemens și Alcoa, a fost numit să fie responsabil de proiect.

Citiți și VIDEO. Primul robot din lume care a primit cetățenie

O primă sursă de venit ar consta în vânzarea a 5% din gigantul Saudi Aramco pentru, potrivit estimărilor, 300 de miliarde de dolari.


Un comentariu:

 1. Pentru roboti e suficient sa fie niste depozite unde sint plasati intre doua sarcini semnificative.
  Nu are sens sa construiesti un oras.
  "ORAS" are semnificatie cand vorbesti de cresterea populatiei intr-un teritoriu si organizarea sociala dar si auto-gospodarirea nevoilor.
  Omul are alte nevoi si alte aspiratii decat orice subiect tehnologic - un robot nu are nici nevoi, nici dorinte, nici sentmente, nici....
  Chestia asta cu "orasul" denota cat de dobitoci sint [multi dintre] cei cu bani si cu .... putere.

  RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.