miercuri, 18 octombrie 2017

Parlamentul European recomandă Ucrainei să consulte şi ţările vecine în ce priveşte învăţământul în limba maternă a minorităţilor


Decizia APCE privind Legea educației din Ucraina

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, joi, o decizie care conține recomandări pentru Ucraina pe tema noii legi a învățământului, documentul fiind adoptat în urma unei dezbateri pe această temă, cu 82 de voturi “pentru”, 11 “împotrivă” și 17 abțineri – potrivit Ukrinform.

Singurul parlamentar din Delegația Ucrainei care a votat în favoarea acestei decizii a fost Mustafa Djemilev, deputat ucrainean de etnie tătară. Toți ceilalți deputați ucraineni au votat “împotriva”.

În această decizie, APCE solicită Kievului să țină seama de toate recomandările, fără excepție, care vor fi făcute de Comisia de la Veneția în urma examinării Legii ucrainene a educației. Principala critică a APCE se referă la Articolul 7 din Legea educației, în special la faptul că actul normativ, care conține acest articol, a fost promulgat fără consultarea reprezentanților minorităților naționale. APCE mai critică faptul că partea ucraineană a trimis legea spre examinare Comisiei de la Veneția abia după ce a fost promulgată, nu înainte.

Partea ucraineană, la rândul său, a declarat în plenul APCE că Legea educației a fost adoptată după ample dezbateri în Rada Supremă, “unde există inclusiv reprezentanți ai minorităților naționale”.

Sursa: http://www.tocpress.info/decizia-apce-privind-legea-educatiei-din-ucraina/

--------------------------------------------------------------------------------------------

Vedeţi şi:

Despre întâlnirea între Ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, şi omologul său ucrainean, vedeţi aici:
 https://www.caleaeuropeana.ro/ministrul-roman-al-afacerilor-externe-teodor-melescanu-intrevedere-la-onu-cu-ministrul-ucrainean-al-afacerilor-externe-pavlo-klimkin/  

Comunicat de presă a Ministerului de Externe al României:
http://www.mae.ro/node/43636

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.