vineri, 15 septembrie 2017

Mitropolitul grec Ierotheos Vlachos nu regretă că a demascat nelegiuirea din Creta.Deoarece adepţii ereziei ecumeniste au creat diversiuni prin care să lase impresia că ierarhul Ierotheos Vlachos şi-a schimbat atitudinea referitor la documentele neortodoxe semnate de unii ierarhi în Creta, considerăm că e binevenită o dezminţire în această privinţă. 

Mai mult decât atât, menţionăm că mitropolitul grec nu a făcut nici o afirmaţie publică prin care să-şi contrazică afirmaţiile referitor la atitudinea demnă faţă de documentele controversate de la acest pseudosinod.  

Vom prezenta intervenţia părintelui Eftimie Mitra prin care aduce dezminţiri zvonurilor tendenţioase:


     Se zvoneşte printre unii clerici din România şi Republica Moldova că ÎPS Ierotheos Vlachos ar fi regretat pentru că a făcut publice devierile de la linia autentic ortodoxă care au avut loc la "sinodul" din Creta.

    Acest lucru l-am auzit pentru prima dată de la părintele Zaharia Zaharou din Anglia, în cadrul unei conferinţe ţinute în România. Ulterior, aceeaşi minciună am auzit-o de la tot mai mulţi preoţi din România, chiar şi din Moldova.

    Pentru a afla care este adevărul, am telefonat în Grecia şi am aflat că Mitropolitul Ierotheos nu a regretat niciodată pentru cele spuse despre pseudosinodul din Creta… Deci, în mod cert este o diversiune.

    Mai mult decât atât, ierarhul ortodox pregăteşte o carte în care dezbate teologic, canonic şi patristic abaterile de la linia Bisericii Ortodoxe care au avut loc la acest "sinod".

Faptul că unele grupări zelotiste îl acuză pe mitropolit de "trădare", nu înseamnă că ierarhul şi-a schimbat poziţia faţă de greşelile din Creta. Adepţii acestor grupări folosesc cuvântul "trădător" când se referă la clericii care nu au oprit comuniunea cu Biserica Ortodoxă, dar aceasta nu înseamnă că mitropolitul şi-ar fi retras poziţia sa referitor la cele afirmate până în prezent.

Realitatea este că ÎPS Ierotheos Vlachos, împreună cu alţi ierarhi greci, au avut cea mai echilibrată poziţie faţă de acest pseudosinod. Pe de o parte arhiereul a avut o atitudine fermă şi categorică din punct de vedere teologic, iar pe de altă parte nu a pactizat cu cei care, în duh schismatic, pretind că trebuie ruptă comuniunea[1] cu semnatarii din Creta.

ieromonah Eftimie Mitra


Sursa: pagina personală de facebok a părintelui Eftimie Mitra (08.09.2017).


[1] O scurtă specificaţie:
La început nepomenitorii au oprit doar pomenirea. Ulterior, o parte din ei, au oprit şi comuniunea cu toţi clericii care pomenesc ierarhii de care aparţin canonic.
Oprirea pomenirii, în caz de erezie, nu este schismă.
Oprirea comuniunii este schismă, indiferent care ar fi motivul.
(Aceasta notă am preluat-o de la rubrica de comantarii, vezi sursa.)

4 comentarii:

 1. Pseudosinodul din Creta este cel mai eretic și anti-orodox sinod posibil. Bunul Dumnezeu să ne ferească de ereziile și ignominiile acestui pseudo sinod!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ierarhul din Grecia este un om duhovnicesc. Il tradeaza chipul.
  Ma bucur ca mai exista si astfel de ierari. Ei tin Biserica in echilibru. Sa ne rugam sa aduca Dumnezeu in Biserica cat mai multi astfel de oameni.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mare om acest episcop. Sane intareasca si pe noi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Vrednic este acest ierarh!

  RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.